Connect with us

Zdravlje

ISTRAŽIVAČI UČINILI NEMOGUĆE! Od muškog para dobili žive mladunce

Naučnici su od ćelija kože dvije muške jedinke miša uspješno stvorili potomstvo. Zasluge za ovu prekretnicu u reproduktivnoj biologiji preuzima tim japanskog univerziteta Osaka predvođen Katsuhikom Hajašijem.

Iz ćelija kože proizvedena su jajašca koja su kasnije transplantirana u ženke, a rezultat su bili zdravi mladunci, prenosi CNN.

Provedeno istraživanje moglo bi proširiti mogućnosti budućim tretmanima plodnosti, posebno za istopolne parove, ali i pomoći u sprečavanju izumiranja ugroženih vrsta.

Naučnici upozoravaju da se još mnogo toga treba istražiti prije nego što se kultivisane ćelije počnu koristiti za proizvodnju ljudskih jajašaca.

Istraživači su uzeli ćeije kože iz repova odraslih muških laboratorijskih miševa. Te ćelije, kao i one kod muškaraca, sadrže jedan X i jedan Y hromozom. Njih su pretvorili u indukovane pluripotentne matične ćelije (iPSC) – vrstu ćelija koju su naučnici reprogramirali u embrionalno stanje.

Takve se ćelije mogu razviti u bilo koju vrstu ljudske ćelije te se koriste u biološkim istraživanjima kao i istraživanjima ljudskih bolesti i razvoj lijekova. Proces genetskog inženjeringa, koji uvodi specifične gene za stvaranje ćeija koje oponašaju embrionalne matične ćelije, prvi je uveo nobelovac Šinija Jamanaka.

“Kad se iPSC uzgajaju u laboratoriju, neke ćelije spontano gube Y hromozom koji nije neophodan za rast ove vrste ćelija i stvaraju se XO stanice”, objasnio je Hajaši.

Uzgajali su XO ćelije i otkrili da su neke razvila dva X hromozoma kao rezultat pogrešnih dioba ćelija, što ih čini hromozomski ženskim (XX). XO stanice dodatno su tretirali reversinom koji je povećao broj XX ćelija. Sljedeći korak bilo je pretvaranje tih ćelija u primordijalne zametne ćelije koje su zaključno pretvorene u jajne ćelije. Oplođene su spermom i transplantirane u matericu miša iz kojih je proizašlo živo potomstvo.

“Primjenu ovog principa na ljudima još treba istražiti. U studiji na miševima, vrlo je malo mišjih embrija rezultiralo živim potomcima, a posljednji koraci za pretvaranje zametnih ćelija u jajašca nisu dovoljno pouzdani za upotrebu na ljudskim ćelijama”a, rekao je Rod Mičel, profesor na Univerzitetu Edinburgh.

Samo sedam od 630 transplantiranih mišjih embrija rezultiralo je živim mladuncima. Hajaši je objasnio da niska stopa uspjeha od oko jedan odsto nije rezultat procesa pretvorbe polnih hromozoma, već su stanice uzgojene u laboratoriji inferiornije od onih u živim organizmima.

Šta je sljedeće?

Ovo istraživanje povećalo je mogućnost da bi jednog dana istopolni parovi mogli imati dijete koje dijeli gene oba roditelja.

“Biće teško proizvesti bebe od muško-muških ljudskih parova zbog tehničkih i etičkih razloga, ali teoretski je to moguće”, rekao je Hajaši. Dodao je da bi bilo teže postići obrnuto – napraviti spermu iz ženskih stanica jer one ne sadrže Y kromosom koji je neophodan.

Glen Koen, profesor prava na Pravnom fakultetu na Harvardu, rekao je da je rad pokrenuo oštra etička i pravna pitanja o kojima društvo mora početi razmišljati. Posebno se obraća pažnja na pitanja uzgoja embrija, proizvodnju njih stotinu da bi se odabrao najbolji, ali i neovlaštenu upotrebu nečijih ćelija.

“U najekstremnijem slučaju, zamislite pojedinca koji koristi oljuštene ćelije kože koje je Bred Pit ostavio na kadi da bi izvukao spermu ili jajnu ćeliju u svrhu reprodukcije”, rekao je Koen.

Spašavanje životinja od izumiranja

“Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće za očuvanje vrsta. Tehnike koje je razvio Hajaši mogle bi pomoći programu uzgoja sjevernog bijelog nosoroga. Na svijetu su ostale samo dvije jedinke ove vrste i obje su ženke, možda bi ih se moglo vještački uzgojiti uzorcima sperme i tkiva pokojih mužjaka”, rekao je Tomas Hildebrandt, voditelj upravljanja reprodukcijom na Institutu Leibniz, prenosi Jutarnji.hr

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno