Connect with us

Hronika

Kajganić o proslavi Dana Republike i krivičnim prijavama

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet koji se odnosi na proslavu 9. januara – Dana Republike, i on je dodijeljen u rad postupajućem tužiocu.

Potvrdio je ovo glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić komentarišući krivičnu prijavu koju je prošle sedmice podnijelo nekoliko boračkih udruženja, civilnih društava i nevladinih organizacija iz Federacije protiv Republike Srpske, gradova Istočno Sarajevo i Banjaluke, predsjednika Srpske Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, zbog obilježavanja 9. januara.

Proslava Dana Republike ni ove godine nije prošla bez oštrih poruka sarajevskih političara i dijela javnosti u Federaciji BiH upućenih zvaničnicima iz Srpske, ali ni bez krivičnih prijava zbog navodnog podrivanja suvereniteta BiH.

Kajganić je gostujući na FTV potvrdio da je Tužilaštvo BiH i prošle godine dobilo krivičnu prijavu protiv funkcionera iz Republike Srpske zbog proslave Dana Republike, ali da ona na kraju nije rezultirala podizanjem optužnice.

Prijavu je, kaže Kajganić, prošle godine podnijelo nekoliko vladinih i nevladinih organizacija i udruženja, takođe, zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH kad je u pitanju proslava Dan Republike Srpske.

Postupajući tužilac je u junu 2022. godine donio naredbu o nesprovođenju istrage o navedenom predmetu smatrajući da je odluka Ustavnog suda BiH formalno izvršena činjenicom da je ukinut član koji je tretirao da je 9. januar Dan Srpske – pojasnio je Kajganić.

On dodaje da je odluka formalno izvršena, ali ne i suštinski, što je naveo i Ustavni sud BiH u svom izvještaju o radu.

Kajganić ističe da je postupajući tužilac, koji je radio na navedenom predmetu po prijavi iz 2022. godine, uzeo u obzir i stavove Suda BiH koji su veoma bitni u predmetu tzv. referenduma koji je proveden 2016. godine.

– Referendumsko pitanje je glasilo „da li ste za to da 9. januar bude praznik Republike Srpske“. U tom predmetu Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri člana tadašnje komisije za provođenje referenduma, međutim Sud BiH je odbio navedenu optužnicu smatrajući da nema dokaza da su navedena lica počinila krivično djelo – kaže Kajganić.

On je pojasnio da po pravilima Ustavnog suda BiH u situacijama kada pojedine odluke tog suda nisu izvršene, on donosi rješenje i precizira ko je bio obavezan da izvrši navedenu odluku i da konstatuje da odluka nije izvršena te takva rješenja dostavlja Tužilaštvu BiH.

Kajganić ističe da krivično djelo neizvršenja odluka Ustavnog suda podrazumijeva da službena lica u državnim institucijama BiH koja ne izvršen navedenu odluku čine krivično djelo.

– U tom predmetu odluka je bila da se ukida član Zakona o praznicima Republike Srpske koji precizira da je 9. januar navedeni praznik. Ta odluka je izvršena samom objavom u Službenom glasniku i taj član više ne važi. To je ono što su tužioci tretirali u prethodnim odlukama i na osnovu čega su donosili odluke – istakao je Kajganić.

On kaže da Tužilaštvo BiH ne može zabraniti okupljanja niti odlučuje o tome ko se i kada okuplja.

Kajganić ističe da je za Tužilaštvo BiH veoma bitna odluka koja se odnosila na provođenje referenduma 2016. godine jer je veoma bitno naglasiti da je tada u tom predmetu Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru kojom je zabranio provođenje referenduma.

– Tužilaštvo BiH je u tom predmetu provelo istragu i podiglo optužnicu protiv članova komisije koji su, ipak, i uz zabranu, radili na provođenju referenduma. Međutim, Sud BiH je smatrao da nema dokaza da su navedena lica počinila navedeno krivično djelo, između ostalog, zato što je i Ustavni sud BiH naveo da je Narodna skupština RS dužna da ne provede navedeni referendum. Narodna skupština to nije uradila – naveo je Kajganić.

Hronika

Zbog nepažnje umalo podletio pod voz, polomio polubranik u Vrbanji (VIDEO)

Juče je na pružnom prelazu “Vrbanja” izbjegnuta velika tragedija koju je mogao da izazove vozač automobila koji je ignorisano svejtlosna i zvučna upozorenja da dolazi voz, nevedeno je u objavio Željeznica Republike Srpske.

Kako je rečeno iz ŽRS, juče oko 14.30 časova nesavjesni vozač se nije zaustavio na propisanoj udaljenosti od putnog prelaza te je usljed spuštanja polubranika, došlo do loma i kvara na uređaju. Na sreću, voz se zaustavio prije prelaza.

“Odgovornošću i posvećenošću željezničkog osoblja, bezbednost željezničkog i drumskog saobraćaja niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. Primijenjeni su svi zakonski propisi u okviru odvijanja željezničkog saobraćaja, kada je uređaj za obezbjeđivanje putnog prelaza privremeno u kvaru. Voz se zaustavio ispred putnog prelaza, nakon čega je ponovo nastavio opreznu vožnju“, navedeno je u objavi.

Željezničko osoblje u ovakvim situacijama poštuje propisane procedure uz pojačan oprez.

Kako kažu iz ŽRS, na lice mjesta pored nadležnih službi Željeznica Republike Srpske izašli su i pripadnici Policijske stanice za bezbednost saobraćaja Banjaluka, koji su izvršili uviđaj.

“Brzom reakcijom nadležnih službi iz Sekcije za ETP Banjaluka i radovima na otklanjanju kvara, uređaj osiguranja na putnom prelazu ‘Vrbanja’ u 16.20 istog dana, pušten je u redovan rad“, navode iz Željeznica, prenosin ATV.

Iz ŽRS dodaju da su lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i nedozvoljeno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima.

“Željeznice Republike Srpske ponovo apeluju na sve učesnike u saobraćaju, da poštuju saobraćajnu signalizaciju i vožnju prilagode uslovima puta i vremenskim prilikama. Sačuvajmo živote, budimo odgovorni prema sebi i drugima. Zaustavite se ispred putnog prelaza. Voz uvek ima prednost!“, naglašavaju iz ŽRS.

Nastavi čitati

Hronika

Evo šta je ostalo iza Slobodana Stankovića

Vlasnik i direktor kompanije “Integral inženjering” Slobodan Stanković preminuo je danas u Banjaluci u 74. godini.
Slobodan Stanković rođen je 1. januara 1949. u Bosanskoj Krupi. Osnovnu i srednju Građevinsku školu završio je u Banjaluci, a Građevinski fakultet u Zagrebu 1975. godine.

Po završetku studija radio je kao građevinski inženjer u građevinskim firmama širom bivše Jugoslavije: Institut za puteve Beograd, Građevinsko preduzeće Hercegovina, Građevinsko preduzeće Mostar, Građevinsko preduzeće “Jedinstvo” Bosanska Gradiška, Građevinsko preduzeće “Put” Sarajevo i Građevinsko preduzeće “Vektor” LJubljana.

Firmu “Integral” d.o.o. osnovao je 1989. godine u Laktašima.

“Integral” je danas jedna od najvećih i najsavremenijih građevinskih firmi koja radi širom regiona, a na poslovima u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Sloveniji zapošljava oko 10.000 radnika.

Firma “Integral”, zahvaljujući viziji i vođstvu Slobodana Stankovića, izvela je neke od najvećih projekata u Republici Srpskoj, među kojima su auto-put Banjaluka – Gradiška i auto-put Banjaluka – Doboj, izgradila je Administrativni centar Republike Srpske u Banjaluci, zgradu Radio-televizije Republike Srpske.

Radila je i velike kapitalne projekte u Crnoj Gori, ali i najtežu dionicu auto-puta iz Beograda prema Atini i Sofiji kroz Grdeličku klisuru…

Već duži niz godina “Integral inženjering” je najveća kompanija u oblasti građevinarstva u BiH, ali i najveća po vrijednosti godišnjeg izvoza.

Slobodan Stanković bio je veliki dobrotvor i humanista, ali nikada nije želio da se objavljuju njegova darivanja, vodeći se onom “da ne zna ljevica, šta daje desnica”. Pomagao je zdravstvene ustanove, vjerske zajednice, porodice kojima je pomoć bila potrebna, te stipendirao veliki broj studenata.

Iza Slobodana Stanivukovića ostala je supruga, dvoje djece i unučad.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Nastavi čitati

Hronika

NAKON DUGE I TEŠKE BOLESTI preminuo Slobodan Stanković

Nakon duge i teške bolesti, preminuo je poznati banjalučki privrednik Slobodan Stanković, potvrđeno je za Banjaluka.net.

Stanković je rođen 1949. godine. Bio je vlasnik “Integral inženjeringa”, najveće građevinske kompanije u Republici Srpskoj, angažovane i na brojnim projektima u regionu.

Njegove komanije zapošljavale su značajan broj ljudi u Republici Srpskoj.

Osim po poslovnom angažmanu, bio je poznat i kao humanista i dobrotvor.

Više informacija o smrti Slobodana Stankovića kasnije.
banjaluka.net

Nastavi čitati

Aktuleno