Connect with us

Izbori 2022.

KO JE PODBACIO Dodik osvojio manje glasova od Cvijanovićeve i vladajuće koalicije

Da se stranke ne mogu osloniti na koalicione sporazume jer im to nije garancija da će sve partije, čiji su lideri stavili potpis na navedeni dokument, raditi u interesu koalicije, ponovo se pokazalo kao tačno.

Ako se uporedi broj glasova koje je na izborima u nedjelju dobio lider SNSD i kandidat za predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik i ukupni glasovi koje su dobile stranke koje se nalaze u vladajućoj koaliciji SNSD, SP, DEMOS, NDP, NPS i US, vidljivo je da brojke nisu iste.

Prema podacima CIK BiH na osnovu obrađenih 97, 28 biračkih mjesta, Dodik je u trci za predsjednika Srpske osvojio 287.662 glasova, dok su stranke koje čine vladajuću koaliciju osvojile 327.593.

Iz tog proizilazi da je Dodik dobio oko 40.000 glasova manje u odnosu na stranke koje čine vladajuću koaliciju.

Podaci CIK BiH na osnovu obrađenih 95,76 biračkih mjesta pokazuju da je SNSD osvojio 207.797 glasova, koalicija SP – NDP-SNP ukupno 35.435 glasova, DEMOS je osvojio 33.524 glasa, US ima 31.159 glasova, a NPS ima 19.678 glasova.

Isto tako, vidljivo je da Dodik ima manje glasova i od potpredsjednice SNSD i kandidatkinje za srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović koja je osvojila 308.346 glasova.

Ukoliko se pogledaju ukupni glasovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju i Cvijanovićevoj nedostaje oko 19.000 glasova.

Uprkos razlici u glasovima lider SNSD je ovaj put odlučio da ne reaguje na isti način kao i prije dvije godine kada je zbog razlike u glasovima za gradonačelnika Banjaluke i stranaka koje čine vladajuću koaliciju, optužio koalicione partnere za izdaju, a ubrzo potom iz koalicije isključio SPS Gorana Selaka.

Dodik je prije dva dana izjavio kako ostaje u koaliciji sa navedenim strankama, a razliku u glasovima za sada nije pominjao.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno