Connect with us

Zdravlje

KAKO DJETETU ZAUSTAVITI KRVARENJE IZ NOSA? Jednu stvar nikako ne radite

Više od 90 posto slučajeva krvarenja iz nosa kod djece je iz prednjeg segmenta nosa u kojem se nalazi splet krvnih žilica i lako je rješivo konzervativnim putem. Ipak, uvijek valja provjeriti krvari li dijete sprijeda na nos ili otraga pa primarno guta krv. U opisanoj situaciji uvijek je to krvarenje sprijeda. Međutim, ako krvari primarno straga, dijete treba odvesti u hitnu medicinsku službu i potražiti pomoć, jer se u takvim slučajevima ne radi o krvarenju iz Kiesselbachova pleksusa, već o krvarenju iz neke veće krvne žile iz stražnjih dijelova nosnih šupljina ili nosnog dijela ždrijela.

Kao razlog krvarenja iz stražnjih dijelova nosa mogu biti zapuštena strana tijela nosa, tumori, anomalije krvnih žila, što traži dodatnu obradu i vjerovatno hirurško liječenje, prenosi Ordinacija.hr.

Šta učiniti
Prvo i osnovno pravilo je – ostanite mirni i djelujte tako i na dijete.

Posjednite ga/ju na sebe leđima prema vašem trbuhu i nagnite dijete lagano prema naprijed.

Dijete mora držati otvorena usta i pustiti da izađe iz usta krv ako se slučajno slijeva dijelom u ždrijelo. Ne gutati krv!

Pritisnite na prednju trećinu nosa uz sam vršak i držite čvrsto 5 minuta bez povremenog popuštanja i provjeravanja je li prestala teći krv ili nije.

Na taj način radite direktan pritisak na mjesto krvarenja, kako biste radili i s bilo kojom drugom povredom na licu ili tijelu.

Možete staviti hladnu oblogu na obraze i nos, jer na taj način potičete vazokonstrikciju (stiskanje) krvnih žila i smanjujete krvarenje.

Najčešće greške
Ako krvarenje nije prestalo, pokušajte još jednom sve ispočetka.

Sve vrijeme pričajte s djetetom umirujućim glasom o nečemu što mu je zanimljivo i drago, kako biste ga relaksirali i odvratili pažnju od krvarenja. Možete mu pjevati neku omiljenu pjesmu ili pričati priču koju voli!

Ako krvarenje i nakon drugog pokušaja zaustavljanja na opisani način nije prestalo, pokušajte na stranu iz koje krvari staviti komad vate, velik otprilike 3 cm u promjeru, koji ste prethodno natopili vazokonstrikcijskim kapima za nos (tzv. obične kapi za nos). Nemojte ga gurati duboko u nos tako da ga ne vidite od sprijeda! Morate vidjeti vanjski rub tampona! Tampon neka stoji u nosu 20-ak minuta.

Spriječiti gutanje krvi. Printscreen

Ako i nakon toga dijete i dalje krvari, javite se ljekaru!

Najčešće greške koje se rade tokom pokušaja zaustavljanja krvi iz nosa su:

– Zabacivanje glave prema natrag – potiče slijevanje krvi u dušnik i jednjak i može dovesti do povraćanja krvi ili kašlja i gušenja

– Stavljanje hladnih obloga na vrat – nekorisno!

– Pritisak na nosne kosti – nekorisno!

U našoj kulturi ove su greške vrlo česte u postupanju s djetetom koje krvari iz nosa, što je potpuno pogrešno!

Zdravlje

TRI STVARI koje dijete nasljeđuje isključivo od MAJKE

Sljedeće tri karakteristike, prema zaključcima mnogih naučnika, svako dijete nasljeđuje uglavnom od mame:

1. METABOLIZAM I DOBIJANjE VIŠKA KILOGRAMA

Metabolizam i njegov način rada nasljeđujemo od majke, prema riječima naučnika. Upravo ta činjenica utiče i na to da li ćemo biti skloni lakom gojenju ili ne.

Na primer, ukoliko majka ima prekomjernu tjelesnu težinu, mnogo je veća vjerovatnoća da će i dijete imati problema sa viškom kilograma.

2. NAČIN STARENjA

Majčini geni umnogome određuju način na koji ćemo stariti, istražili su njemački naučnici.

DNK iz mitohondrija ima značajan uticaj na to kako ćemo stariti, a njega nasljeđujemo isključivo od majke.

3. NIVO INTELIGENCIJE

A najviše od svega majčini gena utiču na nivo inteligencije, pokazalo je istraživanje na Univerzitetu u Glazgovu. Djetetov koeficient inteligencije varira svega oko 15 bodova u odnosu na majčin.

Osim toga, na nivo inteligencije mnogo utiče i učenje, stečeno obrazovanje, kao i socio-ekonomski status.

Nastavi čitati

Zdravlje

STRUČNJACI PREPORUČUJU! Najbolja dijeta za 2023. godinu i dvije potpuno nove

Mediteranska ishrana je dobila titulu najboljeg načina ishrane i to šestu godinu za redom, prema ocjenama za 2023. koje je u objavio U.S. News & World Report.

Obroci sa sunčanog Mediterana zauzeli su prvo mjesto u kategorijama najbolja dijeta za zdravu ishranu i najbolja ishrana na biljnoj bazi, navodi se u izvještaju.

Drugo mjesto dijele DASH dijeta kao najbolja za zdravlje kostiju i zglobova i fleksitarijanska ishrana, treće mjesto zauzima MIND dijeta, a četvrto TLC dijeta koja snižava holesterol.

– Uvijek tražimo više zdravstvenih stanja koje možemo da riješimo dijetom. Ali često nema dovoljno naučnih podataka koji objašnjavaju vezu ishrane i zdravstvenog stanja. Ipak, zdravlje kostiju i zglobova je oblast u kojoj postoji dosta naučne literature. Takođe prepoznajemo da naša populacija stari, pa je fokusiranje na ishranu koja može povećati kvalitet života starijih osoba važan momenat – rekla je Gretel Šuler, koja nadgleda godišnju rang listu ishrane U.S. News & World Reporta.

Ove godine u obzir su uzete samo 24 dijete umjesto 40-ak dijeta analiziranih prethodnih godina. Pet dijeta sa prošlogodišnje liste (vegetarijansku, vegansku, nordijsku, tradicionalnu azijsku i glikemijski indeks) su sudije integrisale u mediteransku i druge dijete zbog njihovih osnovnih principa zasnovanih na biljkama.

– Poenta je da se mediteranska ishrana zaista ne odnosi samo na hranu Mediterana. Možete uzeti principe mediteranskog načina ishrane i primijeniti ga na bilo koju kuhinju u bilo kojoj zemlji – kaže Šuler.

Taj pristup se ogleda u dvije nove dijete — Keyto i Pritikin.

– Sve više ljudi se okreće biljnoj ishrani ili barem pokušava. Keyto dijeta bi trebalo da bude fleksibilan mediteranski plan sa malo ugljenih hidrata. Pritikin dijeta se fokusira na ishranu neprerađenih namirnica sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem vlakana i prilično je fleksibilna. Vidimo trend ka jedenju više cjelovite, neprerađene hrane, što mislim da je odlična stvar – zaključuje Šuler.

Nova.rs

Nastavi čitati

Zdravlje

U Srpskoj propalo 872.785 doza vakcina

U Republici Srpskoj 872.785 vakcina protiv korona virusa propalo je zbog isteka roka, i to najviše proizvođača “AstraZeneca”, koje su u Srpsku stigle iz donacija.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne novine” iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te dodaju da u ovom trenutku raspolažu sa 181.177 doza vakcina protiv ovog virusa.

“Za 872.785 vakcina je istekao rok trajanja, a radi se o vakcinama proizvođača ‘AstraZeneka’, ‘Sputnjik V’, ‘Pfizer/Biontech’, ‘Sinovac’ i ‘Moderna'”, kazali su iz Instituta.

Pojašnjavaju da se vakcine kojima istekne rok trajanja uništavaju u skladu sa Pravilnikom o uništavanju medicinskog i farmaceutskog otpada.

S druge strane, posmatrajući dostavljene podatke iz Instituta, više je propalih doza nego što je vakcinisanih građana.

“Od početka vakcinacije do danas sa sve četiri doze vakcinisano je 751.570 građana. Među vakcinisanima najveći je broj građana starije životne dobi, od 65 do 79 godina, zatim od 50 do 64 godine te od 30 do 49 godina”, rekli su iz Instituta.

Dodaju da je od ukupnog broja vakcinisanih 5.956 djece uzrasta od 12 do 19 godina.

Iz banjalučkog Doma zdravlja navode da se nakon početne velike zainteresovanosti, te trenutne povoljne epidemiološke situacije, broj građana zainteresovanih za vakcinaciju značajno smanjio.

“U prethodnom periodu broj lica oboljelih od kovida-19 je značajno manji te je i zainteresovanost za vakcinaciju pratila isti trend. Tako se i građani sve manje raspituju za određene doze vakcina, kao i za njihove proizvođače”, kazali su za “Nezavisne novine” iz Doma zdravlja Banjaluka.

S druge strane, u Higijensko-epidemiološkoj službi ove ustanove raspolažu dovoljnim brojem doza vakcina, srazmjerno sa njihovom potražnjom, pa u slučaju da dođe do povećanog broja oboljelih lica od korona virusa i veće zainteresovanosti za vakcinaciju, kako kažu, u mogućnosti su da veći broj doza preuzmu s Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Trenutno raspolažemo vakcinama proizvođača ‘Sinopharm’ i ‘Pfizer'”, dodaju iz banjalučkog Doma zdravlja.

Da je i u Trebinju slaba zainteresovanost za vakcinaciju potvrđuje nam Jelena Durić, spec. epidemiologije iz Doma zdravlja Trebinje, koja kaže da se prvom dozom vakcine uglavnom vakcinišu mlađe odrasle osobe i to zbog prijave za posao u inostranstvu.

“Malo interesovanje za četvrtu dozu vakcine bilo je i prije, kao i nakon pojave bivalentne vakcine protiv virusa korona. Do sada je četvrtu dozu primilo oko 90, a pet doza, uključujući jednu bivalentnu, desetak osoba u Trebinju”, rekla je Durićeva za “Nezavisne novine”.

Dodaju da ova ustanova trebuje vakcine protiv virusa korona od Instituta za javno zdravstvo RS periodično, u zavisnosti od roka upotrebe dostupnih vakcina.

“Do sada smo u svakom trenutku posjedovali dovoljne količine vakcina za svaku dozu za koju bi se pojavilo interesovanje. Trenutno raspolažemo sa 108 doza ‘Sinopharmove’ vakcine i šest doza bivalentne ‘Pfizer’ vakcine”, rekla je Durićeva.

Iz prijedorskog Doma zdravlja za “Nezavisne novine” ističu da ne postoji zainteresovanost građana Prijedora za vakcinaciju protiv virusa korona.

“Građani se ne raspituju za prvu dozu, a zainteresovanost za četvrtu dozu je slaba.

Dom zdravlja Prijedor raspolaže dovoljnom količinom doza vakcina protiv virusa korona”, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Nastavi čitati

Aktuleno