Connect with us

Izbori 2022.

Klub Srba ponovo bez – Srba

Stranke sa srpskim predznakom u FBiH napravile su samo u Kantonu deset rezultat za koji se može reći da je zadovoljavajući, ali trenutno niko ne može da prognozira kako će ići formiranje vlasti, posebno imajući u vidu pravila koja je Kristijan Šmit, sa pozicije visokog predstavnika u BiH, nametnuo u izbornoj noći.

Preliminarni i nepotpuni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) BiH za deset kantonalnih skupština u FBiH pokazuju da su srpske stranke tradicionalno napravile najbolji rezultat u Livanjskom kantonu gdje su Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres FBiH i Tomislavgrad. SNSD, sa osvojena 1.704 glasa i petom pozicijom na listi stranaka koje su izašle na izbore, za sada računa na dva predstavnika u Skupštini kantona, što je, ipak, manje za jedan u poređenju sa rezultatom iz 2018.

Tamošnji funkcioner SNSD-a Goran Broćeta za “Glas Srpske” kaže da nisu zadovoljni rezultatom, čemu su kumovali i problemi unutar same stranke.

– Vidjećemo, nakon potvrde rezultata, kako će se situacija odvijati dalje i eventualni ulazak u vlast na nivou kantona. Kada je u pitanju federalni Dom naroda, Šmit je nametnuo izmjene Izbornog zakona prema kojim svaki klub naroda na tom nivou vlasti treba da broji 23 delegata, a ne 17 kao do sada. Kako će se to sprovesti, ne znam. I u prošlom izbornom ciklusu je bilo 13 srpskih delegata, a ostali su naknadno birani – rekao je Broćeta koji tvrdi da ni ovaj put neće biti dovoljno legitimnih Srba u startu.

Izborni prag je prešla i lista Srpska sloga koju čine SNS FBiH, SP, DNS, PDP i SDS. Na osnovu podataka sa 96,15 odsto biračkih mjesta, imaju 1.029 glasova. Predsjednik SNS-a FBiH Duško Radun, koji i ima najviše glasova, za “Glas” je potvrdio da se vraćaju i u kantonalnu skupštinu i Dom naroda.

– SNSD nema mogućnost za vlast u kantonu, a što se tiče federalnog Doma naroda, ne znam kako će to ići. Moguće je da bude pet predstavnika iz ovog kantona – rekao je Radun i dodao da budući srpski delegati treba da gurnu sve razlike i stranačke interese pod tepih kada su u Domu naroda, jer tamo brane srpski narod kao legitimni predstavnici.

Poziciju u kantonalnoj Skupštini je obezbijedila lista Srpsko jedinstvo (SNP FBiH – SRS). Najbolji rezultat ima Dragana Damjanović koja za “Glas” kaže da trenutno imaju siguran mandat te da će dati maksimalan doprinos da bi podigli položaj srpskog naroda u FBiH.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu srpska lista “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” je za sada, prema nepotpunim podacima, ispod izbornog praga, kao i lista SNSD-a u Posavskom kantonu.

Dom naroda Parlamenta FBiH do sada je imao 58 delegata od kojih po 17 iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam izaslanika iz reda ostalih. Oni se biraju iz kantonalnih skupština u kojima se formiraju klubovi naroda, a praksa pokazuje da Srbe u FBiH, ako se pogleda većina u Klubu Srba u Domu naroda, predstavljaju oni sa članskom kartom SDP-a BiH, HDZ-a, SDA i drugih stranaka sa sjedištem u FBiH.

Bez direktnog mandata

SNSD je imao listu kandidata i za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Međutim, kako sada stvari stoje, male su šanse da osvoje mandat. Stranka je, na četvrtom mjestu, iza hrvatskih partija, sa osvojenih oko 2.500 na osnovu obrađenih 84,99 odsto biračkih mjesta. Najviše glasova trenutno ima načelnica Drvara Dušica Runić – 1.687.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno