Connect with us

Politika

IZETBEGOVIĆ: Sklonili su me jer sam se otvoreno bunio!

Međunarodna zajednica me je “sklonila” jer sam se otvoreno bunio protiv njihovih stavova te zato što ne smiju udariti tamo gdje je tvrdo, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, komentarišući političke aktuelnosti u Bosni i Hercegovini u kontekstu formiranja vlasti.

Nakon što je Kristijan Šmit donio izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, stvoren je opšti stav da je cilj međunarodne zajednice da izbaci SDA iz vlasti i političkog života u državi. Izetbegović je kazao da međunarodna zajednica, između ostalog, ima takav stav jer se nije htio složiti sa njima i zato što im je najjednostavnije bilo “udariti” na njega.

– Neku promjenu žele i ne idu tamo gdje je tvrdo, nego idu na slabije. Tako su radili i u ratu. Uveli nam embargo na oružje pa da vide hoće li Bošnjaci izdržati. Jednu godinu i zimu, drugu godinu i zimu, treću godinu i zimu. genocid, hoće li izdržat. Znamo i prepisku nekih lidera u Evropi kakve su stvari pisali jedni drugima i kakve su procjena davali “Ipak tu treba jači da pobijedi”. Uvijek postoji ta islamofobna, ziheraška, kalkulantska linija u politici. Ja sam njih direktno pitao “Zašto SDA, a ne SNSD ili HDZ?”, ali oni to neće reći – rekao je Izetbegović.
Navodi da mu je nerealno to da Amerikanci mirno posmatraju Dodika dok odlikuje Vladimira Putina, te je dodao da i Evropska unija ima servilan i popustljiv odnos prema njemu. Prisjetio se jednog sastanka sa EU delegacijom kada su blokade opravdavane donošenjem zabrane negiranja genocida.

– Visoki predstavnici EU su preda mnom govorili da je Inco kriv za ovu blokadu i stanje u državi. Pred Dodikom, Čovićem, ambasadorima. Jedini se ja tu odupirem tome, to je jedan od razloga što sam tretiran ovako kako sam tretiran, jer sam se odupirao – naveo je on.

Komentar o formiranju bh. vlasti
– Oni (Trojka) su išli servilno u odnosu na HDZ i SNSD – rekao je Izetbegović komentarišući formiranje vlasti na državnom nivou.

– Mislim da su oni napravili neke teške greške koje unose pukotine ono što se bilo okupilo oko Trojke. Prva greška je podjela probosanskog bloka, oni su odlučili da izađu u susret Čoviću i Dodiku, da idu bez DF, bez SDA, pobjednika na izborima. te podjele su unijele razdor među ljudima, među Bošnjake prije svega” – rekao je Izetbegović.

Dodao je druga greška što su krenuli prebrzo i servilno u odnosu na dvojac Čović i Dodik i to je počelo da nervira ljude.

– Nisu respektovali manje partije, nisu ih involvirali u sam pregovarački proces, podrazumijevali su ih i to ih je koštalo. Da li će uspjeti da još uvijek drže na okupu ono što im je potrebno da bi imali dovoljno ruku na državi i Federaciji, pa vidjet ćemo – kazao je Izetbegović.

Osim toga, ističe da kandidati za ministre nisu kompetentni za oblasti u kojima su se kandidovali navodeći primjer predsjednika stranaka, za koje kaže da nikada nisu imali dodira sa spoljnom politikom niti prometom i komunikacijama.

– Ako su već išli na preuzimanje tih pozicija, imali su jače kadrove. Ne možemo reći da Damir Arnaut nije referentan i kompetentan za tu poziciju ili gospođa Ćudić, zašto nisu to uradili, zašto sebičnost? – pitao je Izetbegović.

Rješenje da Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu bude bošnjački ministar iz Republike Srpske kako bi Edin Foro popunio mandat Ostalih, komentarisao je kao još jedan potez, koji je povukao Dodik.

– To je Bošnak iz PZD kojeg je Dodik imenovao. To je Dodikova odluka. Prvo ga je imenovao u Vladu RS-a. Šta mu je obećao ne znam, ali je čudno. Sad ga je prekomandovao za državnog ministra. Šta nam ulijeva povjerenje da će dobro raditi taj čovjek? Između ostalog, on je dužan onome ko mu je dao povjerenje, on je dužan Dodiku – kazao je predsjednik SDA.

Na pitanje može li se formirati vlast bez SDA u FBiH kaže da to nikome ne preporučuje.

– Jedino teškom nepravdom i nastavkom ovakvog odnosa kako smo gledali tog drugog oktobra. I onda bi reakcija bila ovo što sam rekao, tako da to nikom ne bi preporučio. To će biti sasvim nedvosmisleno jedan eventualno pristrasni, antibosanski, antibošnjački potez OHR-a. Mislim da na to nisu spremni – kazao je.

Dodao je da SDA ima sve više partnera na federalnom nivou.

– Mislim da lako možemo doći preko 50 odsto- rekao je Izetbegović.

Klix

Politika

NEŠIĆ NIJE PRIJAVIO NEKRETNINE U SRBIJI “To nije moje, nego vlasništvo moje SUPRUGE”

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, iako je imao zakonsku obavezu, u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Piše to Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), čijoj novinarki je Nešić, a koji je i lider DNS-a, rekao da je kontaktirao Savjet ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

“U upitniku nigdje ne piše ‘imovina bračna’, nego piše imovina koja se vodi na vama”, rekao je Nešić, a nakon što mu je novinarka pročitala propise, on je prekinuo telefonsku vezu.

Kako se dodaje, neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave.

Nešić je, dodaje se, u obrascu izjave napisao da ima dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu. Naveo je da je vlasnik trgovačke firme “N-group” u kojoj je direktorica njegova supruga.

Takođe, Nešić je naveo i da je direktor firme “N trade” koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme “Energoinvest-automatika” koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačke firme “Dar-Company”.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu “N-group” koju je osnovao 2016. godine, a nije je prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
BUKA

Nastavi čitati

Politika

NAĐA DIKLIĆ: Neobični slučaj kozarskog imama Mahića

Srpska pravoslavna sekta je sekta, Sveti Sava – fašista.

Kratak siže obraćanja vjernicima kozaračkog imama Amira Mahića na Svetog Savu, 27. januara.

Imam Mahić, koji po svojoj funkciji treba da upućuje svoje džematlije (vjernike) na pravi put, da im bude duhovni vodič i primjer (isto kao u pravoslavlju ili katoličanstvu sveštenik), malo je pobrkao lončiće, ne samo kao čovjek, imam, već musliman!
Ako je vjerovati teoriji religije, spisima na kojima počiva Islam, tumačenjima islama, hadisima (svjedočenjima o životu poslanika Muhameda, posljednjeg poslanika u Islamu), imam Mahić lako može da okategoriše sektašenje i fašizam samo iz jednog razloga – ne poznaje ni svoje kako treba, pa zašto bi pravoslavlje ili Svetog Savu – fašistu?
Naime, sve ono što je izgovorio imam Mahić je u direktnoj suprotnosti sa njegovom vjerom. U suprotnosti s njegovim poslanikom Muhamedom, koji je za života pričao mnogo i ostavljao amanet ličnim djelima i zabiježenim pričama da se “nemusliman” ne smije uvrijediti, samo jer nije musliman. Da se druga vjera ne može odbaciti ili prezreti, ako je u osnovi podudarna i sa osnovom Kur’ana – biblijskim Starim Zavjetom.
U islamskoj teologiji zabilježeni su mnogi slučajevi kada se promoviše suživot i poštovanje drugog i drugačijeg. Na primjer, kada Muhamed zaustavlja sve, samo da isprati sahranu Jevrejke. Odluka da se nijedna bogomolja ne smije srušiti za vrijeme “hidžre”, preseljenja iz Meke u Medinu.
I hadisi – zabilješke o životu muslimanskog poslanika Muhameda, kojeg je za minberom (dijelom džamije za kojim se imam obraća vjernicima) predstavljao Mahić.
Mahić, koji je, čujem i hafiz (osoba koja zna Kur’an napamet) pogriješio je kao musliman. Pogriješio je kao čovjek.
Ovdje nema potrebe ulaziti više u duh Svetosavlja. Vjernici Srpske pravoslavne crkve i sami su svjedoci da je suština pravoslavlja ponekad – izokrenuta, ali kroz rituale i običaje, ne kroz srž vjere. Srž je ista od 1054. godine i raskola u Hrišćanstvu ili 2000 godina kasnije, od rođenja Isusa Hrista.
Pravila su se mijenjala i prilagođavala vremenu i okolnostima isto kao što se vremenu i okolnostima kroz vrijeme i istoriju prilagođavao i Islam.
I nije problem samo imam Mahić. Problem je izostanak reakcije Islamske zajednice u BiH. Rijaseta. Onog istog Rijaseta koji je utvrdio postojanje “paradžemata” u BiH. Odvojeni, radikalni dijelovi Islama, koji ne bi smjeli biti u okrilju IZ BiH. I koji su se vremenom zagubili u papirologiji ili oni na koje je reisu- l – ulema Husein efendija Kavazović – utihnuo.
Vehabije i selefije ili još radikalniji islamski pokreti i učenja postoje u BiH i iako ne spadaju pod utvrđena i priznata učenja Islamske zajednice BiH – niko ništa ne radi. A zbog ovih učenja, ekstremno radikalnih, svojevremeno je postojala opasnost da BiH izbace i iz Ujedinjenih nacija, a država je morala garantovati da će držati pod kontrolom – slobodne radikale.
Reagovalo je Međureligijsko vijeće BiH. Oni su zatražili da se imam Amir Mahić izvini.
Govor koji nije primjeren, govor kojim se širi netolerancija. Govor mržnje, kako ga je okarakterisao MUP Republike Srpske.
No, ja nisam doktor nauka i nisam neko ko može držati “slovo” Mahiću.
Ovo je onomad napisao doktor Islamskih nauka Ahmet Alibašić, profesor na fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
– Svakako da obaveza poštivanja vjerskih sloboda drugoga važi i za muslimane. Kur’an izričito zabranjuje vrijeđanje tuđih svetinja kako to ne bi dovelo do začaranog kruga mržnje i nasilja: “Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili” (Kur’an, 6: 108). Podrazumijeva se, još, da nemuslimani u ovoj zemlji imaju podjednako pravo na kritiku svega što po njihovom mišljenju nije u redu. Zbog toga ne smiju biti prozivani za izdaju ili pokazivanje “pravog lica”.
I zašto se na sve ovo ne smije šutiti? I zašto nam nije dozvoljeno da šutimo bilo da smo pravoslavci, katolici ili muslimani? Ne smijemo šutjeti kao ljudi.
Jer ovo dovodi do mržnje.
Pogotovo na ovo ne bi trebali dda šute muslimani. Jer, dok su većma šutili i gledali “svoja posla”, ISIL je razorio Siriju. Policija za “moral” ubija mlade Iranke. Isil razara sa Al Qaidom Avganistan, Libiju… Boko Haram ubija djecu koja idu u školu. Žene koje žele da se školuju. Majke koje šalju djecu u školu. Jer Boko Haram, militantno, teroristička i islamska organizacija u obrazovanju vidi – GRIJEH!
Svaki put kada se ne odgovori na mržnju, ostavi se prostor da ona raste. Da cvjeta i širi se. A vidjeli smo šta se dešava kada se mržnja širi.
Danas je petak. Dan za džuma namaz. Dan kada imam Mahić treba da održi “hutbu” i obrati se vjernicima. Danas je dan da potare grijeh koji je načinio prema sebi, svojoj vjeri i svojim komšijama.

Nastavi čitati

Politika

ĆURIĆ: Ponašanje Vukanovića je bolesno

Gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić odbacio je optužbe narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, njegovo ponašanje karakteriše kao bolesno.
Ćurić se izvinio građanima koji su danas jedva ulazili u opštinu.

“Ova osoba koja je ovo uradila po meni nije psihički zdrava, ovo je neko uradio ko nije dobar psihički ili ko je imao neke probleme na vozilu. Policija će da ustanovi da li su bili problemi na vozilu da li je otišlo van kontrole na trotoar ali po meni ovo ne vodi nečemu dobrom”, kaže gradonačelnik Trebinja.

Podsjetimo, Vukanović je parkirao vozilo na sam ulaz u gradsku upravu, pa otišao na suđenje i vratio se nakon tri sata.

Nakon što je završio suđenje sa Nenadom Nešićem poslanik je po vozilo došao u pratnji policije i isto tako završio na saslušanju.

Volva na stepenicama gradske uprave građani su gledali u čudu, mišljenja su bila podjeljena, a neki su svoja pokazali tako što su ga gađali jajima. Vukanović pojašnjava da je to uradio iz revolta jer mu se gradonačelnik nije javljao, a kaže htio je pričati o navodnom mobingu nad vatrogascima.

“Čovjek se ponaša kao nasilnik a ne kao gradonačelnik. Je li ovo nasilničko ponašanje? Apsolutno ne. Dakle narod neće da protestuje, građanima je hladno, ljudi se plaše Volvo se ne plaši nije mu hlladno i onda sam tu ostavio Volvo da blokira. Ja ću sada platiti koliko god hoće kaznu”. rekao je Vukanović.

Epilog današnje trebinjske drame je krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, tako je odlučio tužilac. Iz policije saopštavaju da su uradili uviđaj i privremeno oduzeli vozilo. Vukanović se nedavno parkirao i na ulaz u zgradu Elektroprivrede Srpske, na pitanje gdje je sljedeće parkiralište poslanik kaže da ne zna.

Nastavi čitati

Aktuleno