Connect with us

Zdravlje

KORISNI SAVJETI! Čista kuhinja je pola zdravlja

Jedno od najvažnijih pravila svake kuhinje je čistoća ruku, a upravo su nečiste ruke jedan od glavnih krivaca za prenošenje bakterija.

Procjenjuje se da čak 1.500 bakterija “živi” na koži naših ruku, i to najviše ispod noktiju i između prstiju, prenosi 24sata.hr. Iako su neke bakterije dobre za nas, vanjske klice koje svakodnevno nesvjesno prenosimo mogu potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme i infekcije, naročito kad je riječ o pripremi hrane.

Izbjegavajte lak
Uz čiste ruke, tokom pripreme hrane poželjno je izbjegavati lak na noktima i nošenje nakita.

Naime, prema jednoj studiji, komad nakita nakon samo sedam dana nošenja može zadržati do 428 puta više štetnih mikroba nego klozetska daska. Istraživači su otkrili da se svaki sedam dana na nakitu pojavi 21.000 bakterijskih izraslina, a najveći krivac za to je prstenje. Isto tako, borbu protiv neželjenih bakterija tokom pripreme hrane olakšat će vam redovito čišćenje kuhinjskih aparata i pomagala.

Čist frižider je siguran
Kad govorimo o čišćenju kuhinje, područje na koje biste se trebali najviše fokusirati je vaš frižider. Ako ga ne čistite redovito, prljavi frižider može biti leglo plijesni i bakterija, poput salmonele i Escherichije coli, a jedna je studija čak otkrila da samo ladice za salatu sadrže prosječno 7850 raznih bakterija.

I zato, kako biste osigurali čistoću svojeg frižidera, poželjno je svaka tri mjeseca potpuno isprazniti ga od hrane i očistiti ga otopinom kašičice tekućeg sapuna za pranje posuđa u litru tople vode. Upotrijebite čistu spužvu ili krpu od mikrovlakana za brisanje unutrašnjosti, a zatim obrišite površine čistom suhom krpom. I na kraju jedan bonus savjet. Kad vraćate hranu u frižider, dodajte novu, otvorenu kutiju sode bikarbone, koja pomaže upiti neželjene mirise.

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno