Connect with us

Banjaluka

Kastel bogatiji za 50 novih klupa, uskoro dodatne kante za otpatke i žardinjere

Reklamni prostor


Tvrđava Kastel bogatija je za 50 novih klupa, na kojima sugrađani mogu da odmore, ali i da uživaju u pogledu na našu rijeku.

Ova komunalna oprema postavljena je u okviru projekta „Unapređenje prekogranične turističke ponude na tvrđavama – Fortitude“, koji je finansiran kroz program Intereg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Osim klupa, u okviru ovog projekta na Kastelu je postavljeno 12 informativnih tabli, tj. dvije ulazne koje daju opšte informacije i mapu tvrđave i 10 informativnih, koje opisuju lokacije (Jupiterov žrtvenik, Rimski sarkofag, Rimski miljokaz, Rimska bazilika, bombardovanje Kastela, Banjalučki boj, podzemlje Kastela, artiljerijska kasarna, bunar, kazamat).

U kuli broj 5, na tvrđavi je uređen i opremljen Centar za posjetioce, a do kraja septembra prostor Kastela dobiće još 60 korpi za otpatke i 15 žardinjera za cvijeće.

Sve ove aktivnosti su dio rada i brige o tvrđavi gradske administracije, koja je opredijeljena da se Kastelom bavi sistemski.

-Pri kraju je izrada elaborata opravdanosti da se Kastel izdvoji kao nezavisna javna ustanova. Pregovaramo sa potencijalnim investitorima za rekonstrukciju artiljerijske kasarne, uređujemo parkovske površine na tvrđavi i oko nje. Takođe, kako bismo dali dodatni značaj tvrđavi, ove godine smo veliki broj događaja fokusirali upravo na lokacije na Kastelu i pored tvrđave uz Vrbas – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Kada je riječ o projektu „Fortitude“, podsjećamo da je počeo 1. marta 2020. godine, a završio 31. avgusta 2022. godine. U okviru tog projekta lansiarana je zajednička kulturno-turistička manifestacija „Noć tvrđava“, koja se održala istovremeno na svim tvrđavama, manifestaciji kojoj se priključilo preko 60 tvrđava u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Potpisan je sporazum je nastavku održavanja manifestacije svake godine sa partnerima i predstavnicima međunarodnih organizacija iz EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i Forte Cultura, koji će manifestaciju uključiti u događaj European Fortress Summer. Završna konferencija projekta pod nazivom „Utvrđeno nasljeđe kao generator turizma“ je odražana u Banjoj Luci u junu 2022. godine, na kojoj je prisustvovalo 60 učesnika iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Belgije i Holandije. Nosilac projekta je JU Tvrđava kulture Šibenik, a partneri na projektu su Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

Banjaluka

Table banjalučkih legendi na putu ka Banj brdu

Reklamni prostor


Sedam tabli sa fotografijama i biografijama sportskih legendi Banjaluke Milorada Karalića, Slađane Golić, Antona Josipovića, Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića postavljeno je pored staze koja vodi ka Banj brdu.

Ovu akciju je organizovalo udruženje “Banjalučani za svoj grad” kako je navedeno, sa namjerom da fantastični poduhvati proslavljenih sportskih asova nikada ne padnu u zaborav.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Ako bude potrebno, ustupićemo Dragičeviću lokaciju štanda PDP

Reklamni prostor


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, odgovarajući novinarima, rekao da je Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida, koliko je on upoznat, dozvoljeno postavljanje info pulta na Trgu Krajine u petak 30.septembra.

– Ukoliko Dragičeviću, odnosno grupi Pravda za Davida, ne bude odgovarala pozicija koju dobiju, ponudićemo im poziciju na kojoj se nalazi štand PDP-a koji služi u izborne svrhe. Zaista, ni to neće biti nikakav problem i time želimo da pokažemo da je trg slobodan za sve građane Srpske – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, <a href=”https://blink.ba/davor-dragicevic-umjesto-presude-ubicama-mog-sina-danas-se-sudi-meni-zbog-borbe-za-istinu/”>Dragičević je danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci rekao da, za sada, nije dobio dozvolu za postavljenje info pulta grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine</a>, ali i ako ne dobije dozvolu od Grada Banjaluka da će on postaviti pult.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK OBARA SVE REKORDE Završen još jedan vrtić u Banjaluci, kao i nekoliko igrališta (VIDEO)

Reklamni prostor


Na radost mališana i njihovih roditelja, vrtić u Vrbanji uskoro će otvoriti vrata za smještaj 50 mališana.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je obišao ovaj vrtić, kazao je da su svi radovi na novom vrtiću završeni, te da će ovaj objekat uskoro biti stavljen u funkciju.

-Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, napravili smo najveći iskorak da djeca ne čekaju mjesto u vrtiću, što znači da naši mališani imaju na raspolaganju dodatne kapacitete u javnim vrtićima, a oni koji nemaju mjesta u javnom vrtiću mogu da upišu privatni i u tom slučaju Grad subvencioniše troškove boravka djece – kazao je on.

Nova politika podrške privatnim vrtićima, kako je kazao – naišla je na veliku podršku roditelja.

– Paralelno s tim otvaramo nove vrtiće, i to nedavno smo otvorili prvi vrtić u Kuljanima, a uskoro i ovaj u naselju Vrbanja. Radovi su ovdje završeni i uspješno su savladani svi izazovi koji su bili u vezi sa gradnjom kanalizacije zbog pristupnih parcela – pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je da Grad nastavlja dalje sa ulaganjima, te da se završava dječije igralište za vrtić na Petrićevcu i da se sagledavaju mogućnosti obnove vrtića u gradu u koje se decenijama nije ulagalo.

Vrijednost objekta u Vrbanji je oko 800.000 KM. Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je učestvovao u sufinansiranju radova u iznosu od 47.500 KM.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac kazala je da se mnogo toga polaže na ravnomjeran razvoj svih naselja.

-Decetralizacija u svakom pogledu je naša politika i tako ćemo i dalje da nastavimo kako bi i se i mjesta udaljenija od grada razvijala isto kao i ona u gradu – poručila je Savić – Banjac.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je kazala da je vrtić završen, da su prezadovljni što se otvara 31 objekat u sastavu Centra.

-Vrtić ćemo nazvati „Zvončica“ i u njemu će biti formirana jedna jaslička i vrtićka grupa. Sjajno je opremljen na radost i veselje naših najmlađih iz Vrbanje – zaključila je ona.

S obzirom na to da je objekat sagrađen u neposrednoj blizni škole u Vrbanji, što graniči sa Debeljacima, korist će imati roditelji iz oba naselja.

Nastavi čitati

Aktuleno