Connect with us

Politika

KOMISIJA ZA KONCESIJE SINONIM ZA NERAD Novi izvještaj o radu za rezultate “krivi” koronavirus

Rad Komisije za koncesije BiH ni 2022. se nije razlikovao u odnosu na sve prethodne godine, a kao krivac za nikakve rezultate lani je označen nevidljivi neprijatelj, odnosno virus korona iako je pandemija u većini institucija odavno zaboravljena.

U izvještaju o radu Komisije za koncesije BiH za 2022. godinu koju, od kada postoji odnosno 18 godina, prati nerad jer nije izdala niti jednu koncesiju,a odgovornost za loše rezultate prebačena je i na druge institucije, pise Glas Srpske.

“I pored određenih aktivnosti u 2022. godini nadležna ministarstva nisu uspjela usaglasiti niti pokrenuti dodjelu koncesija. Nemamo informaciju od njih da li je bila pokrenuta dodjela koncesije putem samoinicijativnih ponuda. Osim nedostatka članova komisije i službenika i pandemija virusa korona doprinijela je smanjenju aktivnosti i saradnje “fejs tu fejs” sa svim institucijama, što je imalo posljedicu nedavanje regulatorne saglasnosti u postupcima dodjele koncesija”, navedeno je u izvještaju komisije.

Plan je da u ovoj godini urade reviziju dokumenta o politici dodjele koncesija u BiH, s obzirom na niz promijenjenih okolnosti od 2006. godine kada je Savjet ministara i Parlament BiH usvojio taj dokument.

Međutim, pitanje je koliko će plan biti realizovan, jer u komisiji navode da im nedostaje kadrova ali i članova, ali i da je još prisutna i pandemija virusa korona koju skoro više niko i ne spominje.

Po svemu sudeći komisija je prvo krenula u rješavanje kadrovskih problema. Naime, početkom marta raspisan je konkurs za tri radna mjesta, među kojima i za sekretara čija je pripadajuća osnovna plata 2.407 maraka.

Pored toga, u konkursu, koji je zatvoren ali nije okončan nadaleko poznata komisija po neradu traži i stručnog savjetnika za provjeru i nadzor koncesionara, kome je zagarantovana nešto niža osnovna plata – 1.567 maraka KM. Za treće radno mjesto višeg stručnog saradnika za finansijsko-računovodstvene poslove plata je 1.364 marke.

S mrtve tačke pomjeren je i konkurs za izbor članova Komisije za koncesiju čija plata iznosi oko 3.000 maraka, jer su početkom marta utvrđeni i objavljeni kriterijumi za raspisivanje konkursa, ali on još nije objelodanjen.

Savjet ministara BiH je u februaru zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene konkursnu proceduru za izbor sedam članova Komisije za koncesije BiH.

Resorni ministar Staša Košarac nije odgovarao na pozive, kao ni članovi ove komisije kojih je trenutno četvoro.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je takođe u svojim izvještajima upozorila da su mandati članovima komisije davno istekli, dok su tri od ukupno četiri člana, koji trenutno sjede u pomenutoj komisiji, stekli i uslove za penzionisanje. Konkurs za članove komisije raspisivan 2021. godine je poništen jer se niko iz Brčko distrikta nije prijavio.

Trenutni članovi komisije su Milomir Amović koji je ujedno i predsjednik ovog tijela, Đoko Slijepčević, Mensur Šehagić i Anto Matić. Komisija je za 18 godina potrošila oko 20 miliona maraka novca građana.

Nema štednje za kafu
Na internet sajtu Komisije za koncesije BiH naveden je i izvještaj o realizovanim ugovorima po pitanju nabavki u prošloj godini. Ono što je evidentno iz tog izvještaja jeste to da je Komisija svako malo posezala za nabavkom kafe i to po dva puta u toku mjeseca. Kada se sve sabere devetoro zaposlenih popili su kafe u vrijednosti od oko 1.100 maraka.

(Glas Srpske)

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno