Connect with us

Svijet

Koliko će koštati sahrana kraljice Elizabete II I KO ĆE TO DA PLATI?

Reklamni prostor


U ponedjeljak će oko četiri milijarde ljudi gledati ispraćaj kraljice Elizabete II na svojim malim ekranima. Državni sprovod kraljice Elizabete II planiran je godinama i neće se štediti truda da se 96-godišnjakinji za ispraćaj osigura spektakl kakav nije viđen do sada.

 

Jednosatna ceremonija održat će se u Westminsterskoj crkvi u ponedjeljak, koji je proglašen državnim praznikom, a prisustvovat će stotine stranih dostojanstvenika i svjetskih predstavnika. Kraljičini posmrtni ostaci potom će biti odneseni u Windsor na službu u kapelu Svetog Jurja, nakon čega će te večeri uslijediti privatni pokop.

To će vjerojatno biti najskuplji britanski državni događaj kojem smo svjedočili u moderno doba.

Očekuje se da će troškovi državnog sprovoda premašiti 8 miliona funti, iako službeni broj nije potvrđen. Procjene troškova su varirale – indijski portal The Economic Times procijenio je trošak na 6 milijardi funti, ali Full Fact kaže da je to nerealna brojka.

 

Veliki kraljevski događaji poput ovog do sada su koštali oko osam miliona funti, a najveći dio novca odlazio je na osiguranje. Međutim, to je samo pretpostavka na osnovu ranijih velikih kraljevskih događaja poput ženidbe princa Williama i princeze Kate 2011.

Predviđa se da će kraljičin sprovod premašiti sve kraljevske događaje do sada te bi trošak mogao biti puno veći od osam miliona. Detalje oko troškova će objaviti britanski parlament naknadno, a sve će se platiti iz državnog budžeta, odnosno iz džepa poreznih obveznika.

Inače, posljednji državni sprovod u Velikoj Britaniji imao je Winston Churchill 1965.

Izvor: index.hr

(S.B.)

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno