Connect with us

Politika

“IZBORI PROŠLI, MASKE PALE” Opozicija žestoko reagovala na poziv Golićeve OHR-u da pomogne u sporu oko Trgovske gore

S jedne strane traže odlazak OHR iz BiH, Kristijana Šmita nazivaju turistom, a s druge strane traže pomoć od njih u rješavanju spora s Hrvatskom oko Trgovske gore, što je samo još jedan dokaz licemjerne politike vlasti Republike Srpske.

Ovako su predstavnici opozicije komentarisali prekjučerašnji poziv predsjedavajuće Vijeća naroda Republike Srpske i visoke funkcionerke SNSD, Srebrenke Golić, upućen Kancelariji visokog predstavnika, a u kojem traži pomoć od njih za sprečavanje izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Golićeva je pomoć zatražila tokom sastanka u Banjaluci sa zamjenikom visokog predstavnika i šefa OHR Banjaluka, Laslom Markušom.

“Dvolična politika u kontinuitetu”
Ona je na sastanku istakla da je pitanje odlaganja radioaktivnog otpada nacionalno pitanje, te navela da na tom području živi oko 250.000 građana.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS, Milan Miličević, ističe da ga poziv Golićeve upućen OHR ne iznenađuje jer takav način vođenja „licemjerne i dvolične politike vlast u Republici Srpskoj vodi u kontinuitetu već 16 godina“.

Jednu stvar pričaju u javnosti, na skupovima, kontaktima s ljudima, medijima, na mitinzima i slično, a s druge strane, iza kulisa ili ovako direktno na sastancima, vode sasvim drugu politiku. S jedne strane kažu da su OHR i visoki predstavnik turisti u BiH, a s druge strane s njima komuniciraju, dogovaraju, traže pomoć i tome slično – kaže Miličević za Srpskainfo.

Ističe da je ovo nastavak kontinuiteta dvolične politike u kojoj su žrtve građani zbog jako loše ekonomske politike, niskog kvaliteta života i standarda.

Miličević ističe da se sličnih primjera u zadnjih 16 godina može naći mnogo, te da to više nikoga ne treba da čudi.

On kaže da sve dok ne bude postojala konzistentna, direktna politika, usmjerena ka ekonomskim reformama i poboljšanju stanja i kvaliteta života građana koji ovdje žive, nema napretka u BiH.

Ova dvolična politika odgovara očigledno i Miloradu Dodiku, a i međunarodnoj zajednici – zaključuje Miličević.

“Zapad čuva Dodika”
Sličnog mišljenja je i lider pokreta „Za pravdu i red“, Nebojša Vukanović, koji kratko kaže kako su „izbori prošli, a maske pale“.

On ističe da već dugo upozorava da su sva dešavanja u Srpskoj i BiH dio dogovora Dodika i Zapada.

– Kristijan Šmit, Zapad i stranci čuvaju Dodika dok on glumi nekakvog disidenta i protivnika Zapada. Ustvari, istina je da je on njihova marioneta, koja vjerno izvršava sve njihove zadatke. Sad su maske pale – tvrdi Vukanović za Srpskainfo.

On ističe da je Golićevu upravo SNSD stavio na čelo Vijeća naroda Republike Srpske, te da je prethodno bila ministarka u nekoliko mandata, tačnije od 2006. godine.

Ona je desna ruka Milorada Dodika i ako ona traži podršku OHR onda je svaki komentar suvišan. Prošli su izbori. Šmit im je obezbijedio da im prođe nekažnjeno izborna krađa i prevare. Stranci im i dalje daju kredite, vode im kampanju, uvode neke tobožnje sankcije, koje ništa ne znače, i tako im daju priliku da glume nekakve „srbende“, a u stvarnosti je Dodik bio i ostao marioneta Zapada – tvrdi Vukanović.

Navodi da je jasno da SNSD i Dodik priznaju Šmita, iako javno tvrde drugačije.

Vukanović kaže da su stranci najveće zlo te da oni drže građane u BiH posvađane. Stranci, kako ističe Vukanović, snose najveću odgovornost zato što se BiH i Republika Srpska nalaze u ovakvoj situaciji jer im odgovaraju korumpirani i ucijenjeni političari.

Srebrenka Golić juče nije odgovarala na pozive Srpskainfo.

Politika

NEŠIĆ NIJE PRIJAVIO NEKRETNINE U SRBIJI “To nije moje, nego vlasništvo moje SUPRUGE”

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, iako je imao zakonsku obavezu, u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Piše to Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), čijoj novinarki je Nešić, a koji je i lider DNS-a, rekao da je kontaktirao Savjet ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

“U upitniku nigdje ne piše ‘imovina bračna’, nego piše imovina koja se vodi na vama”, rekao je Nešić, a nakon što mu je novinarka pročitala propise, on je prekinuo telefonsku vezu.

Kako se dodaje, neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave.

Nešić je, dodaje se, u obrascu izjave napisao da ima dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu. Naveo je da je vlasnik trgovačke firme “N-group” u kojoj je direktorica njegova supruga.

Takođe, Nešić je naveo i da je direktor firme “N trade” koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme “Energoinvest-automatika” koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačke firme “Dar-Company”.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu “N-group” koju je osnovao 2016. godine, a nije je prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
BUKA

Nastavi čitati

Politika

NAĐA DIKLIĆ: Neobični slučaj kozarskog imama Mahića

Srpska pravoslavna sekta je sekta, Sveti Sava – fašista.

Kratak siže obraćanja vjernicima kozaračkog imama Amira Mahića na Svetog Savu, 27. januara.

Imam Mahić, koji po svojoj funkciji treba da upućuje svoje džematlije (vjernike) na pravi put, da im bude duhovni vodič i primjer (isto kao u pravoslavlju ili katoličanstvu sveštenik), malo je pobrkao lončiće, ne samo kao čovjek, imam, već musliman!
Ako je vjerovati teoriji religije, spisima na kojima počiva Islam, tumačenjima islama, hadisima (svjedočenjima o životu poslanika Muhameda, posljednjeg poslanika u Islamu), imam Mahić lako može da okategoriše sektašenje i fašizam samo iz jednog razloga – ne poznaje ni svoje kako treba, pa zašto bi pravoslavlje ili Svetog Savu – fašistu?
Naime, sve ono što je izgovorio imam Mahić je u direktnoj suprotnosti sa njegovom vjerom. U suprotnosti s njegovim poslanikom Muhamedom, koji je za života pričao mnogo i ostavljao amanet ličnim djelima i zabiježenim pričama da se “nemusliman” ne smije uvrijediti, samo jer nije musliman. Da se druga vjera ne može odbaciti ili prezreti, ako je u osnovi podudarna i sa osnovom Kur’ana – biblijskim Starim Zavjetom.
U islamskoj teologiji zabilježeni su mnogi slučajevi kada se promoviše suživot i poštovanje drugog i drugačijeg. Na primjer, kada Muhamed zaustavlja sve, samo da isprati sahranu Jevrejke. Odluka da se nijedna bogomolja ne smije srušiti za vrijeme “hidžre”, preseljenja iz Meke u Medinu.
I hadisi – zabilješke o životu muslimanskog poslanika Muhameda, kojeg je za minberom (dijelom džamije za kojim se imam obraća vjernicima) predstavljao Mahić.
Mahić, koji je, čujem i hafiz (osoba koja zna Kur’an napamet) pogriješio je kao musliman. Pogriješio je kao čovjek.
Ovdje nema potrebe ulaziti više u duh Svetosavlja. Vjernici Srpske pravoslavne crkve i sami su svjedoci da je suština pravoslavlja ponekad – izokrenuta, ali kroz rituale i običaje, ne kroz srž vjere. Srž je ista od 1054. godine i raskola u Hrišćanstvu ili 2000 godina kasnije, od rođenja Isusa Hrista.
Pravila su se mijenjala i prilagođavala vremenu i okolnostima isto kao što se vremenu i okolnostima kroz vrijeme i istoriju prilagođavao i Islam.
I nije problem samo imam Mahić. Problem je izostanak reakcije Islamske zajednice u BiH. Rijaseta. Onog istog Rijaseta koji je utvrdio postojanje “paradžemata” u BiH. Odvojeni, radikalni dijelovi Islama, koji ne bi smjeli biti u okrilju IZ BiH. I koji su se vremenom zagubili u papirologiji ili oni na koje je reisu- l – ulema Husein efendija Kavazović – utihnuo.
Vehabije i selefije ili još radikalniji islamski pokreti i učenja postoje u BiH i iako ne spadaju pod utvrđena i priznata učenja Islamske zajednice BiH – niko ništa ne radi. A zbog ovih učenja, ekstremno radikalnih, svojevremeno je postojala opasnost da BiH izbace i iz Ujedinjenih nacija, a država je morala garantovati da će držati pod kontrolom – slobodne radikale.
Reagovalo je Međureligijsko vijeće BiH. Oni su zatražili da se imam Amir Mahić izvini.
Govor koji nije primjeren, govor kojim se širi netolerancija. Govor mržnje, kako ga je okarakterisao MUP Republike Srpske.
No, ja nisam doktor nauka i nisam neko ko može držati “slovo” Mahiću.
Ovo je onomad napisao doktor Islamskih nauka Ahmet Alibašić, profesor na fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
– Svakako da obaveza poštivanja vjerskih sloboda drugoga važi i za muslimane. Kur’an izričito zabranjuje vrijeđanje tuđih svetinja kako to ne bi dovelo do začaranog kruga mržnje i nasilja: “Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili” (Kur’an, 6: 108). Podrazumijeva se, još, da nemuslimani u ovoj zemlji imaju podjednako pravo na kritiku svega što po njihovom mišljenju nije u redu. Zbog toga ne smiju biti prozivani za izdaju ili pokazivanje “pravog lica”.
I zašto se na sve ovo ne smije šutiti? I zašto nam nije dozvoljeno da šutimo bilo da smo pravoslavci, katolici ili muslimani? Ne smijemo šutjeti kao ljudi.
Jer ovo dovodi do mržnje.
Pogotovo na ovo ne bi trebali dda šute muslimani. Jer, dok su većma šutili i gledali “svoja posla”, ISIL je razorio Siriju. Policija za “moral” ubija mlade Iranke. Isil razara sa Al Qaidom Avganistan, Libiju… Boko Haram ubija djecu koja idu u školu. Žene koje žele da se školuju. Majke koje šalju djecu u školu. Jer Boko Haram, militantno, teroristička i islamska organizacija u obrazovanju vidi – GRIJEH!
Svaki put kada se ne odgovori na mržnju, ostavi se prostor da ona raste. Da cvjeta i širi se. A vidjeli smo šta se dešava kada se mržnja širi.
Danas je petak. Dan za džuma namaz. Dan kada imam Mahić treba da održi “hutbu” i obrati se vjernicima. Danas je dan da potare grijeh koji je načinio prema sebi, svojoj vjeri i svojim komšijama.

Nastavi čitati

Politika

ĆURIĆ: Ponašanje Vukanovića je bolesno

Gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić odbacio je optužbe narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, njegovo ponašanje karakteriše kao bolesno.
Ćurić se izvinio građanima koji su danas jedva ulazili u opštinu.

“Ova osoba koja je ovo uradila po meni nije psihički zdrava, ovo je neko uradio ko nije dobar psihički ili ko je imao neke probleme na vozilu. Policija će da ustanovi da li su bili problemi na vozilu da li je otišlo van kontrole na trotoar ali po meni ovo ne vodi nečemu dobrom”, kaže gradonačelnik Trebinja.

Podsjetimo, Vukanović je parkirao vozilo na sam ulaz u gradsku upravu, pa otišao na suđenje i vratio se nakon tri sata.

Nakon što je završio suđenje sa Nenadom Nešićem poslanik je po vozilo došao u pratnji policije i isto tako završio na saslušanju.

Volva na stepenicama gradske uprave građani su gledali u čudu, mišljenja su bila podjeljena, a neki su svoja pokazali tako što su ga gađali jajima. Vukanović pojašnjava da je to uradio iz revolta jer mu se gradonačelnik nije javljao, a kaže htio je pričati o navodnom mobingu nad vatrogascima.

“Čovjek se ponaša kao nasilnik a ne kao gradonačelnik. Je li ovo nasilničko ponašanje? Apsolutno ne. Dakle narod neće da protestuje, građanima je hladno, ljudi se plaše Volvo se ne plaši nije mu hlladno i onda sam tu ostavio Volvo da blokira. Ja ću sada platiti koliko god hoće kaznu”. rekao je Vukanović.

Epilog današnje trebinjske drame je krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, tako je odlučio tužilac. Iz policije saopštavaju da su uradili uviđaj i privremeno oduzeli vozilo. Vukanović se nedavno parkirao i na ulaz u zgradu Elektroprivrede Srpske, na pitanje gdje je sljedeće parkiralište poslanik kaže da ne zna.

Nastavi čitati

Aktuleno