Connect with us

Društvo

JOŠ JEDNOM! Ponovo se odgađa puštanje u promet mosta na Savi?

Zbog pojačanog priliva migranata u zemlje EU moglo bi ponovo doći do odgađanja otvaranja mosta na Savi kod Gradiške, koji bi povezao Banjaluku s auto-putem Zagreb – Beograd.

Iako problem s migrantima ne može direktno uticati na dinamiku radova na infrastrukturi oko mosta, moguće odgađanje prijema Hrvatske u Šengen zbog pitanja migranata bi moglo dovesti do odgađanja izgradnje graničnog prelaza na hrvatskoj strani, bez čega nema puštanja mosta u saobraćaj. Granični prelaz na bh. strani je u potpunosti završen, a dio se već koristi za teretni saobraćaj koji se onda dalje preusmjerava na stari prelaz u centru Gradiške.

Naime, “Nezavisne” su prije nekoliko mjeseci, pozivajući se na izvor iz EU, pisale da EU, koja finansira većinu radova s hrvatske strane i odgovorna je za šengensku politiku EU, smatra da granični prelaz s hrvatske strane treba početi graditi tek kada se novi šengenski sistem u Hrvatskoj “uhoda”.

U tom trenutku nije bilo naznaka da bi bilo ko mogao dovesti u pitanje datum ulaska Hrvatske u šengensku zonu, a to je početak januara naredne godine.

Sada je nekoliko zemalja EU, uključujući i Austriju, iskazalo nezadovoljstvo činjenicom da sa zapadnog Balkana ilegalni migranti ulaze u EU gotovo bez ikakve kontrole i smatraju da bi se prvo trebalo riješiti pitanje zaštite granice EU, pa tek onda širiti Šengen. Kako nam je rečeno, problem nije toliko Hrvatska koliko Bugarska i Rumunija, međutim ovo pitanje se na nivou EU tretira kao paket.

Sve ovo može ponovo dovesti do odgađanja otvaranja mosta na Savi, čije je planiranje počelo još 2004. godine, a izgrađen je tek ove, s tim da će za izgradnju saobraćajnice koja će most povezati s hrvatskim auto-putem, a koju gradi laktaška firma “Integral inženjering”, biti potrebno još otprilike godinu dana.

Kao što nam je naš izvor iz EU objasnio, izgradnja prelaza bi bila završena na vrijeme ako bi Hrvatska ušla u Šengen u januaru. Ako, pak, Hrvatska ne uđe u Šengen kako je planirano, onda je pitanje da li će izgradnja graničnog prelaza početi.

Vojin Mitrović, ministar komunikacije i transporta BiH, za “Nezavisne” kaže da nema zvanične informacije u vezi s vezanjem pitanja Šengena za granični prelaz.

– Da li će izgradnja biti odložena i koji su stvarni razlozi za to – ja zaista ne znam, a može se očekivati da dok se ne izgradi ova dionica da će biti izgrađen i granični prelaz – rekao je Mitrović. Prema njegovim informacijama, Hrvatska radi na projektovanju prelaza, ali se još ne zna kada će biti raspisan tender.

– U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći da je ugovor s ‘Integralom’ potpisan za ovu prvu dionicu brze ceste od mosta prema koridoru X u dužini od pet km, i to se radi i trebalo bi da bude završeno do kraja sljedeće godine” – rekao je on. Što se tiče samog mosta, podsjetio je da je on završen i ističe da bi ovih dana trebalo da stigne i upotrebna dozvola.

U Sektoru za izgradnju i održavanje graničnih prelaza Ministarstva finansija Hrvatske za “Nezavisne” nisu direktno odgovorili na pitanje ima li granični prelaz veze s ulaskom te zemlje u Šengen, ali tvrde da odgađanja nema.

– Izgradnja novog graničnog prelaza u koridoru brze ceste Okučani – granica BiH vodi se u skladu s definisanom planiranom dinamikom bez bilo kakvih odgađanja – naglasili su oni.

Slobodan Stanarević, v.d. direktora “Autoputeva RS”, za “Nezavisne” kaže da je to preduzeće zadovoljno činjenicom da je most konačno izgrađen.

“Nadamo se da će Hrvatska u predviđenim rokovima izgraditi pristupnu saobraćajnicu, kao i granični prelaz, kako bi most što prije bio u funkciji i čime bi se umnogome skratilo putovanje do evropskih destinacija”, rekao je on.

Podsjećanja radi, EU je za izgradnju polovine mosta na bh. strani donirala 6,3 miliona maraka, dok je skoro u cijelosti finansirala sve radove na hrvatskoj strani.

Nezavisne

Društvo

Vlada Srpske traži dozvolu izvoza peleta na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak i uputila ga u Savjet ministara BiH od kojeg traži da za drvni sortiment pelet dozvoli izvoz u periodu od 60 dana.

Kako je saopšteno, Vlada traži da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

“Takođe, Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se uvedu izvozna ograničenja za šumski drvni sortiment ogrevno drvo za period od 1.12.2022. godine do 31.12.2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, zabrana izvoza peleta u cijeloj BiH na snazi je od 15. juna, a na zahtjev vlada oba entiteta odluka je produžena do kraja januara 2023. godine.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene nafte u PONOVO U PORASTU

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od tri odsto nakon što je na snagu stupila nova runda sankcija protiv Moskve i ograničenje cijena na rusku naftu.
U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 85 centi i sada je 83,53 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 68 centi i iznosi 77,62 dolara po barelu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ograničila je cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, s ciljem da smanji kapacitete Moskve za sukob u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da neće poštovati tu regulativu i po cijenu da prekine proizvodnju.

Ograničenje cijene nafte usvojile su članice G7, EU i Australija.

Nastavi čitati

Društvo

FANTASTIČAN PROVOD NA JAHORINI! Željko Joksimović doveo atmosferu do USIJANJA! (FOTO)

Sinoćnji koncert Željka Joksimovića na Jahorini bio je pravi spektakl. Pred sam koncert održana je i pres konferencija kojoj su pored izvođača, direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića, predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike

Srpske prisustvovali i Nedeljko Ćorić i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

-Iza nas su tri dana sjajnog provoda tokom kojih je Jahorina ponovo pokazala da je centar zbivanja, ali i cenatr okupljanja ljudi različitih nacionalnosti, interesovanja i starosnih kategorija. Imali smo priliku uživati u fantastičnom koncertu Marije Šerifović, veče prije toga naši gosti su đuskali uz hitove Prljavog kazališta, dok je prvu veče “Jahorina Ski Opening”-a obilježio nastup Dejana Lazovića, (Zli Pevač). Kada biramo izvođače za Jahorinu osluškujemo želje naših gostiju – Marija i Kazalište su prvi put nastupali na Jahorini dok smo za Željka dobili mnogobrojne upite iako smo imali priliku i ranije da ga ugostimo na našoj planini, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Serija spektakularnih nastupa na Jahorini završena je koncertom sjajnog Željka Joksimovića, koji je atmosferu doveo do usijanja!
Popunjen do posljednjeg mjesta, koncertni šator bio je centar predivne muzike, odličnog raspoloženja i fantastičnog izvođenja bezbroj muzičkih hitova od strane ovog nevjerovatnog umjetnika, čiji se nastup nestrpljivo očekivao već nekoliko godina!
Radostan što je opet sa jahorinskom publikom, Željko Joksimović, još jednom je pokazao zašto je upravo jedan od omiljenih izvođača ove planine!

Nastavi čitati

Aktuleno