Connect with us

Region

Krstićeva uvjerena da Turkovićeva zloupotrebljava položaj: Narušeni odnosi u ministarstvu

Ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je da su u mandatu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković bespovratno narušeni odnosi među narodima u BiH generalno, a posebno u Ministarstvu inostranih poslova.
“Svojim instrukcijama koje šalje diplomatsko-konzularnoj mreži, a u vezi sa obilježavanjima datuma koji su važni samo jednom narodu, Turkovićeva zloupotrebljava svoj položaj, promovišući samo probošnjačku politiku, dajući sebi za pravo da iznosi lične stavove kao zvanične stavove BiH”, navela je Krstićeva u intervjuu Srni.

Krstićeva je istakla da je, osim toga, u nebrojeno slučajeva Turkovićeva prekršila Ustav i zakone BiH, uzurpirajući nadležnosti Predsjedništva BiH, jedinog organa koji je prema Ustavu zadužen za vođenje spoljne politike.

“Ambasadori iz reda srpskog naroda pisali su jednom prilikom otvoreno pismo Turkovićevoj, ukazujući joj na to da nismo i nećemo poštovati ove instrukcije. Međutim, ona svoju praksu nastavlja”, rekla je Krstićeva.

U GRČKOJ ŽIVI 10.000 SRBA

Krstićeva je rekla da, prema podacima sa kojima raspolaže, u Grčkoj živi 10.000 Srba, koji su najvećim dijelom porijeklom iz Srbije, dok je njih blizu 800 porijeklom iz BiH.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije organizuje Srpsku dopunsku školu u pet većih gradova Grčke, gdje se uče jezik, istorija i kultura srpskog naroda.

Ona navodi da školu pohađa veliki broj djece srpskog porijekla iz svih dijelova bivše Jugoslavije, uključujući BiH, uzrasta od šest do 16 godina i njima se na ovaj način pruža prilika da se povežu sa maticom.

“Ambasada BiH u Atini, nažalost, nema registar svojih državljana koji žive na teritoriji Grčke, jer im, između ostalog, ne izdajemo dokumente, tako da imamo ostvaren kontakt samo sa onim državljanima koji su se obraćali Ambasadi, a to je uglavnom zbog konzularnih usluga koje im pružamo. Prije pandemije, Ambasada je okupljala naše državljane na tradicionalnom novogodišnjem prijemu. Međutim, prethodne dvije godine to nismo bili u mogućnosti, jer nisu bila dozvoljena okupljanja”, pojasnila je Krstićeva.

VISOK STEPEN RAZUMIJEVANJA IZMEĐU BiH I GRČKE

Prema njenim riječima, odnosi BiH i Grčke su izuzetno dobri, sa visokim stepenom razumijevanja, a ekonomska saradnja ima veliki potencijal za unapređenje.

Krstićeva je rekla da već duže vrijeme radi zajedno sa grčkom državnom agencijom za promociju stranih investicija i privrednim komorama u Grčkoj na pripremi posjete grčkih investitora BiH.

“Ova posjeta odgađana je nekoliko puta zbog pandemije virusa korona, ali se nadam da ćemo je realizovati do kraja godine. Benefiti ove posjete bile bi investicije u BiH iz Grčke i povećana robna razmjena sa Grčkom, što nam je osnovni cilj”, poručila je Krstićeva.

NIZ POSJETA ZVANIČNIKA GRČKOJ – DODIK, CVIJANOVIĆEVA, VIŠKOVIĆ, TEGELTIJA

Krstićeva napominje da funkciju ambasadora BiH u Grčkoj obavlja od maja 2019. godine, te smatra da je iza nje jedan dinamičan mandat ispunjen brojnim posjetama i događajima uprkos pojavi pandemije virusa korona kada su sve diplomatske aktivnosti bile svedene na minimum.

Krstićeva ističe da je evidentno da su kontakti sa političkim predstavnicima Grčke intenzivirani i da postoji izuzetno visok nivo razumijevanja između dvije zemlje, te da je obavljajući funkciju ambasadora tome doprinijela u velikoj mjeri.

“Organizovala sam posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH, tada predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika Atini, gdje se sastao sa najvišim državnicima u zemlji i učestvovao na Delfi ekonomskom forumu, zatim posjetu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i brojnih drugih zvaničnika”, istakla je Krstićeva.

Prema njenim riječima, ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas je dva puta posjetio BiH.

“Ove posjete doprinose tome da Grčka bolje razumije sveukupne odnose i političke prilike u BiH, što je za nas jako važno, jer se na taj način naš glas čuje u Evropi i dalje”, smatra Krstićeva.

Ona dodaje da se, osim saradnje na političkom planu, trudila da unaprijedi i ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju.

IRB PREDSTAVIO POTENCIJALE SRPSKE

Krstićeva je podsjetila da je na nedavno održanom 86. Međunarodnom sajmu u Solunu, najvećem u regionu, učestvovala Investiciono razvojna banka /IRB/ Republike Srpske, predstavivši tom prilikom investicione potencijale Republike Srpske.

“Izdvajam ovaj događaj, jer je izuzetno važno unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje koja je na nezavidnom nivou. Turistička organizacija Republike Srpske učestvovala je 2019. godine na sajmu turizma Filoksenija, gdje je predstavila turističke potencijale Srpske, a u planu je njihovo učešće i ove godine”, navela je Krstićeva.

Krstićeva je dodala da je u proteklom periodu radila i na povezivanju lokalnih zajednica, univerziteta, javnih zdravstvenih ustanova dvije zemlje.

“Ono što je za mene posebno važno i za šta sam emotivno vezana je obilježavanje važnih datuma za srpski narod iz Prvog svjetskog rata, a koji su vezani za prostor Grčke u kojima učestvujemo zajedno sa Republikom Srbijom”, istakla je Krstićeva.

Mnoge od ovih aktivnosti organizovane su u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Solunu, istakla je Krstićeva i dodala da sa šefom Predstavništva Jovanom Jovanović ima uspješnu saradnju.
bl-portal

Region

Uhapšena baka koja je prodavala otrovne gljive

Šabačka policija je uhapsila M.G. (72) iz mjesta Ćukovine, kod koje je na pijaci u ovom gradu sedmoro ljudi kupilo pečurke kojima se otrovalo.
Njoj je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i biće saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

Policija je oduzela i izvjesnu količinu pečuraka koje će biti vještačene.

Nastavi čitati

Region

“Proglasiti Komšića personom non grata u Hrvatskoj”

Hrvatski Most objavio je da zvanično pokreće poroceduru da lider Demokratske fornote Željko Komšić, koji je ponovo u vođstvu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bude proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

“Klub poslanika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuje Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova da Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj”, navode iz Mosta na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici. Iz Mosta ističu da su mnogi ovo najavljivali, ali da je vrijeme da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru.

Nastavi čitati

Region

Milanović ogorčen “Podržaću hrvatsku samoupravu u BiH”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručuje da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno – naveo je Milanović, a prenijela pres-služba predsjednika Hrvatske.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

Milanović smatra da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja tim problemom u BiH, a ne da “zavisi o milosti činovnika”.

O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija – ocijenio je hrvatski predsjednik.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni “prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati”, jer su tu da se “okoriste činjenicom da Hrvata ima malo”, prenose hrvatski mediji.

Željko Komšić je na jučerašnjim izborima ponovo izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to opet bošnjačkim Hrvata.

Nastavi čitati

Aktuleno