Connect with us

Društvo

Kriza otkazala ekskurzije

Iako je ekskurzija u vrhu liste događaja koji se pamte cijelog života, brojni srednjoškolci u Srpskoj ostaće bez uspomena sa maturskog putovanja zbog ekonomske krize i visokih cijena aranžmana koje premašuju i 1.000 maraka.

Posljednjih godina na maturske ekskurzije odlazilo se uglavnom u Italiju, Španiju ili Grčku, a tako je trebalo da bude i ove godine. Međutim, talas poskupljenja, koji posljednjih mjeseci nije zaobišao nijednu oblast, učinio je svoje pa su mnogi đaci odustali od putovanja.

Direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević kazala je za “Glas” da su maturanti ove škole u septembru trebali ići na Krf, gdje su imali organizovanih šest noćenja te bogat sadržaj sa obilascima, međutim zbog visoke cijene su odustali.

– Kada smo raspisali konkurs samo se jedna agencija prijavila i ispunjavali su sve uslove, ali ekskurzija je bila 1.059 maraka – rekla je Maleševićeva.

Taj novac je, kako kaže, trebalo da se skupi u kratkom roku, od čega se dio morao dati odmah, a sav ostatak pred sam polazak.

– Trebalo je da se ide 24. septembra, ali djeca su odustala. To im je bilo veoma skupo, a agencija nije imala razumijevanja da se plaća na rate – kazala je Maleševićeva.

Istakla je da u pravilniku stoji da se za ekskurziju mora prijaviti 50 odsto đaka, da bi se ona uopšte mogla održati.

– Od 279 učenika kod nas se prijavilo njih 93, što je oko 33 odsto učenika i po zakonu nismo mogli održati ekskurziju i odustali smo – rekla je Maleševićeva, dodajući da je na tu odluku uticalo vjerovatno i to što su mnogi bili na odmorima, gdje su se istrošili pa je teško sada opet odvojiti toliki novac. Neki roditelji su, kako priča, tražili da se zatraži nova ponuda, međutim u tom slučaju bi se sva procedura morala ponovo odraditi, pa ekskurzija ne bi mogla biti održana prije decembra.

Na ekskurziju neće ni maturanti banjalučke Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”. Direktorica ove škole Irina Čavić rekla je za “Glas” da je prvobitno vladalo veliko interesovanje učenika i roditelja za organizovanje maturske ekskurzije.

– U avgustu smo imali veliki broj poziva od roditelja i djelovalo je da su veoma zainteresovani za ekskurziju. Međutim, ostalo je kratko vrijeme za kompletnu organizaciju i procedure. Uz to sve, bilo je ljeto i roditelji su imali velike troškove za pripremu učenika za novu školsku godinu, pa su na kraju odustali jer im je bilo skupo – kazala je Čavićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole Ljuban Bajić rekao je za “Glas Srpske” da su cijene određenih ponuda bile visoke pa su neke škole potpuno odustale od đačkih ekskurzija, dok su drugi svoja putovanja realizovali.

Objasnio je da su cijene aranžmana skočile zbog povećanja cijena samog prevoza, ali i smještaja.

– Naša škola i učenici Gimnazije iz Mrkonjić Grada su otišli u Grčku. Cijena je bila pristupačna, nije bilo drastičnog poskupljenja u odnosu na godine prije korone – rekao je Bajić.

Razlozi

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Bijeljine Duško Đurić kaže da odziv učenika za ekskurziju nije veliki, kao što je bio prethodnih godina.

– Cijene aranžmana jesu porasle iz objektivnih razloga, jer su skočile i cijene goriva. Međutim, mislim da to nije suštinski razlog zašto djeca ne idu, možda je period pandemije i prekid u kontinuiranom odlasku na maturske ekskurzije učinio svoje – smatra Đurić.

Društvo

Ugrožen bh. izvozni kolač vrijedan milijarde maraka

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog gasa, te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugroziće bh. izvoz prema ovom evropskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci.

O kakvom se potencijalnom udaru na našu ekonomiju radi svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 odsto kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovo što se dešava u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima spoljnotrgovinsku razmjenu. To je neminovno”, naveo je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Upitan da li prognozirana recesija u Njemačkoj može uticati na bh. izvoz ka toj zemlji, ekonomista Igor Gavran odgovara “svakako da može”.

“Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj bi neminovno vodili do manjih narudžbi njemačke privrede, a time i manjeg uvoza iz BiH”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

On pojašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebalo da budu značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije neophodno bi moglo osjetiti veliki pad tražnje.

“Također, pronalaženje alternativnih tržišta je jako teško u uslovima kada su ne samo Njemačka, već i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije”, ističe Gavran.

Da je teško u kratkom roku pronaći alternativna tržišta slaže se i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji takođe ocjenjuje da bi se trendovi u Njemačkoj mogli odraziti i na nas.

“Njemačka je nama značajan spoljnotrgovinski partner, a pitanje je da li će njihova industrija imati dovoljne količine gasa. Može doći do toga da će neke fabrike morati smanjiti proizvodnju, ili je čak obustaviti. To automatski proizvodi kod nas problem jer će naše količine, koje se plasiraju na njemačko tržište, morati biti umanjene”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Na to mi, dodaje, ne možemo da utičemo, a u ovom momentu, da bi se došlo na novo tržište, to je već dugoročan proces. Račić je dodao da Srpska najviše u Njemačku izvozi proizvode metalske industrije, za potrebe auto-industrije, ali i namještaj, parket itd.

I zaista, u branši koja se bavi preradom drveta već su zabrinuti, a dostupni podaci već pokazuju da je posla manje kada je riječ o proizvodnji namještaja.

“Mi smo prognozirali i kada je počela kriza izazvana ratom u Ukrajini da bi se to najprije moglo odraziti na krajnja potrošna dobra koja su skuplja, kao što je namještaj. Primjećujemo da se proizvodnja namještaja kreće u nešto manjem procentu nego prošle godine”, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju drugi proizvodi, kao što su podovi i stolarija, to će od dobre mjere zavisiti od stanja u građevinarstvu.

“Nama je Njemačka značajno tržište i ona može biti parametar toga šta se može dešavati u drugim zemljama. Svakako nas brinu dešavanja u Njemačkoj”, zaključio je Šinik

Nastavi čitati

Društvo

„Novi profesionalni izazov“: Radojičić ima novi posao

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, objavio je na svom Facebook nalogu da je dobio novi posao

Kako je napisao, od 1. oktobra je član Upravnog odbora grupe Planetsoft.

Radojičić je naveo da je Planetsoft privatna regionalna kompanija u oblasti IT i modernih tehnologija.

Istovremeno, studente Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je obavijestio da i dalje ostaje u nastavnom procesu.

Nastavi čitati

Društvo

Početak iduće sedmice obilježiće oblačno vrijeme sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će biti promjenljivo vrijeme sa slabom kišom i temperaturom od 16 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti oblačno uz slabu kišu ponegdje na sjeveru i istoku, a na jugu pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će se oblačnost sa slabom kišom premještati dalje ka istoku, a na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz sunčanije vrijeme.

Popodne će kiša prestati i na istoku uz postepeno razvedravanje. Biće malo hladnije, a na jugu Hercegovine sunčano i toplije.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha danas u 14.00 časova: Bjelašnica sedam, Čemerno 16, Gacko, Sokolac i Ivan-sedlo 18, Srebrenica i Sarajevo 20, Neum, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Gradačac, Tuzla i Zenica 22, Višegrad, Doboj i Mostar 23, te Banjaluka 24 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuleno