Connect with us

Društvo

KOLIKO SE NOVCA TROŠI na predstavništva Srpske u svijetu?

Za rad predstavništava Srpske u inostranstvu u ovoj godini predviđeno je 5,30 miliona maraka, a najviše novca i to 960.000 maraka dobiće ono sa sjedištem na adresi u Moskvi.

Odluka o raspodjeli novca za finansiranje rada predstavništava RS u inostranstvu za 2023. godinu našla se juče i pred ministrima u Vladi Srpske, na koju su dali zeleno svjetlo.

Nakon Predstavništva Srpske u Ruskoj Federaciji za koje je planirano najviše novca, na drugom mjestu nalazi se ono sa sjedištem u Beogradu, za čiji rad je u ovoj godini predviđeno 930.000 maraka.

Nešto tanji iznos novca i to 780.000 maraka planiran je za Predstavništvo Srpske u Belgiji, dok će 30.000 maraka manje, tačnije 750.000 biti proslijeđeno za rad Predstavništva u Austriji, koje se nalazi na adresi u Beču.

“Za rad Predstavništva u SAD – Vašingtonu u ovoj godini planirano je 620.000 maraka, dok je za ono sa sjedištem njemačkom gradu Štutgartu predviđeno nešto više od pola miliona, odnosno 540.000 maraka”- navedeno je u odluci o raspodjeli novca, piše “Glas Srpske”.

Od osam predstavništava Srpske najmanje novca je u ovoj godini planirano za predstavništvo u Grčkoj i Izraelu i to 400.000, odnosno 320.000 maraka.

U odluci, koju je skrojilo Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, a koja se juče našla pred ministrima, navedeno je da će novac na račune predstavništvima biti doznačivan mjesečno ili kvartalno, odnosno u skladu sa prilivom sredstava u budžet Republike Srpske.

“Novac će koristiti za finansiranje redovnih aktivnosti, odnosno za unapređenje privredne saradnje sa subjektima u zemljama gdje se nalaze sjedišta predstavništava, kao i podsticanje stranih ulaganja u Srpsku”, navedeno je u odluci.

Šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović kaže da nije upoznat da je Vlada raspodijelila novac za rad svojih predstavništava u inostranstvu.

“Zbog inflacije i rasta svih troškova tražili smo, čini mi se, nešto veći iznos novca nego što nam je odobren. Poskupjelo nam je iznajmljivanje kancelarija, kurs se promijenio, svi troškovi idu uzlaznom putanjom. Ne znam da li će nam odobreni iznos novca biti dovoljan, ali preživjećemo”, rekao je Perović i dodao da je odobreni iznos za ovu godinu poprilično jednak onom koji su utrošili u prošloj godini.

Mađarska
U Srpskoj se u posljednje vrijeme često spominje osnivanje i otvaranje predstavništva u Mađarskoj.

“Mađarska je nedavno bila u našem fokusu kao potencijalna destinacija za osnivanje novog predstavništva. To je i dalje slučaj, naročito zbog dobre saradnje između dvije zemlje. Međutim, u posljednje vrijeme smo svjedoci da su se zbog sukoba u Ukrajini mnoge stvari na geopolitičkom planu promijenile, tako da smo za sada odlučili da realizacija te ideje još malo pričeka”, rekao je ranije “Glasu Srpske” ministar za ekonomske odnose i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić.

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno