Connect with us

Zdravlje

JESTE LI ZNALI? Tužna djeca manje koriste boje

Razvijanje kreativnosti u današnjem digitalnom svijetu važnije je nego ikad. Kod djece taj razvoj kreativnosti i kreativnog razmišljanje započinje crtanjem. Crtanje nije samo ugodno provođenje vremena, ono djeci pomaže da izraze svoju osobnost, emocije, maštu, ali je isto tako važno i za vježbanje koordinacije i motorike koja je baza svega.
Takođe, razvoj dječjeg crteža može dati mnogo informacija o razvoju i potrebama djece. Neki testovi inteligencije (npr. Goodenough test crteža) baziraju se na slici, tj. crtežu ljudske figure, čija procjena posredno govori o intelektualnim sposobnostima djeteta.

U radu s djecom crtež može poslužiti na dva načina:

Kao oblik dijagnostike – kroz crtež se procjenjuju djetetove sposobnosti, emocionalne i socijalne vještine…

Kao oblik terapije – crtanjem se može izraziti neka trauma, proraditi tuga, strah…

Reći da pojedini crtež ukazuje na tačno pojedinu emociju nije moguće – crtež je pomoćno dijagnostičko sredstvo, iako neke zakonitosti u “tumačenju” značenja crteža postoje:

Sitni, stisnuti likovi često ukazuju na emocionalnu povučenost, sramežljivost;

Tužna, bolesna djeca i/ili djeca sniženih intelektualnih sposobnosti manje koriste boje;

Crnom bojom se boje “strašne” stvari ili predmeti ili osobe;

U crtežu porodice često se veličinom pojedinih članova može procijeniti ko je “dominantan” lik (najveći nacrtan lik), ta dominacija može biti ili u količini ljubavi koju dijete osjeća za roditelja i roditelj za dijete ili u količini strogoće koju roditelj pokazuje djetetu.

Dakle, crtežom se mogu dobiti neka vrlo okvirna tumačenja djetetovog emocionalnog života i nikada crtež ne smije biti jedino dijagnostičko sredstvo. Isto tako, treba imati na umu da se struktura crteža mijenja kod djeteta, čak i kroz par dana, te da je od crteža puno važnije i indikativnije tumačenje koje dijete daje onome što je nacrtalo.

FAZE
Crtež djeteta se razvija kroz nekoliko faza. I samo savladavanje (grafomotoričko) crtanja pojedinih likova razvija se po određenom rasporedu.

Faza šaranja – od 1. do 3. godine
– škrabanje, nasumično crtanje. Djetetov je crtež potpuno slučajan, neprepoznatljiv.

– dijete ne crta s namjerom, nego crtežu nakon što je nacrtan daje značenje.

– važniji je proces crtanja nego produkt – što će crtanjem nastati.

– najčešće se crtaju krugovi, te se spajanjem krugova i crta stvaraju prvi likovi sa značenjem.

Faza simboličnog crteža – od 3. do 6. godine
– postoji namjera da se nešto nacrta – ideja koja vodi proces crtanja.

– crtež čovjeka se sastoji od kruga koji je glava, te crta koje predstavljaju ruke i noge (javlja se oko 3. godine). Najčešće nema razlike između crteža čovjeka i životinja. Tokom te tri godine dešava se razvoj dječjeg crteža čovjeka – polagano se diferenciraju dijelovi tijela. Oko 4. godine dolazi do definisanja pola crtanog lika – crtaju se haljine, šminka, nakit.

– puno je važnije šta je dijete nacrtalo nego sam proces crtanja.

– najvažnije stvari su na crtežu u prvom planu.

– crtež je simboličan – nema realizma u precrtavanju, bojenju; crta se i boji se onako kako se djetetu u tom trenu čini “zgodnim”.

Faza realizma – od 6. do 10. godine
– dolazi do intelektualnog skoka u mišljenju važnim uz polazak u školu.

– crtež postaje realističan, ali su djeca još neuvježbana u tome.

– crtež je bogat detaljima, nema prostorne perspektive, te faza realizma počinje fazom intelektualnog realizma kada dijete želi nacrtati sve što zna (crtajući kuću crta sve prostorije, namještaj…)

Faza umjetničkog crtanja – od 10 godina i više
– javlja se samo kod neke djece, jer nakon 10-12. godina opada interesovanje za crtanje, ostaje samo kod one djece koja imaju specifične sposobnosti.

Ukratko, ne postoji jednostavan “recept” za razumijevanje i tumačenje dječjeg crteža. Nije poželjno da roditelji prigovaraju, usmjeravaju i/ili ispravljaju dijete prilikom crtanja. Crtanje djetetu predstavlja aktivnost u kojoj uživa i kroz koju sazrijeva. Podstaknuti je može zajedničko maštanje i razgovor o crtežu. Stavite djetetov crtež na neko vidljivo mjesto u kući, bez obzira na to kakav on bio. Napišite datum na njega i sačuvajte ga. Na taj način dijete će dobiti potvrdu da je sposobno i biće sigurnije u sebe, a vi ćete moći pratiti njegov razvoj.

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno