Connect with us

Zdravlje

KAKO DJETETU ZAUSTAVITI KRVARENJE IZ NOSA? Jednu stvar nikako ne radite

Više od 90 posto slučajeva krvarenja iz nosa kod djece je iz prednjeg segmenta nosa u kojem se nalazi splet krvnih žilica i lako je rješivo konzervativnim putem. Ipak, uvijek valja provjeriti krvari li dijete sprijeda na nos ili otraga pa primarno guta krv. U opisanoj situaciji uvijek je to krvarenje sprijeda. Međutim, ako krvari primarno straga, dijete treba odvesti u hitnu medicinsku službu i potražiti pomoć, jer se u takvim slučajevima ne radi o krvarenju iz Kiesselbachova pleksusa, već o krvarenju iz neke veće krvne žile iz stražnjih dijelova nosnih šupljina ili nosnog dijela ždrijela.

Kao razlog krvarenja iz stražnjih dijelova nosa mogu biti zapuštena strana tijela nosa, tumori, anomalije krvnih žila, što traži dodatnu obradu i vjerovatno hirurško liječenje, prenosi Ordinacija.hr.

Šta učiniti
Prvo i osnovno pravilo je – ostanite mirni i djelujte tako i na dijete.

Posjednite ga/ju na sebe leđima prema vašem trbuhu i nagnite dijete lagano prema naprijed.

Dijete mora držati otvorena usta i pustiti da izađe iz usta krv ako se slučajno slijeva dijelom u ždrijelo. Ne gutati krv!

Pritisnite na prednju trećinu nosa uz sam vršak i držite čvrsto 5 minuta bez povremenog popuštanja i provjeravanja je li prestala teći krv ili nije.

Na taj način radite direktan pritisak na mjesto krvarenja, kako biste radili i s bilo kojom drugom povredom na licu ili tijelu.

Možete staviti hladnu oblogu na obraze i nos, jer na taj način potičete vazokonstrikciju (stiskanje) krvnih žila i smanjujete krvarenje.

Najčešće greške
Ako krvarenje nije prestalo, pokušajte još jednom sve ispočetka.

Sve vrijeme pričajte s djetetom umirujućim glasom o nečemu što mu je zanimljivo i drago, kako biste ga relaksirali i odvratili pažnju od krvarenja. Možete mu pjevati neku omiljenu pjesmu ili pričati priču koju voli!

Ako krvarenje i nakon drugog pokušaja zaustavljanja na opisani način nije prestalo, pokušajte na stranu iz koje krvari staviti komad vate, velik otprilike 3 cm u promjeru, koji ste prethodno natopili vazokonstrikcijskim kapima za nos (tzv. obične kapi za nos). Nemojte ga gurati duboko u nos tako da ga ne vidite od sprijeda! Morate vidjeti vanjski rub tampona! Tampon neka stoji u nosu 20-ak minuta.

Spriječiti gutanje krvi. Printscreen

Ako i nakon toga dijete i dalje krvari, javite se ljekaru!

Najčešće greške koje se rade tokom pokušaja zaustavljanja krvi iz nosa su:

– Zabacivanje glave prema natrag – potiče slijevanje krvi u dušnik i jednjak i može dovesti do povraćanja krvi ili kašlja i gušenja

– Stavljanje hladnih obloga na vrat – nekorisno!

– Pritisak na nosne kosti – nekorisno!

U našoj kulturi ove su greške vrlo česte u postupanju s djetetom koje krvari iz nosa, što je potpuno pogrešno!

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno