Connect with us

Svijet

Izgubio slučaj pa mora Danskoj platiti preko milijardu dolara

Sud u Dubaiju naložio je Britancu kojeg je Danska optužila za planiranje poreske prevare u iznosu od 1.7 milijardi dolara da plati poreskim vlastima u Kopenhagenu 1.25 milijardi dolara, pokazuju sudski podnesci koji su viđeni u petak, samo nekoliko dana nakon što je drugi sud u Dubaiju odbacio odluku nalog za njegovo izručenje.

Nalog prizivnog suda u Dubaiju protiv Sanjaja Šaha dolazi kao dio građanskog postupka koji je prije četiri godine pokrenula danska poreska uprava, koja ga je progonila u okviru svoje istrage u jednom od najvećih slučajeva poreske prevare u zemlji.

Šah je tvrdio da je nevin u slučaju dok se borio protiv izručenja. Advokati koji zastupaju Šaha u odvojenom građanskom postupku nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar u petak.

Danska je optužila Šaha za planiranje razrađene poreske šeme tokom tri godine počevši od 2012. godine, uključujući strane kompanije koje su se pretvarale da posjeduju dionice u danskim kompanijama i zahtjevale povrat poreza za koji nisu imale pravo.

Danska poreska uprava, Skatestirelsen, podnijela je građansku tužbu protiv Šaha 2018. putem lokalne advokatske kompanije u Dubaiju. U svojoj odluci od srijede, prizivni sud u Dubaiju rekao je da je Danska tražila 1.9 milijardi dolara od Šaha i njegovih navodnih saučesnika.

Svijet

BRITANIJA U MRAKU? Moguća tročasovna isključenja struje

Britanija bi se tokom zime mogla suočiti sa tročasovnim planiranim isključenjima struje u domaćinstvima i kompanijama ukoliko ne bude mogla da uvozi električnu energiju iz Evrope i ima problema u svojim nastojanjima da povuče dovoljno gasa za elektrane, upozorila je danas Nacionalna mreža.

Zemlje širom Evrope izrađuju planove za zimu u slučaju prekida dovoda gasa iz Rusije.

Nedostatak gasa u Evropi, te problemi sa održavanjem u nekoliko nuklearnih elektrana u Francuskoj povećali su rizik da Britanija neće moći da obezbijedi dovoljno gasa ili da uvozi električnu energiju koju je obično dobijala iz drugih država poput Francuske, Belgije i Holandije.

Britanska administracija izrazila je uvjerenje da će obezbijediti dovoljno struje za zimu.

– Britanija ima siguran i raznovrstan energetski sistem. Uvjereni smo u naše planove za zaštitu domaćinstava i firmi – navodi se u saopštenju britanske Vlade.

Nastavi čitati

Svijet

LUKAŠENKO ZABRANIO SVA POSKUPLJENJA: Od danas, ne od sutra

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko zabranio je poskupljenja u ovoj državi.

Kako je rekao rekao država mora stati na kraj poskupljenjima.

– Od 6. oktobra zabranjena su sva poskupljenja. Zabranjena! Od danas. Ne od sutra, od danas. Dakle, od danas su poskupljenja zabranjena – naveo je Lukašenko, prenose tamošnji mediji.

(Telegraf)

Nastavi čitati

Svijet

Novi hit američkog predsjednika: Snimak kako psuje kruži društvenim mrežama (VIDEO)

Snimak predsjednika SAD-a Džoa Bajdena kako psuje postao je hit na društvenim mrežama.

Naime, Biden se jučer sastao s gradonačelnikom Fort Majers Beiča Rejom Marfijem. U jednom momentu je rekao:

– Niko se ne zaje*ava s nekim ko se preziva Biden.

Kontekst još uvijek nije u potpunosti jasan, ali gradonačelnik se definitivno složio s Bidenom.

Apsolutno ste u pravu – kazao je.

– To je moj predsjednik – napisao je jedan korisnik Tvitera.

– Sad ga još više volim – dodao je drugi.

Ovo nije prvi put da je Bajden snimljen kako psuje. On je 2010. godine, dok je bio potpredsjednik, najavio da će Barak Obama izmijeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Ovo je je*eno važna stvar – rekao je tada

Nastavi čitati

Aktuleno