Connect with us

Izbori 2022.

KONAČNO OBJAVLJENI REZULTATI IZBORA za sve nivoe, osim za predsjednika i potpredsjednike RS

Objavljeni su konačni, ali nepotvrđeni rezultati za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini, održani 2. oktobra ove godine. Centra izborna komisija BiH odlučila je na 69. hitnoj sjednici da se objave svi rezultati, osim za izbore za predsjednika RS, prenosi Politički.ba.

Ovi rezultati trebali bi biti objavljeni početkom naredne sedmice.

“Kada se steknu uslovi,  bit će objavljeni rezultati za izbor predsjednika i potpredsjednike RS.  Do 18 sati od 2.239 biračkih mjesta, glavni centar objavio je 1.070 mjesta iz 13 općina – gradova.Radi se o mjestima i gradovima sa najbrojnijih biračkih mjesta”, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.  On je najavio i povećanje broja osoba koje će ponovo brojati glasačke listiće i Glavnom centru za brojanje.

Arnautović je istakao i da, nakon što su objavljeni rezultati izbora, počinje teći rok za ponovno brojanje, što je tri dana. Dva dana su rok za apelacije Sudu BiH.  Predsjednik CIK-a istakao je i da je ova institucija dobila veliki broj kritika, ali je ocijenio da je veliki broj njih istakao da su one neopravdane.

“Po ovakvom sistemu BiH uvijek će biti potrebno ovoliko vremena da se izborni rezultati utvrde.

Naši zakoni predvižaju birački odbori, komisije izbornih jedinica i CIK.

Birački odbor je temeljni, formira se ad hoc – u godini izbora – i članove samo i isključivo mogu predlagati politički subjekti i niko drugi.

I to je korijen svih problema i eskalira kada se rezultati trebaju potvrditi. Sve što se ne uradi kako treba, a naše analize kazuju da je riječ o ogromnim formalnim propustima, pa imamo da broj potpisa i broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji nije identičan…, sve to dovodi do ovako dugog čekanja, istakao je Arnautović.

Rezultate izbora možete pogledati na linku www.izbori.ba

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno