Connect with us

Politika

KOVAČEVIĆ “Bez obzira koliko nam prijete, nastavljamo da slavimo svoje praznike”

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević poručio je da će vlast u Republici Srpskoj nastaviti da bez ikakvog kompromisa brani svoja Ustavom i Dejtonskim sporazumom zagarantovana prava, i da od toga neće odstupiti ni pedlja.
Kovačević je ukazao na pokušaje prijetnji sankcijama zvaničnicima Srpske, ali da je jasno pokazano da su to stvari koje ih se ne dotiču.

“Bez obzira koliko nam prijete, nastavljamo da slavimo svoje praznike, na prvom mjestu naš najznačajniji, najveći i najbitniji praznik – Dan Republike Srpske”, poručio je Kovačević, koji je i delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

On je za ATV rekao da je obilježavanje Dana Republike – 9. januar protekao svečarski, proslavljen na najljepši način i da se vidjelo da je to praznik građana Srpske, a svečani defile pokazao je poruke mira, slavlja, saradnje i razumijevanja za cijeli region i BiH.

Kovačević je istakao da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković na svaki mogući način nastoji da uvrijedi Republiku Srpsku, njene građane i rukovodstvo, s ciljem da ponovo izazove određenu reakciju međunarodne zajednice i da se ponovo Srpska izloži nekoj vrsti sankcija.

“To se neće dogoditi”, poručio je Kovačević.

On je napomenuo da je Turkovićeva vrijeđala i himnu Srpske, te dodao da ne postoji teža uvreda nego kada se vrijeđaju zvanični državni simboli i da se na takve stvari mora odgovoriti.

“Vrijeđate nas na svaki mogući način da smo genocidni, vrijeđate narod, poredite nas sa nacistima, nas koji spadamo u najveće žrtve nacističkog terora u Drugom svjetskom ratu i očekujete da predsjednik Republike Milorad Dodik, koji u skladu sa Ustavom izražava nacionalno i državno jedinstvo Srpske, sve to prećuti. Nećete gledati taj film, barem ste toliko naučili od Dodika”, dodao je Kovačević.

On je rekao da Dodik ne dozvoljava da se “pljuje” po Republici Srpskoj i njenom narodu, da njegova izjava nekada može biti malo jača, ali nikada nezasluženo.

Kovačević je ukazao da se na nekom drugom mjestu /u Bužimu/ u ratnim uniformama uzvikuju pokliči “Alahu akbar”, sa ratnim simbolima i da se na to ne reaguje.

On je istakao da ratni pokliči u Bužimu podsjećaju na one uz koje su odsijecane glave Srbima, što su strašne stvari, izazivaju jezu i stvaraju osjećaj straha i uznemirenosti građana.

Ali, kako je rekao, očigledno to nekim predstavnicima nije nešto na što bi trebalo reagovati.

“Reagovaćemo mi, i bićemo uvijek spremni da zaštitimo sve građane Srpske”, poručio je Kovačević i dodao da je krajnje vrijeme da se prestane sa tom vrstom licemjerja i da se vrijeđa inteligencija građana ove zemlje.

Komentarišući formiranje vlasti na nivou BiH, Kovačević je rekao da u bezbjednosnom sektoru neće biti bilo kakvih promjena, te da su Srbi i do sada imali rukovodeće kadrove u Agenciji za istrage i zaštitu i Službi za poslove za strancima.

Hrvatski i bošnjački kadrovi ostaće, kako je rekao, gdje su bili i do sada.

“Druga je stvar što neko iz strukture Bisere Turković, Bakira Izetbegovića smatra da su ljudi iz SDS-a njihovi, pa im sada teško pada to što će neko kome je mandat istekao prije tri godine, a dolazi iz SDS-a, sada biti zamijenjen kadrom iz SNSD-a, iz onih stranaka kojima su građani Srpske dali povjerenje, a ne da im je Bakir Izetbegović dao povjerenje”, naveo je Kovačević.

On je dodao da se vidi da su Izetbegović i ta struktura sve vrijeme bili glavna kočnica bilo čega što bi moglo da se nazove dobrim i pozitivnim u BiH jer su konstantno smatrali da samo njima pripada BiH i da za druge nema mjesta.

Kovačević je rekao da se ulazi u fazu u kojoj će biti formiran Savjet ministara i izabrano rukovodstvo agencija na nivou BiH.

On je poručio da vlast u Srpskoj nastavlja snažno da vodi vitalne procese da se izbori za još veće plate, penzije, da nastavlja da poboljšava svaki segment života građana kako bi se prestalo sa odlascima i da se dođe u poziciju da se vrate oni koji su otišli.

Politika

NEŠIĆ NIJE PRIJAVIO NEKRETNINE U SRBIJI “To nije moje, nego vlasništvo moje SUPRUGE”

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, iako je imao zakonsku obavezu, u izjavi o imovinskom stanju koju je popunio prije preuzimanja ministarske pozicije, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Piše to Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), čijoj novinarki je Nešić, a koji je i lider DNS-a, rekao da je kontaktirao Savjet ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

“U upitniku nigdje ne piše ‘imovina bračna’, nego piše imovina koja se vodi na vama”, rekao je Nešić, a nakon što mu je novinarka pročitala propise, on je prekinuo telefonsku vezu.

Kako se dodaje, neprijavljeni stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave.

Nešić je, dodaje se, u obrascu izjave napisao da ima dva stana od 182 i 164 kvadrata te dvije garaže od po 13 kvadrata u Tivtu u Crnoj Gori. Prijavio je i zemljište u Novom Sarajevu i u Istočnom Sarajevu. Naveo je da je vlasnik trgovačke firme “N-group” u kojoj je direktorica njegova supruga.

Takođe, Nešić je naveo i da je direktor firme “N trade” koja je u vlasništvu njegovog brata Predraga. Dodao je da je brat direktor firme “Energoinvest-automatika” koja se bavi iznajmljivanjem mašina i opreme. Otac Rade je vlasnik trgovačke firme “Dar-Company”.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu “N-group” koju je osnovao 2016. godine, a nije je prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
BUKA

Nastavi čitati

Politika

NAĐA DIKLIĆ: Neobični slučaj kozarskog imama Mahića

Srpska pravoslavna sekta je sekta, Sveti Sava – fašista.

Kratak siže obraćanja vjernicima kozaračkog imama Amira Mahića na Svetog Savu, 27. januara.

Imam Mahić, koji po svojoj funkciji treba da upućuje svoje džematlije (vjernike) na pravi put, da im bude duhovni vodič i primjer (isto kao u pravoslavlju ili katoličanstvu sveštenik), malo je pobrkao lončiće, ne samo kao čovjek, imam, već musliman!
Ako je vjerovati teoriji religije, spisima na kojima počiva Islam, tumačenjima islama, hadisima (svjedočenjima o životu poslanika Muhameda, posljednjeg poslanika u Islamu), imam Mahić lako može da okategoriše sektašenje i fašizam samo iz jednog razloga – ne poznaje ni svoje kako treba, pa zašto bi pravoslavlje ili Svetog Savu – fašistu?
Naime, sve ono što je izgovorio imam Mahić je u direktnoj suprotnosti sa njegovom vjerom. U suprotnosti s njegovim poslanikom Muhamedom, koji je za života pričao mnogo i ostavljao amanet ličnim djelima i zabiježenim pričama da se “nemusliman” ne smije uvrijediti, samo jer nije musliman. Da se druga vjera ne može odbaciti ili prezreti, ako je u osnovi podudarna i sa osnovom Kur’ana – biblijskim Starim Zavjetom.
U islamskoj teologiji zabilježeni su mnogi slučajevi kada se promoviše suživot i poštovanje drugog i drugačijeg. Na primjer, kada Muhamed zaustavlja sve, samo da isprati sahranu Jevrejke. Odluka da se nijedna bogomolja ne smije srušiti za vrijeme “hidžre”, preseljenja iz Meke u Medinu.
I hadisi – zabilješke o životu muslimanskog poslanika Muhameda, kojeg je za minberom (dijelom džamije za kojim se imam obraća vjernicima) predstavljao Mahić.
Mahić, koji je, čujem i hafiz (osoba koja zna Kur’an napamet) pogriješio je kao musliman. Pogriješio je kao čovjek.
Ovdje nema potrebe ulaziti više u duh Svetosavlja. Vjernici Srpske pravoslavne crkve i sami su svjedoci da je suština pravoslavlja ponekad – izokrenuta, ali kroz rituale i običaje, ne kroz srž vjere. Srž je ista od 1054. godine i raskola u Hrišćanstvu ili 2000 godina kasnije, od rođenja Isusa Hrista.
Pravila su se mijenjala i prilagođavala vremenu i okolnostima isto kao što se vremenu i okolnostima kroz vrijeme i istoriju prilagođavao i Islam.
I nije problem samo imam Mahić. Problem je izostanak reakcije Islamske zajednice u BiH. Rijaseta. Onog istog Rijaseta koji je utvrdio postojanje “paradžemata” u BiH. Odvojeni, radikalni dijelovi Islama, koji ne bi smjeli biti u okrilju IZ BiH. I koji su se vremenom zagubili u papirologiji ili oni na koje je reisu- l – ulema Husein efendija Kavazović – utihnuo.
Vehabije i selefije ili još radikalniji islamski pokreti i učenja postoje u BiH i iako ne spadaju pod utvrđena i priznata učenja Islamske zajednice BiH – niko ništa ne radi. A zbog ovih učenja, ekstremno radikalnih, svojevremeno je postojala opasnost da BiH izbace i iz Ujedinjenih nacija, a država je morala garantovati da će držati pod kontrolom – slobodne radikale.
Reagovalo je Međureligijsko vijeće BiH. Oni su zatražili da se imam Amir Mahić izvini.
Govor koji nije primjeren, govor kojim se širi netolerancija. Govor mržnje, kako ga je okarakterisao MUP Republike Srpske.
No, ja nisam doktor nauka i nisam neko ko može držati “slovo” Mahiću.
Ovo je onomad napisao doktor Islamskih nauka Ahmet Alibašić, profesor na fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
– Svakako da obaveza poštivanja vjerskih sloboda drugoga važi i za muslimane. Kur’an izričito zabranjuje vrijeđanje tuđih svetinja kako to ne bi dovelo do začaranog kruga mržnje i nasilja: “Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili” (Kur’an, 6: 108). Podrazumijeva se, još, da nemuslimani u ovoj zemlji imaju podjednako pravo na kritiku svega što po njihovom mišljenju nije u redu. Zbog toga ne smiju biti prozivani za izdaju ili pokazivanje “pravog lica”.
I zašto se na sve ovo ne smije šutiti? I zašto nam nije dozvoljeno da šutimo bilo da smo pravoslavci, katolici ili muslimani? Ne smijemo šutjeti kao ljudi.
Jer ovo dovodi do mržnje.
Pogotovo na ovo ne bi trebali dda šute muslimani. Jer, dok su većma šutili i gledali “svoja posla”, ISIL je razorio Siriju. Policija za “moral” ubija mlade Iranke. Isil razara sa Al Qaidom Avganistan, Libiju… Boko Haram ubija djecu koja idu u školu. Žene koje žele da se školuju. Majke koje šalju djecu u školu. Jer Boko Haram, militantno, teroristička i islamska organizacija u obrazovanju vidi – GRIJEH!
Svaki put kada se ne odgovori na mržnju, ostavi se prostor da ona raste. Da cvjeta i širi se. A vidjeli smo šta se dešava kada se mržnja širi.
Danas je petak. Dan za džuma namaz. Dan kada imam Mahić treba da održi “hutbu” i obrati se vjernicima. Danas je dan da potare grijeh koji je načinio prema sebi, svojoj vjeri i svojim komšijama.

Nastavi čitati

Politika

ĆURIĆ: Ponašanje Vukanovića je bolesno

Gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić odbacio je optužbe narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, njegovo ponašanje karakteriše kao bolesno.
Ćurić se izvinio građanima koji su danas jedva ulazili u opštinu.

“Ova osoba koja je ovo uradila po meni nije psihički zdrava, ovo je neko uradio ko nije dobar psihički ili ko je imao neke probleme na vozilu. Policija će da ustanovi da li su bili problemi na vozilu da li je otišlo van kontrole na trotoar ali po meni ovo ne vodi nečemu dobrom”, kaže gradonačelnik Trebinja.

Podsjetimo, Vukanović je parkirao vozilo na sam ulaz u gradsku upravu, pa otišao na suđenje i vratio se nakon tri sata.

Nakon što je završio suđenje sa Nenadom Nešićem poslanik je po vozilo došao u pratnji policije i isto tako završio na saslušanju.

Volva na stepenicama gradske uprave građani su gledali u čudu, mišljenja su bila podjeljena, a neki su svoja pokazali tako što su ga gađali jajima. Vukanović pojašnjava da je to uradio iz revolta jer mu se gradonačelnik nije javljao, a kaže htio je pričati o navodnom mobingu nad vatrogascima.

“Čovjek se ponaša kao nasilnik a ne kao gradonačelnik. Je li ovo nasilničko ponašanje? Apsolutno ne. Dakle narod neće da protestuje, građanima je hladno, ljudi se plaše Volvo se ne plaši nije mu hlladno i onda sam tu ostavio Volvo da blokira. Ja ću sada platiti koliko god hoće kaznu”. rekao je Vukanović.

Epilog današnje trebinjske drame je krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, tako je odlučio tužilac. Iz policije saopštavaju da su uradili uviđaj i privremeno oduzeli vozilo. Vukanović se nedavno parkirao i na ulaz u zgradu Elektroprivrede Srpske, na pitanje gdje je sljedeće parkiralište poslanik kaže da ne zna.

Nastavi čitati

Aktuleno