Connect with us

Politika

Kovačević odgovorio Stejt departmentu: RS želi da kopira AMERIČKI, a ne RUSKI zakon

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je očigledno da je Republika Srpska ponovo izložena žestokim pritiscima SAD-a.

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, kaže da je RS “žrtva antisrpske propagande prema kojoj je sve što Srbi rade uvijek označeno kao loše”, samo zato što razmišlja o uvođenju dva nova zakona koja su u isključivoj nadležnosti Srpske.

“Vidjeli smo da se juče prvo oglasila Ambasada SAD u Sarajevu, te da je potom ulijedilo saopštenje Stejt departmenta, a da se na kraju oglasila i direktorka USAID-a Samanta Pauer. Ne smijemo da zaboravimo da je Pauerova za vrijeme građanskog rata u BiH bila ratni izvještač iz Sarajeva i jedan od glavnih promotera te jednostrane i lažne propagandne priče o ratu u BiH gdje su samo Srbi zločinci, a Bošnjaci samo i isključivo žrtve”, naveo je Kovačević.

On je istakao da je očigledno da od te jednostrane lažne propagandne mantre ne mogu da odustanu ni danas, te da samo iz te perspektive gledaju na sva dešavanja u Srpskoj i BiH.

Ono što posebno vrijeđa u svim ovim saopštenjima, naveo je on, jesu lažni navodi da Srpska planira da uvodi neke ruske zakone (ovo su tvrdili u saopštenju Ambasade SAD) jer to nije na dnevnom redu niti će biti.

“Ono što jeste na dnevnom redu i zbog čega posebno zabrinjavaju ovakvi komentari iz američkih institucija i zbog čega ih smatramo posebno licemjernim jeste što je na dnevnom redu kopiranje jednog američkog zakona, i to u bukvalnom smislu – da samo tamo gdje piše SAD promijenimo i stavimo Republika Srpska”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, to će doprinijeti transparentnosti, objektivnosti i profesionalizaciji ukupnih odnosa i odnosa civilnog društva i svih onih koji djeluju u Republici Srpskoj.

“Nadamo se da nismo dotakli neko osinje gnijezdo. Ne smijemo da zaboravimo da su SAD i zvanično objavile krajem prošle godine da su za borbu protiv takozvanog malignog ruskog uticaja u BiH uložile 80 miliona američkih dolara. Ukoliko znamo da je više od 99 odsto tog novca išao samo na programe u Republici Srpskoj, onda nam je potpuno jasno o čemu je tu riječ”, naveo je Kovačević.

On je podsjetio da su iz Stejt departmenta istakli da, prema Ustavu BiH, moraju da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH, ali su zaboravili napomenuti još nekoliko stvari koje takođe pišu u tom ustavu.

Prva je, naveo je Kovačević, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i FBiH, a druga da Ustavni sud mora da čuva i štiti Ustav BiH, a ne da donosi odluke koje su u potpunoj suprotnosti sa onim što u Ustavu piše.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je najavio da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu. On je dodao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Iz Ambasade SAD je pojašneno da se prema Zakonu o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Država iz 1938. (FARA), pojedinac ili organizacija koji se bave zastupanjem ili lobiranjem u ime stranog nalogodavca moraju se registrovati pri Ministarstvu pravosuđa i prijaviti prirodu njihovog odnosa, aktivnosti i finansijsku naknadu.

“Javnost je informisana o tim registracijama. FARA ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti te se ne primjenjuje na nezavisne medije niti organizacije civilnog društva. FARA omogućava javnosti da bude informisana o aktivnostima stranih agenata u Sjedinjenim Državama bez ograničavanja slobode govora ili udruživanja na bilo koji način”, naveli su u Ambasadi SAD.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno