Connect with us

Društvo

Kontrola zaposlenih neće dati dobre rezultate

Najavljene kontrole spiskova radnika u javnom sektoru, sa fokusom na one koji su zaposleni, a ne dolaze na posao neće dati dobre rezultate. Pravi odgovor koliko zaista Srpska ima takvih dobili bismo da je vlast u institucije, službe, fondove i javna preduzeća poslala vanrednu inspekciju rada.

Stav je to predstavnika vlasti, ali i opozicije povodom najavljenih čistki u javnom sektoru, sa akcentom na one koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić naveo je da najviše takvih radnika ima u javnim preduzećima.

– Teško je to izvodljivo u Vladi RS i njenim službama, jer tu se radnici elektronski prijavljuju kada dolaze na posao. Ta pojava je više zastupljena u javnim preduzećima i to u velikim sistemima kao što su “Željeznice”, “Elektroprivreda”, “Šume” i “Pošte”, ali i na lokalnom nivou u javnim ustanovama čiji su osnivači opštine. Da imamo mnogo takvih javna je tajna – rekao je “Glasu Srpske” Marić.

Naglasio je da svi oni rukovodioci kod kojih bude utvrđeno da imaju radnike koji ne dolaze na posao treba krivično da odgovaraju.

– Poslodavac ima pravo da jednostrano raskine ugovor o radu sa svakim radnikom koji se duže od tri dana ne pojavi na poslu, a to ne opravda doznakom ili drugim dokazom – rekao je Marić.

U javnim preduzećima tvrde da kod njih nema takvih radnika na platnim listama, ali navode da će još jednom sve prečešljati.

– Ja mislim da nemamo takvih ljudi. Već u ponedjeljak ću uputiti dopis svim rukovodiocima šumskih gazdinstava da provjere da li na njihovim spiskovima ima onih koji su zaposleni, a ne dolaze na posao. Ako kojim slučajem utvrdimo da imamo takvih na platnim listama, oni će biti izbrisani i vidjećemo ko je kriv – rekao je “Glasu Srpske” direktor “Šuma” Slaven Gojković.

Isto tvrde i u “Poštama”, gdje navode da u Direkciji u Banjaluci nema onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu.

– Od svih direktora radnih jedinaca tražiću da se izjasne i da nam pošalju liste zaposlenih – rekao je direktor “Pošta” Miladin Radović.

Sa druge strane predstavnici vlasti i opozicije u parlamentu Srpske navode da je u sve trebalo uključiti inspekciju rada.

– Ako ima takvih ljudi na platnim listama možda je trebalo preduzeti druge korake da bismo ih razotkrili. Bilo bi možda bolje napraviti vanrednu, nenajavljenu posjetu inspektora rada i onda kazniti sve one kod kojih bude utvrđeno da imaju takvih na listama. Ne znam koliko će to sada dati efekta, jer svi oni koji nisu dolazili na posao sada su čuli za to i već će od danas biti na radnom mjestu – kazao je našem listu poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske Srđan Mazalica.

Istog stava je i SDS-ov poslanik u parlamentu Srpske Vukota Govedarica koji smatra da se ovim pitanjem trebao pozabaviti Inspektorat.

– Oni imaju nadležnost kontrole i potpuno je logično da se oni bave tim pitanjem. Da imamo uređen sistem taj vid kontrole ne bi bio potreban – rekao je “Glasu” Govedarica, koji sumnja da će će išta od spektakularno najavljenog biti urađeno.

Podvukao je da je za takvo stanje u Srpskoj, odnosno da imamo onih koji su zaposleni, a ne dolaze na posao, odgovorna vlast, jer je to, kako navodi, dozvolila.

– Za to je odgovorna Vlada Radovana Viškovića koja po komandnoj odgovornosti treba da tereti one rukovodioce koji su to radili. Čisto sumnjam da su to sve činili rukovodioci na svoju ruku, odnosno da prethodno nisu imali saglasnost pretpostavljenih – rekao je Govedarica.

Registar
Božo Marić navodi i da su tražili da bude objavljen registar svih onih koji primaju platu iz budžeta ili javnih sredstava.

– Onda bismo znali da li neko zaista radi ili samo prima platu. Međutim, Vlada ne želi da objavi javni registar iako imamo i zakon kojim je to definisano još prije četiri, pet godina. Tek kada budemo imali registar dobićemo transparentan javni sektor – rekao je Marić.

Glas Srpske

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno