Connect with us

Politika

Koji PDP-ovac ide u Ambasadu BiH u Moskvi: Borenović reagovao na medijske izvještaje o odlascima iz stranke

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, reagovao je na medijske izvještaje o odlascima ili najavama odlazaka aktuelnih i bivših funkcionera stranke.

Posebno je nezadovoljan izvještajem Novinske agencije Republike Srpske (Srna) koju je nazvao “Dodikovom fabrikom laži”.

Povod je bila Srnina vijest da su PDP napustili predsjednik Opštinskog odbora PDP Pale, Igor Tošić, bivši generalni sekretar partije, Miroslav Brčkalo, bivši potpredsjednik PDP, Dragiša Delić, bivši načelnik opštine Rudo, Rato Rajak i načelnik opštine Kotor Varoš, Zdenko Sakan.

Glavni odbor PDP broji 144 člana. Od pomenutih pet, dvojica nisu bila prisutna a jedan uopšte nije član. Jedan je propao u pokušaju da se oduži SNSD za novu masno plaćenu poziciju u Ambasadi BiH u Moskvi, a dobri Rato Rajak ostaje u stranci – objavio je Borenović na Tviteru.

Odlazak Tošića iz PDP je neupitan, on je to objavio na svom Fejsbuku, što je prenijela i Srpskainfo.

Borenović nikog ne imenuje, ali nezvanično saznajemo da Zdenko Sakan i Miroslav Brčkalo nisu prisustvovali jučerašnjoj sjednici Predsjedništva PDP. Brčkalo je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova BiH kao državni službenik, a za Sakana se odavno spekuliše da je na izlaznim vratima iz PDP.

– Rato Rajak ostaje u PDP ali se iz ličnih razloga povukao uz Predsjedništva PDP. Onaj na koga Borenović misli kada priča o odlasku u Moskvu jeste Dragiša Dalić. On će uskoro u Ambasadu BiH u Rusiji. Delić je 2016. imenovan za pomoćnika ministra u Ministarstva spoljnih poslova BiH, u mandatu PDP-ovog ministra, Igora Crnatka. Potom je bio ataše u Ambasadi BiH u Srbiji, a sada je opet u sjedištu Ministarstva u Sarajevu. U Moskvu odlazi vjerovatno na poziciju sekretara

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno