Connect with us

Banjaluka

KONAČNO DOBRA VIJEST! Potpisan protokol o zaštiti žrtava nasilja

Grad Banja Luka potpisao je, sa svim relevantnim subjektima koji pružaju zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici, Protokol o postupanju i saradnji subjekata nadležnih za zaštitu žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja na području grada Banje Luke.
S ciljem da svi subjekti,u okviru svojih nadležnosti, efikasnije djeluju u otkrivanju i suzbijanju svih oblika nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja uz međusobnu intenzivnu saradnju i stvaranje mehanizama za primarnu zaštitu žrtava nasilja, ovaj protokol su potpisali: Grad Banja Luka, Policijska uprava Banja Luka, JU Centar za socijalni rad Banja Luka, Osnovni sud Banja Luka, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, JZU Dom zdravlja Banja Luka, Centar za pružanje besplatne pravne pomoći, Aktiv direktora osnovnih škola, Aktiv direktora srednjih škola, Fondacija Udružene žene Banja Luka.

Protokol je u ime Grada Banje Luke potpisao gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom istakao da će ovim protokolom biti omogućeno efikasnije djelovanje na suzbijanju svih oblika nasilja.

-Samo još jačom zajedničkom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem svih relevantnih institucija, organa, i ustanova možemo doprinijeti suzbijanju i prevenciji svih oblika nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja. Prije svega moramo imati nultu toleranciju prema svakom mogućem obliku nasilja, ali istovremeno moramo i podizati svijest o ovom društvenom problemu i aktivno raditi na njegovoj prevenciji – poručio je gradonačelnik, saopštili su iz Gradske uprave.

Kako je kazao, Grad Banja Luka je, u okviru kampanje „Za život žena“, zajedno sa svim releventanim udruženjima koja se bave zaštitom i pravima žena pokrenuo niz aktivnosti koje imaju za cilj osnaživanje žena, prevenciju nasilja i zaštitu svih prava žena, a u narednom periodu planirane su i određene novine u oblasti podrške ženama i djeci žrtvama porodičnog nasilja.

Naime, korisnici Protokola su svi članovi porodice (uključujući direktne žrtve – u najvećem broju žene; žrtve koje svjedoče nasilju – u najvećem broju djeca; kao i učinioci nasilja) i sva fizička lica koja su ugrožena nasiljem u porodici, a sprovođenjem Protokola koordinira Grupa za koordinaciju i saradnju na teritoriji grada, u čijem sastavu je pored relevantnih subjekata nadležnih za zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja i Fondacija „Udružene žene“ kao specijalizovan servis koji pruža pomoć i podršku žrtvama nasilja.

Predsjednica Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić istakla je da je se stvarni benefit ovog protokola ogleda u tome što će žrtve, kao krajnji korisnici moći dobiti brži i efikasniji odgovor na nasilje koje prijave.

-Ovaj Protokol podrazumijeva zapravo efikasnije i brže djelovanje svih nadležnih subjekata, nakon prijave nasilja. Osim što će im biti pružena adekvatna zaštita, žrtve će biti bolje informisane o svojim pravima, kao i svim koracima koje je potrebno da preuzimaju nakon što prijave nasilje. Osim preduzimanja svih koraka na zaštiti žrtve nasilja, Grupa za koordinaciju sprovodiće i niz aktivnosti na prevenciji svih oblika nasilja – rekla je Ivićeva.

Banjaluka

Dodjela ključeva stanova za 50 porodica

U banjalučkom naselju Ada u toku je svečano uručenje ključeva 50 stanova za izbjegla i raseljena lica.

Ovom događaju prisustvuju srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš koji će uručiti određeni broj ključeva.

Dodjeli ključeva prisustvuje i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije saopšteno je da je u pitanju višeporodični stambeni objekat, a vrijednost radova je oko četiri miliona KM. Objekat je izgrađen u okviru Regionalnog stambenog programa.

Nastavi čitati

Banjaluka

MIRIS PROLJEĆA Počela sadnja 110 sadnica u drvoredu na Bulevaru Stepe Stepanovića

Rekonstrukcija jednog od najljepših drvoreda je najznačajnija aktivnost u okviru akcije „Čisto lice grada“.

Nastavljena je rekonstrukcija drvoreda na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića u okviru akcije „Čisto lice grada“.

U ovoj drugoj fazi rekonstrukcije, biće obnovljene zelene trake i zasađeno 110 novih sadnica.

– Rekonstrukcija jednog od najljepših drvoreda je najznačajnija aktivnost u okviru akcije „Čisto lice grada“, koju ćemo ove sedmice realizovati na području Obilićeva. U ovoj fazi biće zasađeno preko stotinu sadnica, obezbijeđenih kroz aktivnost koju smo prošle godine pokrenuli, a to je da su investitori koji grade velike objekte dužni da svom gradu doniraju jednu sadnicu na svakih 500 kvadrata površine – kazao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Tako će, kako je istakao, novim sadnicama biti obogaćen drvored duž cijelog Bulevara Stepe Stepanovića prema Rebrovačkom mostu.

Od sadnica biće zasađeni: koprivić, crveni hrast, ginko, tulipanovac, omorika i drugi.

Osim ovog, u narednom periodu planirano je da budu rekonstruisani i drvoredi u ulicama Miloša Obilića, Kralja Petra II i drugim.

Podsjećamo, krajem prošle godiine započela je rekonstrukcija drvoreda na Bulevaru Stepe Stepanovića s obzirom na to da su stara stabla američkog javora (pajavca) u ovom drvoredu u najvećem broju završila svoj funkcionalni i životni vijek. Tada su nadležne ekipe uklanjale oštećena i opasna stabla na dionici od raskrsnice Bulevara sa Ulicom cara Lazara prema Studentskom domu „Nikola Tesla“.

Prethodno je stručni tim izvršio detaljan pregled i utvrdio stanje drvoreda, te je na osnovu te analize izrađen i projekat rekonstrukcije drvoreda, koji će biti sproveden u više faza.

Nastavi čitati

Banjaluka

USKORO LED DISPLEJI Banjaluka dobila moderna autobuska stajališta

Autobuska stajališta koja su prethodno stajala na ovim lokacijama, nakon dodatnih popravki i adaptacije, biće postavljena u prigradska i seoska područja

Banjaluka je dobila 36 modernih autobuskih stajališta, koja sa sobom donose komfor, udobnost i mnogo povlastica za sve putnike.

Posjeduju punjače za mobilne telefone, solarne panele, a postavljaju se uskoro i led displeji na kojima će se nalaziti redovi vožnje, mape grada, kao i aplikacija koja će pružati korisne informacije o trenutnoj lokaciji autobusa u gradu.

Autobuska stajališta koja su prethodno stajala na ovim atraktivnim lokacijama, nakon dodatnih popravki i adaptacije, biće postavljena u prigradska i seoska područja.

– Vodimo računa o svakom dijelu našeg grada, a uskoro nas očekuje i izrada studije javnog gradskog prevoza kako bismo dodatno poboljšali usluge prevoza u Banjaluci – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno