Connect with us

Region

JAGMA ZA MJESTO PREDSJEDNIKA CRNE GORE! U trci čak SEDAM kandidata

U Crnoj Gori će u nedjelju, 19. marta, biti održani predsjednički izbori, četvrti od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema.

U predsjedničkoj trci učestvuje sedam kandidata, a ako nijedan od njih ne bude dobio više od 50 odsto podrške, drugi izborni krug biće održan 2. aprila.

Kandidati su aktuelni predsjednik i kandidat DPS Milo Đukanović, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF Andrija Mandić, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanik SDP Draginja Vuksanović Stanković, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović.

Od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori 1990. godine, svi predsjednici su bili iz redova Đukanovićeve DPS. Filip Vujanović je bio predsjednik Crne Gore u tri mandata, od 2003. do 2018. Prije i poslije Vujanovića predsjednik je bio Đukanović.

Mandić najozbiljniji protivkandidat
Istraživanja pokazuju da će Đukanović osvojiti najviše glasova građana, ali nedovoljno za pobjedu, te da će se u drugom krugu naći sa kandidatom DF Mandićem.

Nakon incidenta na Cetinju uoči izbornog skupa kandidata PES Jakova Milatovića, mediji tvrde da je njemu porastao rejting i ne isključuju mogućnost da on bude u drugom krugu sa Đukanovićem. Milatović je zamjenski kandidat PES, koji je predložen nakon što je DIK odbio kandidaturu lidera tog pokreta Milojka Spajića, zbog nejasnoća o državljanstvu i prebivalištu.

Milo Đukanović
Nakon lokalnih izbora, Milatović je bio viđen za gradonačelnika Podgorice, ali je ovom kandidaturom od toga očito odustao.

Ipak, pokazala su istraživanja, najozbiljniji protivkandidat Đukanoviću je Andrija Mandić, koji građanima u kampanji nudi pomirenje za bolju budućnost Crne Gore.

Andrija Mandić
Na pobjedničkim parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. Mandić je bio prvi na listi “Za budućnost Crne Gore”, ali je to mjesto ustupio profesoru anonimusu Zdravku Krivokapiću, koji je kasnije izabran za premijera.
Ko će koga podržati u drugom krugu?

Iz DF su potvrdili da će podržati Bečića ili Milatovića ako uđu u drugi izborni krug sa Đukanovićem, međutim, Bečić i Milatović nisu rekli da će učiniti isto, ako u drugi izborni krug uđe Mandić.

Aleksa Bečić
Poslanica Draginja Vuksanović Stanković je kandidatkinja opozicione Socijaldemokratske stranke, koja je dugi niz godina bila na vlasti sa DPS i ovo joj je drugi put da se kandiduje za predsjednicu. Godine 2018. osvojila je 8,3 odsto glasova.

Influenser Jovan Radulović manje je poznat javnosti i ako bude osvojio određeni procenat glasova to će, tvrde mediji, biti na štetu Bečića ili Milatovića.

Tanjug

Region

VUČIĆ PONOVO DRAMATIČAN “Velika nervoza u svijetu, predstoji jedno od najtežih proljeća”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom sukoba u Ukrajini, da je situacija u svijetu još mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih prolejća u političkom, ali i vojnom smislu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Bjelorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Bjelorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju.

“Situacija je još mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu”, rekao je Vučić.

Istakao je da bi u toj sitauciji Srbija trebalo sebe da gleda i čuva, dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima i dodatnim ulaganjima i rastom BDP.

“Da to pokušamo, da to bude naš odgovor”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

U Hrvatskoj pao avion koji su osmislili Slovenci

Avion koji se prije nekoliko časova srušio prilikom polijetanja na pulskom aerodromu je Virus SW kompanije Pipistrel, koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji.
Tu firmu nedavno su slovenački vlasnici prodali američkoj kompaniji. Pipistrel je 1989. godine u mjestu Ajdovščina osnovao Ivo Boscarol.Do marta 2019. Pipistrel je proizveo više od 2000 malih aviona. Bio je prvi privatnik koji je proizvodio avione u bivšoj Jugoslaviji. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, između ostalog i tri nagrade američke svemirske agencije NASA za inovacije.

Pionir je alternativnog letenja u ovom dijelu Evrope.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆEVIĆ od ponedjeljka u zatvoru? HVALA KOLEGAMA….

Dragan J. Vučićević, glavni urednik srpskog dnevnog lista “Informer”, pokazao je na konferenciji za medije presudu po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, prema kojoj u ponedjeljak ide u zatvor.

– Mnogi su mislili da ja lažem, ali evo presude. Ako se u ponedeljak 03. aprila ne javim u zatvor, biću uhapšen. Ja u ponedeljak idem u zatvor. Ja sada ukazujem da srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici. Neke sudije me politički ostrašćeno mrze, evo može i advokat Boris Bogdanović da potvrdi. Hvala kolegama koji su me podržali, hvala i onima koji likuju, koji se vesele. Može da zaigra mečka i pred njihovim vratima. Držim reč da u ponedeljak idem u zatvor, 03. aprila ujutru između 9 i 10 časova ujutru otići ću na izdržavanje kazne u zatvor u Bačvanskoj ulici, rekao je Vučićević i pokazao presudu na samom početku konferencije.

Nakon Vučićevića pričao je i advokat Boris Bogdanović.

– Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u krivični zakonik ponovo vrate uvreda i kleveta koji su inače izbačeni, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure. Zašto je prihvatljivo da u Republici Srbiji uvreda i kleveta treba da budu krivično delo, a tamo nije u redu. Mislim da su to neka principijelna pitanja. Tu nelogičnost ne može niko da objasni, kazao je Bogdanović, prenosi Informer.

Podsjećamo, vlasnik Informera osuđen je na novčanu kaznu zbog uvrede i klevete upućene Jugoslavu Ćosiću, a zatvorska kazna mu je određena jer je odbio da plati novčanu.

Nastavi čitati

Aktuleno