Connect with us

Politika

Kovačević odgovorio Stejt departmentu: RS želi da kopira AMERIČKI, a ne RUSKI zakon

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je očigledno da je Republika Srpska ponovo izložena žestokim pritiscima SAD-a.

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, kaže da je RS “žrtva antisrpske propagande prema kojoj je sve što Srbi rade uvijek označeno kao loše”, samo zato što razmišlja o uvođenju dva nova zakona koja su u isključivoj nadležnosti Srpske.

“Vidjeli smo da se juče prvo oglasila Ambasada SAD u Sarajevu, te da je potom ulijedilo saopštenje Stejt departmenta, a da se na kraju oglasila i direktorka USAID-a Samanta Pauer. Ne smijemo da zaboravimo da je Pauerova za vrijeme građanskog rata u BiH bila ratni izvještač iz Sarajeva i jedan od glavnih promotera te jednostrane i lažne propagandne priče o ratu u BiH gdje su samo Srbi zločinci, a Bošnjaci samo i isključivo žrtve”, naveo je Kovačević.

On je istakao da je očigledno da od te jednostrane lažne propagandne mantre ne mogu da odustanu ni danas, te da samo iz te perspektive gledaju na sva dešavanja u Srpskoj i BiH.

Ono što posebno vrijeđa u svim ovim saopštenjima, naveo je on, jesu lažni navodi da Srpska planira da uvodi neke ruske zakone (ovo su tvrdili u saopštenju Ambasade SAD) jer to nije na dnevnom redu niti će biti.

“Ono što jeste na dnevnom redu i zbog čega posebno zabrinjavaju ovakvi komentari iz američkih institucija i zbog čega ih smatramo posebno licemjernim jeste što je na dnevnom redu kopiranje jednog američkog zakona, i to u bukvalnom smislu – da samo tamo gdje piše SAD promijenimo i stavimo Republika Srpska”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, to će doprinijeti transparentnosti, objektivnosti i profesionalizaciji ukupnih odnosa i odnosa civilnog društva i svih onih koji djeluju u Republici Srpskoj.

“Nadamo se da nismo dotakli neko osinje gnijezdo. Ne smijemo da zaboravimo da su SAD i zvanično objavile krajem prošle godine da su za borbu protiv takozvanog malignog ruskog uticaja u BiH uložile 80 miliona američkih dolara. Ukoliko znamo da je više od 99 odsto tog novca išao samo na programe u Republici Srpskoj, onda nam je potpuno jasno o čemu je tu riječ”, naveo je Kovačević.

On je podsjetio da su iz Stejt departmenta istakli da, prema Ustavu BiH, moraju da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH, ali su zaboravili napomenuti još nekoliko stvari koje takođe pišu u tom ustavu.

Prva je, naveo je Kovačević, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i FBiH, a druga da Ustavni sud mora da čuva i štiti Ustav BiH, a ne da donosi odluke koje su u potpunoj suprotnosti sa onim što u Ustavu piše.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu. On je dodao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Iz Ambasade SAD je pojašneno da se prema Zakonu o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Država iz 1938. (FARA), pojedinac ili organizacija koji se bave zastupanjem ili lobiranjem u ime stranog nalogodavca moraju se registrovati pri Ministarstvu pravosuđa i prijaviti prirodu njihovog odnosa, aktivnosti i finansijsku naknadu.

“Javnost je informisana o tim registracijama. FARA ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti te se ne primjenjuje na nezavisne medije niti organizacije civilnog društva. FARA omogućava javnosti da bude informisana o aktivnostima stranih agenata u Sjedinjenim Državama bez ograničavanja slobode govora ili udruživanja na bilo koji način”, naveli su u Ambasadi SAD.

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno