Connect with us

Politika

KOSTADIN OSTAO BEZ MANDATA! CIK Coduzeo mandat Vasiću prije tri mjeseca, a odluka tek juče stigla u NSRS

Reklamni prostor


Centralna izborna komisija BiH je još u junu ove godine donijela pravosnažnu odluku o prestanku mandata poslaniku Kostadinu Vasiću, ali je ona tek juče stigla u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Prema saznanjima Srpskainfo, u Narodnu skupštinu Republike Srpske su juče stigle čak dvije odluke iz CIK BiH.

U prvom slučaju je riječ o nepravosnažnoj odluci o prestanku mandata poslaniku Vasiću i dodjeli mandata sljedećem kvalifikovanom kandidatu, a koja je donesena još 6. juna.

U drugom slučaju, riječ je o pravosnažnoj odluci o prestanku mandata poslaniku Vasiću i dodjeli mandata sljedećem kvalifikovanom kandidatu, a koja je donesena 24. juna.

Nepoznato je zbog čega je CIK BiH trebalo čak tri mjeseca da te dvije odluke pošalju u NSRS. Ovo pitanje uputili smo i u CIK BiH, ali odgovor još nismo dobili.

Iako je riječ o odluci kojom se dodjeljuje mandat sljedećem kvalifikovanom kandidatu, CIK BiH u njoj uopšte ne navodi kome je taj mandat dodjeljen, odnosno ko će zamjeniti Vasića u skupštinskim klupama.

Umjesto imena kandidata, CIK BiH je samo navela da će se „upražnjeni mandat dodijeliti sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste SDS“.

Podsjećamo, Vasiću je mandat oduzet nakon pravosnažne presude za tuču koja se desila još u decembru 2017. godine. Vasić je u skupštinske klupe ušao kao SDS-ov kadar, ali je kasnije napustio stranku. Iz tog razloga bi na njegovo mjesto trebao da dođe sljedeći sa liste SDS iz Izborne jedinice 7, koji je po broju glasova na listi te stranke bio prvi iza Vasića.

Riječ je o Siniši Iliću, koji je u međuvremenu, takođe, napustio stranku i sad je zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Na pitanje da li je obaviješten da je u NSRS stigla pravosnažna odluka o prestanku mandata, Kostadin Vasić je za Srpskainfo kratko rekao da još nije obaviješten o tome.

Srpska Info

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik Novog Sada poželio Nešiću sreću na izborima

Reklamni prostor


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS, Miloš Vučević sastali su se u Novom Sadu i u prijateljskom razgovoru još jednom potvrdili značaj bratskih veza i saradnje Republike Srpske i Srbije.

“Ta saradnja je naš dugoročni zavjet i ne smije zavisiti od dnevnopolitičkih promjena. Srbija to razumije i mi smo joj na tome zahvalni. Zahvalan sam i mom prijatelju Milošu Vučeviću na velikoj podršci koju grad Novi Sad pruža našim studentima i ljudima ovdje u Novom Sadu.”, istakao je Nešić.

Vučević i Nešić razgovarali su i o izbornoj kampanji u Republici Srpskoj i složili se da su ekonomija i interesi opstanka srpskog naroda i Republike Srpske najvažnije teme, te je gradonačelnik Novog Sada poželio predsjedniku DNS-a sreću na predstojećim izborima.

Pored sastanka sa gradonačelnikom Novog Sada, kandidat DNS-a za člana Predsjedništva BiH je tokom posjete Srbiji gostovao na televiziji Pink gdje je predstavio i građanima Srbije i građanima Republike Srpske koji žive u Srbiji potrebu da Republika Srpska izađe iz crno bijelog filma u kojoj se zbog političkih svađa i podjela nalazi godinama i da se napokon ogrne crveno plavo bijelom trobojkom napretka i krene putem Srbije.

Nastavi čitati

Politika

Bisera Turković objavila knjigu “Moj životni put“! Da li je opisala i kako je stekla imovinu?

Reklamni prostor


Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković objavila je knjigu “Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti”.

Radi se o djelu koje je neka vrsta autobiografije, prenosi Kliks.

U knjizi Turković opisuje svoje porijeklo i odrastanje, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990-ih te ratnog perioda.

Turkovićeva u knjizi iznosi i detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompetne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Oven i general tzv. Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila.

Izdavač je „Dobra knjiga“, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

Nastavi čitati

Aktuleno