Connect with us

Uncategorized

Jedan od najznačajnijih projekata: Magično šetalište je nova razglednica grada

Reklamni prostor


Uz bogat program prilagođen svim generacijama, večeras je promovisana centralna pješačka zona, čija je rekonstrukcija završena za manje od 150 dana, te kao takva će zasigurno predstavljati novu razglednicu Banje Luke.

Kako je rekao gradonačelnik Draško Stanivuković, u narednom periodu centar grada će tek da dobije novo ruho.

-Završili smo jedno od najljepših šetališta, koje se proteže od Palate predsjednika pa sve do Narodnog pozorišta Republike Srpske. Naša ideja je svakako da radimo i razvijamo sela, prigradska mjesta, svaki dio naše Banje Luke. Ali, centar grada je naša razglednica. Danas, uz ovo šetalište, grad je dobio jednu potpuno novu sliku i dimenziju. Izdvojili smo sredstva da obnovimo i kuću Milanovića. Kada završimo taj projekat, naš grad će dobiti jedan muzej, biblioteku. To je objekat koji je star preko 130 godina i zaslužuje da dobije novi izgled – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Dodatno, poručio je kako tu nije kraj velikim projektima koji će da promjene izmjene centar grada.

-Gradićemo Centralno spomen – obilježje, hotel „Palas“ želimo da rušimo pa da ponovo gradimo jedan moderan objekat, hotel sa pet zvjezdica. Tu je sada i ovo moderno šetalište, pa kuća Milanovića koju ćemo renovirati. Time ćemo zaokružiti jednu potpuno novu dimenziju našeg grada- rekao je on.

Dodao je kako je Banja Luka krajiška ljepotica, koja će biti sve ljepša, te da je uvjeren da će sugrađani, ali i brojni turisti uživati u našem gradu.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo poručila je kako je ovo jedan od najznačajnijih projekata koje je Grad realizovao u ovoj godini.

-Ovaj projekat je zahtjevao multisektoralnu saradnju svih naših odjeljenja u Gradskoj upravi. Uređenje i rekonstrukcija dijela zone šetališta u početku je podrazumijevala i zatvaranje ugostiteljskih objekata koji posluju ovdje. Ipak, kako bi nadoknadili sve to, Grad je izdvojio blizu 150 hiljada KM za doprinose za radnike svih ovih lokala sve do nove godine – poručila je savjetnica Šukalo.

Dodatno, kako je istakla, ovo je bio izuzetno zahtjevan projekat.

-Pored rekonstrukcije same infrastrukture unutar zemlje, dakle pločnika i zelenila, mi smo se bavili ovom cjelinom na drugačiji način i razmatrali smo kako ovaj potez može da izgleda u budućnosti. Kao što vidite, šetalište je uređeno po principu da se oslobode fasade, te će iste na ovim objektima biti naknadno uređene, a sve kako bi dobili izgled štališta kao u većim metropolama – dodala je ona.

Poručila je kako su radovi koštali nešto više od milion KM, te da su trajali mnogo kraće nego što je bilo predviđeno.

-Ponosni smo da smo ugovor sa izvođačem radova aneksirali da, umjesto 180 dana, on bude 150 dana. Ipak, radove smo završili i prije toga. Slušajući komentare naših sugrađana shvatili smo da su zadovoljni novim izgledom ovog dijela grada. Svakako da ćemo u narednom periodu dodatno raditi na uređenju bašta ovih lokala, ali i promociji ovog prostora, gdje planiramo zanimljive sadržaje tokom cijele godine – rekla je savjetnica Šukalo.

Savjetnica gradonačelnika za medije, Tanja Vukomanović dodala je da je ovo samo još jedan u nizu projekata koji su realizovani u ovoj godini.

-Nakon što smo otvorili dajak pristanište, novu plažu u naselju Srpske Toplice, nakon što smo staru fontanu vratili u grad, na novu lokaciju u Park Mladen Stojanović, modernizovali više od 5 kilometara saobraćajnica, centar grada je dobio novi izgled. Ovo šetalište je značajno za naš grad. U proteklom periodu bilo je dosta komentara kako je neugledno i zapušteno, te smo mi, nakon toliko godina čekanja, odlučili da ga u potpunosti rekonstruišemo – rekla je ona.

Poručila je kako tu nije kraj velikim radovima, te da će se u budućnosti raditi još više, kako u cijelom gradu, tako i na ovoj lokaciji.

-Bilo je kritika da će radovi dugo trajati, da su stabla posječena. Sada, kada je sve ovo gotovo i kada su radovi trajali kraće nego što je predviđeno, vidite da je su posađena nova stabla. Uz sve to, ono što će dodatno da ukrasi ovo omiljeno šetalište jesu jednoobrazne ljetne bašte ugostiteljskih objekata, kako bi ova lokacija bila uređena poput najljepših lokacija u regiji i Evropi – poručila je Vukomanović.

Za dobru atmosferu večeras su bili zaduženi Marija Šestić, Sanja Zelić Čolić, Gradski tamburaški orkestar i DJ Filip.

Uncategorized

Selak: Imamo rješenja za zaustavljanje odlaska mladih (VIDEO)

Reklamni prostor


Predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak poručio je da je demografska obnova i pitanje odlaska mladih prioritet svih prioriteta Republike Srpske koji zahtijeva hitno reagovanje svih subjekata društva.

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama SPS u Banjaluci, lider SPS je istakao da je u posljednjih 10 godina Republiku Srpsku napustilo 300.000 mladih i radno sposobnih lica, kao i da je u prošloj godini u Srpskoj broj umrlih bio za 10.000 veći nego broj rođenih.

– Zato smo ponudili konkretne mjere i konkretne zadatke za buduću Vladu. Naš cilj je da svaka beba rođena u Srpskoj dobije 5.000 KM, odnosno 10.000 KM za bebe rođene u nerazvijenim opštinama. Naš cilje je da Republika Srpska obezbijedi stanove za mlade bračne parove slično kao što je to urađeno u Srbiji i naravno, da Republika Srpska mladima može da ponudi kvalitetna radna mjesta i veća primanja. Često nas pitaju odakle ćemo da finansiramo sve ove projekte, a ja ću vas podsjetiti na samo jednu aferu u kojoj je “nestalo” 100.000 maraka narodnog novca, a to je afera “Viadukt”. Efikasnim mjerama protiv korupcije i spriječavanjem ovakvih afera Republika Srpska može da finansira razvojne i prioritetne projekte – poručio je Selak.

Govoreći o dosadašnjem toku predizborne kampanje, Selak je istakao da je SPS vodila fer i poštenu kampanju sa programom pod nazivom “Srpska iznad svega”. Pored predsjednika SPS, konferenciji za medije prisustvovala je nosilac liste SPS – Socijalističke partije Srpske – Goran Selak za NSRS iz izborne jedinice 2 Snježana Gvozden, kao i kandidati za narodne poslanike iz IJ3.

Nastavi čitati

Uncategorized

Počinje isplata jednokratne pomoći nezaposlenoj djeci poginulih boraca

Reklamni prostor


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da danas počinje isplata jednokratne pomoći od 1.000 KM nezaposlenoj djeci poginulih boraca.

“Danas počinjemo s isplatom jednokratne pomoći od 1.000 KM nezaposlenoj djeci poginulih boraca. Ovo je jedan vid podrške i u narednom periodu jedan od prioriteta biće nastavak podrške zapošljavanju ove kategorije”, piše na Dodikovom Twitter nalogu.

Nastavi čitati

Uncategorized

KO ĆE NASLIJEDITI RUSKI TRON Spekulacije o Putinovom nasljedniku već počele

Reklamni prostor


Sveopšta pobuna izbila je u Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin objavio “djelimičnu mobilizaciju” za pojačanje snaga u ukrajinskom ratu, pritisnut uspješnom kontraofanzivom Kijeva na sjeveroistoku zemlje koja je natjerala njegove trupe na povlačenje.

Uslijedili su protesti u zemlji, zabilježene su potresne scene žena koje se opraštaju od svojih sinova i muževa, dok su Rusi ponovo krenuli da bježe iz zemlje. Neki su došli i u Srbiju, a zabilježene su gužve i na rusko-finskoj granici.

Kolaps ruske vojske izazvao je optužbe među uticajnim ruskim ličnostima, čak je i Putinov saveznik, lider Čečenije Ramzan Kadirov, rekao da je Moskva “napravila greške” u ratu. Usljed posrtanja ruske invazije na Ukrajinu mnogi se pitaju da li će i kako Putin to da “preživi”. Glasine da unutrašnji krugovi žele da svrgnu Putina s vlasti pojačale su se krajem avgusta nakon ubistva Darje Dugine, kćerke filozofa Aleksandra Dugina, prenosi Blic.

Nekoliko imena u opticaju
Ako bi do svrgavanja Putina zaista i došlo, to bi otvorilo i pitanje njegovog nasljednika. Do sada se više puta pisalo o tome.

Razliku činiće način na koji Putin ode sa vlasti. Ako se unaprijed odredi nasljednik, elite će imati manje manevarskog prostora. Međutim, ako Putin napusti mjesto predsjednika iznenada, uslijedila bi borba za poluge uticaja.

Trenutno je u opticaju više imena za mogućeg Putinovog nasljednika. Dok su se krajem 2021. najviše kotirali ministri odbrane i spoljnih poslova Sergej Šojgu i Sergej Lavrov, oni se više ne pominju.

KO ĆE NASLIJEDITI RUSKI TRON Spekulacije o Putinovom nasljedniku već počele, a ovih osam imena je u igriSada su na listi Mihail Mišustin, Sergej Kirijenko, Vjačeslav Volodin, Juri Kovalčuk, Aleksej Navaljni, Jevgenij Prigožin, Viktor Zolotov i Aleksander Kurenkov.

Nastavi čitati

Aktuleno