Connect with us

Svijet

Kako je mala Švajcarska pobijedila vrtoglavu inflaciju

Dok se mnoge zemlje širom svijeta nose s visokom inflacijom, rast cijena bio je daleko manje dramatičan u Švajcarskoj. Inflacija u toj zemlji dosegla je 2022. najviši nivo u posljednjih 29 godina i iznosila je 3,5%. Iako je visoka prema švajcarskim standardima, znatno je ispod dvocifrenih stopa drugih naprednih zemalja, poput SAD-a (9,1%), Ujedinjenog Kraljevstva (11,1%) i evrozone (10,6%).

“Mislim da to više osjećaju u inostranstvu nego ovdje u Švajcarskoj. Moja majka živi u Berlinu i stalno mi govori da je sve postalo tako skupo”, rekao je za CNBC jedan kupac u Cirihu.

Švajcarska je jedna od najbogatijih zemalja svijeta s BDP-om po glavi stanovnika koji nadmašuje druge velike ekonomije, poput SAD-a, Japana i Njemačke. Takođe je dom mnogim najbogatijim građanima svijeta, s prosječnim bogatstvom od 696.604 dolara po odrasloj osobi i visokim troškovima života.

Švajcarski gradovi Cirih i Ženeva bili su među 10 najskupljih svjetskih gradova prošle godine, prema Economist Intelligence Unitu, iako je inflacija pogurala troškove života i u drugim skupim mjestima, poput Singapura i Njujorka.

Kao rezultat toga, švajcarski građani uopšteno su manje pogođeni rastom cijena, budući da imaju tendenciju da troše manji udio svojih prihoda na osnovne potrepštine kao što su hrana i smještaj u odnosu na druge stvari.

“Budući da su ljudi u prosjeku prilično bogati, udio prehrambenih artikala u ukupnom kućnom budžetu nije tako velik kao u drugim zemljama. Imamo i nejednakost, naravno. Ali, iz međunarodne perspektive, mislim da imamo vrlo dobru socijalnu politiku”, rekao je za CNBC Tobias Strauman, profesor na Univerzitetu u Cirihu, prenosi Index.hr.

Drugi razlog za relativnu stabilnost cijena u Švajcarskoj proizilazi iz jakog švicarskog franka. Valuta zemlje je postojano jačala, rasla je i dosegnula paritet u odnosu na evro 2022.

Dok su mnoge valute pale u odnosu na američki dolar, švajcarski franak ostao je stabilan uprkos volatilnosti u Evropi.

To se dogodilo uglavnom zbog njegovog statusa valute “sigurnog utočišta” ili obrambenog sredstva. Švajcarski franak snažno je potpomognut velikim rezervama zlata, obveznicama i finansijskom imovinom, što pomaže Švajcarskoj narodnoj banci da osigurati stabilnost valute tokom perioda volatilnosti.

To takođe koristi švajcarskoj privredi koja uvelika zavisi od međunarodne trgovine. Svake godine Švajcarska uveze robu i usluge u vrijednosti od oko 302 milijarde dolara, od čega većina dolazi iz susjednih zemalja EU. Jači švicarski franak daje efektivni popust na taj uvoz.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno