Connect with us

Hronika

IZRUČEN MARKO MOMIĆ IZ PRIJEDORA! Osumnjičen za ubistvo Šmita

Pravosuđe Srbije danas je izručilo Bosni i Hercegovini Marka Momića iz Prijedora, osumnjičenog za ubistvo sugrađanina Mihajla Stupara zvanog Šmit, saznaje UNA.
Momić je uhapšen u Beogradu 8. maja prošle godine na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisalo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru u okviru istrage Stuparevog ubistva. Nakon hapšenja određen mu je ekstradicioni pritvor, a danas je predat u ruke Sudske policije Republike Srpske, na graničnom prelazu Rača u Bijeljini.

Stupar je ubijen 11. marta 2021. u naselju Raškovac u Prijedoru. Njegovo tijelo je pronađeno u blizini rijeke Sane. Bilo je unakaženo usljed višestrukih povreda najvjerovatnije nanesenim bejzbol palicom. Sumnja se da je Šmit čak i pregažen automobilom.

Jataci mu pomogli da čamcem pređe Drinu
Nakon ubistva Momić je pobjegao u Srbiju, a u zločinu i bjekstvu su mu pomogali jataci iz Prijedora Gojko Šobot i Bojan Savanović. Obojica su se našli pod istragom zbog sumnje da su pomagali Momiću nakon zločina.

“Momić je nakon ubistva napustio BiH, a u tome mu je pomogao jedan od osumnjičenih jataka, koji ga je automobilom odvezao do Bijeljine. Tu je ilegalno prešao granicu, najvjerovatnije čamcem, i od tada se krio u Srbiji. I Momić i njegovi pomagači su bili dio kriminalne grupe Dalibora Railića, koji je Momiću pružao logističku podršku, sve dok i sam nije uhapšen. Momiću su u skrivanju pomagali i članovi rodbine”, rekao je za UNA portal izvor blizak istrazi.

Prema operativnim podacima MUP-a RS motiv ubistva je to što je Stupar bio svjedok protiv narkomafije iz Prijedora. Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je nakon Momićevog hapšenja u Beogradu izjavio da je upravo Railić naručio ubistvo Stupara.

Šmit već bio na meti Railića
Inače, Stupar se i u junu 2018. godine našao na meti napada Dalibora Railića i Vanje Vukovića koji su ga tada odvezli u šumu u Orlovcima, gdje su ga izranjavali noževima, nanijevši mu posjekotine i ubode po ramenu, butini, nadlaktici, natkoljenici i grudnom košu. Railić i Vuković su optuženi za taj zločin, ali su u prvostepenom presudom oslobođeni krivice u nedostatku dokaza. U optužnici se navodilo da su tokom napada ispitivali Šmita “zašto ih odaje policiji i zašto uvaljuje njih i izvjesnog Vladu”.

Railić je široj javnosti poznat kao čovjek koji je optužen za naručivanje ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Osim, toga dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom većih količina droge, zbog čega mu je nedavno počelo suđenje pred Sudom BiH.

Hrvatska ga potražuje zbog ubistva i razbojništva
S druge strane i Marko Momić se dovodio u vezu sa više krivičnih djela. Za njim je i pravosuđe hrvatske raspisalo potjernicu zbog teškog ubistva i razbojništva koje je, kako nezvanično saznajemo, počinjeno u novembru 2019. godine u Selniku kod Ludbrega. Po toj poternici Momić je uhapšen u Prijedoru u decembru 2020. godine i tada su mu određene mjere zabrane koje je, bjekstvom u Srbiju, prekršio.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno