Connect with us

Društvo

KOŠTALA GA PRESUDA PROTIV RK BORCA! Sudija završio na disciplinskoj

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH pokrenula je postupak protiv sudije Okružnog suda u Banjaluci Darka Stamenića zbog njegovog postupanja u sporu između Rukometnog kluba „Borac“ i banjalučkog privrednika Nebojše Torbice.
Postupak je pokrenut po pritužbi advokata RK „Borac“ Andreja Obradovića koji kaže da neće odustati od dalje pravne borbe za poslovni prostor koji se otima od njegovog klijenta.

On podsjeća da je RK Borac 37 godina u posjedu poslovnog prostora koji izdaje u zakup, dodajući da se u tom prostoru od 2011. godine nalazi poznati Mektir pab.

Obradović objašnjava da je pritužbu na rad sudije Stamenića podnio zbog sumnje u nezakonito postupanje, odnosno zato što je predmet uzeo preko reda i donio presudu.

„Sudija Stamenić je 29. decembra donio presudu u sporu Borca i Nebojše Torbice, iako je zaključno sa 31. decembrom te godine imao 90 nezavršenih predmeta zaprimljenih do 4. oktobra kada je zaprimio tužbu u predmetnom sporu. To znači da je donio odluku mimo pravila i redoslijeda, što dovodi u sumnju njegovu objektivnost“, objašnjava Obradović za Capital.
On dodaje da je u pritužbi podsjetio VSTS na odluku protiv sudije Okružnog suda u Banjaluci Gordane Stevandić koja je kažnjena za puno manje preskočenih predmeta nego što je preskočio sudija Darko Stamenić.

„Krajem prošlog mjeseca dobio sam odgovor od Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a da su zaprimili i protokolisali moju pritužbu, kao i da ću biti pismeno obaviješten nakon što razmotre pritužbu. Nisam dobio još nikakav odgovor“, kaže Obradović.

Kuriozitet
Svojevrstan kuriozitet u sporu između RK „Borac“ i Nebojše Torbice predstavlja uloga poznatog banjalučkog advokata Miljkana Pucara.

Pucar u tom sporu zastupa Torbicu i u skladu s tim osporava pravo vlasništva RK „Borac“ nad predmetnim poslovnim prostorom. Kuriozitet predstavlja to što je Pucar 2011. godine u ime poznatog banjalučkog ugostitelja Dalibora Šajića sastavio ugovor o zakupu sa RK „Borac“, a predmet zakupa je bio poslovni prostor čije vlasništvo Miljkan Pucar danas osporava kao advokat Nebojše Torbice. Sve po zakonu.

Podsjećamo, RK „Borac“ od 1985. godine koristi poslovni prostor u Srpskoj ulici, a pod zakup ga izdaje od 1987. godine. Od 2011. godine u tom prostoru nalazi se popularni Mektir pab, čiji vlasnik takođe plaća kiriju banjalučkom sportskom velikanu.

U međuvremenu se banjalučki privrednik Nebojša Torbica u RUGIPP-u uknjižio kao vlasnik tog prostora. Na to se žalio RK „Borac“ i pokrenut je upravni spor, a sudija Darko Stamenić je 29. decembra prošle godine presudio u korist Torbice. Zbog te presude završio je pred Kancelarijom disciplinskog tužioca VSTS-a BiH.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno