Connect with us

Svijet

IZVOZ OBARA SVE REKORDE! Japan ponovo odlučio da uvozi rusku naftu

Izvoz ruske nafte porastao je u januaru na 8,2 miliona barela dnevno, približavajući se “rekordu svih vremena” postavljenom u februaru 2020. godine, uprkos talasu sankcija uvedenih Moskvi.
Japan je odlučio da ponovo kupuje rusku naftu, sudeći prema podacima izvještaja koji je objavilo Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije ove države.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA), izvoz ruske nafte porastao je u januaru na 8,2 miliona barela dnevno, približavajući se “rekordu svih vremena” postavljenom u februaru 2020. godine, uprkos talasu sankcija uvedenih Moskvi.

Izvještaj koji je japansko ministarstvo objavilo prošlog utorka pokazuje da je ta država u januaru uvezla 747.706 barela ruske sirove nafte Sahalin blend.

“Blumberg” je ranije izvjestio da japanska vlada vrši pritisak na uvoznike da obezbjede zalihe goriva kako bi izbjegli nestašice u budućnosti.

Japanska kompanija “Tajo Oil Ko” kupila ja naftu iz Rusije, a prema rečima portparola kompanije, isporuka je dio terminskog ugovora iz prošle godine godine. Ista firma kupila je rusku naftu u januaru ove godine, što je bila prva isporuka iz Rusije još od maja 2022. godine, prenosi “RT Balkan”.

Nakon uvođenja ograničenja, nekoliko japanskih biznismena upozorilo je da zemlja ne može da preživi bez kupovine nafte i gasa iz Rusije.

“Za razliku od Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država, Japan je skoro u potpunosti zavisan od inostranstva za svoje energetske potrebe, tako da je nemoguće prekinuti veze sa Rusijom zbog sankcija. Realnost je da nećemo preživjeti ako ne nastavimo da uvozimo iz Rusije, čak i ako su obimi manji”, rekao je u novembru šef japanske kompanije “Itoču” Masahiro Okafudži.

Kako se Evropa odvikava od korišćenja ruske energije, kupci u Aziji su sklopili poslove. Kina je povećala uvoz ruske nafte na 1,9 miliona barela dnevno u proseku 2022. godine, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2021, podaci su Međunarodne agencije za energetiku. Indija je još više povećala kupovinu, zabeleživši povećanje od 800 odsto na prosečno 900.000 barela dnevno.

Ruski izvoz nafte u Kinu i Indiju dostigao je rekordne vrijednosti u januaru nakon što je evropska zabrana ruske nafte stupila na snagu, navodi Kpler, kompanija za podatke i analitiku. Izvoz u Tursku, još jednog najvećeg kupca, takođe se nastavlja ubrzano.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno