Connect with us

Izbori 2022.

Kakvi će biti dometi PROTESTA OPOZICIJE: Prespavali 8 godina, pa se sad žale da su opet pokradeni

Protest koji će opozicija danas održati u Banjaluci je legitiman način političke borbe s ciljem ukazivanja na brojne nelogičnosti i nepravilnosti proteklih izbora. Međutim, mnogi smatraju da je opozicija s takvim načinom iskazivanja nezadovoljstva zakasnila najmanje osam godina.

Iako su opozicioni lideri, odmah nakon što je CIK objavio prve preliminarne rezultate izbora od 2. oktobra, zajednički poručili da navedene rezultate ne priznaju, optužujući vlast za krađu izborne volje građana, politički analitičari tvrde da je pravi „tajming“ za tako nešto propušten još 2014. godine, kada je, kako ističu, postojalo mnogo više dokaza i razloga za masovne proteste građana.

Jasna poruka
Politikolog Darko Kuzmanović za Srpskainfo kaže da današnji protesti predstavljaju “jasnu poruku” da Jelena Trivić neće lako preći preko izbornih krađa, kao što je to, prema njegovim riječima, bio slučaj s nekim njenim prethodnicima.

– Međutim, ne treba izgubiti iz vida da ovaj protest dolazi sa zakašnjenjem od nekih sedam ili osam godina. Ako se vratimo nazad u 2014. godinu, tadašnjim liderima opozicije, Mladenu Bosiću i Mladenu Ivaniću, čak ni snimak na kojem se praktično priznaje politička korupcija i kupovina ”dva papka” nije bio dovoljan da se krene u masovne proteste i institucionalnu borbu za očuvanje narodne volje – kaže Kuzmanović, podsjećajući na tadašnju veliku aferu s audio-snimkom na kojem se navodno govori o kupovini dvojice opozicionih poslanika iz tadašnjeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

On tvrdi da nakon što je preko afere “dva papka” opozicija olako i neshvatljivo brzo prešla, više nisu postojale kočnice da vlasti nastave s takvom praksom.

– Da se u pravnu i demokratsku borbu za očuvanje volje naroda krenulo još 2014. i da su pojedinci koji su učestvovali u očiglednom kriminalnom aktu stavljeni iza brave, danas ne bismo bili tu gdje jesmo. Nakon što se tada nije reagovalo, praksa se počela prenositi na lokalne nivoe, pa su tako kupovinom odbornika srušene većine u Tesliću i Rudom. Izborna krađa i politička korupcija na državnom će se nivou u svom punom kapacitetu izraziti nakon opštih izbora 2018. Tada je kandidat za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica kratko pokušavao da ukaže na izbornu krađu, ali je i to iz nekog razloga brzo utihnulo – podsjeća Kuzmanović.

Bakinci
On smatra da nakon objavljivanja preliminarnih rezultata ovih izbora, posebno za predsjednika Republike Srpske, postoji dovoljno dokaza za tvrdnje da su izbori bili neregularni.

Nemoguće je da, na primjer, u Bakincima, rodnom mjestu Milorada Dodika, Trivićeva ima 16 odsto glasova, a da u svom rodnom selu nema niti jedan glas! Jasno je da je potrebno ručno ponovo prebrojati svaki glas, pregledati svaki zapisnik, ma koliko taj proces dugo trajao i ma koliko koštao – ističe Kuzmanović.

S druge strane, politički analitičar Ivana Marić za Srpskainfo tvrdi da od najavljenih protesta opozicija u Srpskoj neće imati mnogo koristi, te da je osnovni problem ovdašnje opozicije to što, prema njenim riječima, nije dovoljno snažna.

– Opozicija u Republici Srpskoj jednostavno nije dovoljno jaka i plaća cijenu toga. Da je jača, mi sada ne bismo govorili o razlici od 30.000 glasova u korist Milorada Dodika u odnosu na Jelenu Trivić, već bi ona vodila za 50.000 ili 100.000 glasova. Osim toga, vidjeli smo razliku između rezultata Jelene Trivić i Mirka Šarovića. Trivićeva je, ipak, malo drugačija. Ona nastupa oštrije, zna i da odgovori i da napadne. Mirko Šarović to ne zna i zato je platio cijenu svoje umjerene i blage politike teškim izbornim porazom – ocjenjuje Marićeva.

CIK BiH
Što se tiče današnjih protesta u Banjaluci, ona smatra da se borba protiv izbornih prevara ne može dobiti na taj način.

– Opozicija sama ne može ništa da uradi, jer to je zadatak tužilaštava i CIK. Zanimljivo je da SDS sada ima neke članove u CIK koji su bliski toj stranci, ali su se prevare opet dogodile. To je nešto što se dešava u svim državama, a posebno ovdje kod nas. Znali su na šta mogu računati, jer ovo što se događalo nije neka novost. Ovdje više nije iznenađenje da vladajuće stranke rade izborne prevare. Zašto opozicija nije bila spremna na takve stvari? Trebalo je da aktiviraju više svojih ljudi u biračke odbore, više posmatrača, više da učestvuju u kontroli izbornog procesa. Nakon izbora i nakon brojanja glasova nema kajanja i pozivanja na proteste jer, kao što ponavljam, znali su da će se takve stvari dešavati – smatra Marićeva.

Ona ne vjeruje da će Centralna izborna komisija BiH donijeti odluku o ponavljanju izbora, bez obzira na to što se opozicioni lideri sada zaklinju da će ići „do kraja“ i da neće priznati rezultate izbora.

– Mislim da je ovo što sada rade uzaludno. Inače, Dodik je na određeni način već izgubio samim tim što mu se Jelena Trivić ovoliko približila po broju osvojenih glasova. Vjerovatno je da su njegovoj pobjedi u velikoj mjeri presudili brojači, a ne glasači. Međutim, teško da će CIK donijeti odluku o ponavljanju izbora, a opozicija će teško dokazati izbornu prevaru od 40.000 glasova kako bi pokazali da bi to moglo da utiče na izborni rezultat – zaključuje Marićeva.

BOJKOT JE LOŠE RJEŠENJE
Na pitanje da li bi opozicija mogla da posegne za nekim još radikalnijim mjerama političke borbe, poput bojkota rada Narodne skupštine RS u slučaju da CIK ne prihvati njene zahtjeve, Ivana Marić odgovara da bi to, prema njenom mišljenju, bio pogrešan potez.

– Bojkot Narodne skupštine, kao prvo, ne bio bio fer ni prema biračima koji su za njih glasali. Oni trebaju i moraju da sjednu u skupštinske klupe i tamo insistiraju da CIK i pravosuđe regulišu određene stvari. Prije svega da se pooštre kazne za izborne prevare, da one ne budu samo novčane već i zatvorske. Bojkot skupštine nikad nije urodio plodom – tvrdi Marićeva.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno