Connect with us

Izbori 2022.

Iz CIK-a poručili da nisu uneseni podaci u Banjaluci: Rezultati nisu čisti, materijal nije bio spakovan

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je danas na konferenciji za novinare da nisu uneseni podaci u Banjaluci, čak ni pet dana poslije Opštih izbora.

“I to za 7-8 biračkih mjesta, rezultati nisu čisti. Problem komisija je bio dvostruk, materijal nije bio spakovan, nije bilo spiskova, a dio koji su dobili nije bio matematički ispravan. Sav materijal je juče krenuo prema Sarajevu i ponovo će se brojati”, rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da je 1.000 biračkih mjesta ponovo prebrojano.

“Birački odbori će biti predmet rada tužilaštva”, rekla je Hadžiabdić.

Prema juče objavljenim preliminarnim rezultatima CIK-a u Banjaluci nisu bili poznati rezultati za predsjednika Republike Srpske sa 14 biračkih mjesta, za srpskog člana Predsjedništva BiH sa 10 biračkih mjesta, za nivo Parlamentarne skupštine BiH sa 19 biračkih mjesta, a za nivo Narodne skupštine Republike Srpske sa čak 22 biračka mjesta.

Iz Gradske izborne komisije Banjaluka za BL portal su potvrdili da je u toku otpremanje glasačkih listića, kako su naveli, “za Sarajevo”. Druge podatke, zbog odsustva članova GIK-a, nisu mogli da saopšte.

CIK okrivio biračke odbore za kašnjenje rezultata: Bitnije im je bilo izvijestiti stranke nego nas

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da petog dana od održanih izbora u BiH, zbog neizvršavanja obaveza biračkih odbora CIK je bio spriječen da javnosti prezentuje rezultate.

“Zbog njihovog nerada veliki je teret spao na opštinske odbore”, rekao je Arnautović.

Rekao je da nije ispoštovan ni rok koji je imala gradska i opštinska komisija da zatraže pomoć od CIK-a za otvaranje vreća, te da je on istekao u srijedu.

“Juče smo prema 11 opštinskih izbornih komisija uputili naredbu da dostave rezultate sa biračkih mjesta, pa čak i onih koja nisu validirana”, rekao je Arnautović.

Pogrešno je pakovan izborni materijal, ukazao je, a dešavalo se da kandidat ima više glasova od stranke, što je nemoguće.

Obuka članova biračkih odbora

Podsjetio je da je ove godine poseban značaj dat obuci članova biračkih odbora i kazao je da je za kašnjenje smatra krivim to što su članovi biračkih odbora birani od stranaka i da je njima bilo važnije da dojavljuju rezultate strankama.

Arnautović je pokazao prijedlog CIK-a za uvođenje digitalnih tehnologija.

“Prva stvar, prijedlog CIK-a za uvođenje novih tehnologija u Izbornom procesu koji je podrazumijevao uvođenje skenera, automatskog fingerprint sistema i brz transfer rezultata izbora. Doveli smo ovdje, u tom trenutku, najboljeg stručnjaka na svijetu, direktora izbornih operacija Estonije. Čovjek je dao analizu našeg izbornog sistema i predložio mjere. Mi smo te mjere prihvatili i poslali, uputili Parlamentarnoj skupštini na usvajanje”, rekao je Arnautović.

Dodao je da CIK nije Parlament, ne donosi zakone.

“CIK nije zakonodavac. Mi ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke Parlamenta. To mora Parlament donijeti Zakon. Onog trenutka kad birač glasa, na primjer u 13 sati u popodnevnim satima, taj glas, taj rezultat bi bio u Sarajevu, u glavnom centru”, poručio je.

Četvrti dokument se odnosi na izmjene i dopune Izbornog zakona.

“U ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor ili žalbu”, kaze Arnautović.

Objavljivanje glasova

Još danas i sutra će glasovi biti objavljivani jednom dnevno u 15 sati, a zatim svaka dva dana.

U Hozićima će biti održani ponovljeni izbori te je imenovana nova Opštinska komisija.

“Danas će biti ažuriran i broj prigovora i žalbi”, rekao je Arnautović.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno