Connect with us

Banjaluka

Kvadrat parkinga u centru Banjaluke kao kvadrat stana u naselju Ada

Reklamni prostor


Iako je nepisano pravilo da je cijena kvadratnog metra parkinga pola vrijednosti kvadratnog metra stana, u centru Banjaluke metar parkinga košta kao metar stana van centra grada.

Naime, Banjalučani koji žive u centru grada za parking mjesto često moraju izdvojiti i do 2.600 KM po kvadratnom metru.

Dragan Milovanović, direktor Agecije “Remax”, rekao je za “Nezavisne novine” da se prosječne cijene parkinga kreću od 1.000 do 1.500 KM, dok u centru grada dostižu vrijednost i od 2.500 KM po metru kvadratnom.

“U centru grada cijene garaža su dosta veće jer je pojačana potreba za parkingom”, kaže Milovanović.

Prema njegovim riječima, građani koji kupe stan u centru Banjaluke često nemaju izbora nego da kupe i parking mjesto, a kada imaju dva automobila u domaćinstvu, nerijetko kupe i dva parking mjesta.

“U centru grada garaža može dostiću cijenu i od 35.000 KM, što je za njenih 13 do 14 kvadrata između 2.500 do 2.600 KM po metru kvadratnom”, kazao je on.

S tim u vezi kaže da cijene parkinga generalno prate cijene stana, što znači da stanovi čiji je metar kvadratni oko 3.000 KM u prosjeku imaju garažno mjesto vrijednosti 1.500.

“Kada ima veći životni manipulativni prostor, odnosno kada ima javnih parkinga, manja je potražnja za parking mjestom, pa je samim tim i cijena niža, dok građani koji biraju stanove u centru uglavnom moraju kupiti i garažu ili parking mjesto, koje je samim tim i skuplje”, ističe Milovanović.

Cijene kvadrata stanova u Banjaluci su od maja u relativnoj stabilizaciji te je trenutno najeftiniji metar kvadratni 2.600 KM i to u naseljima Ada i Novi Borik, dok je najskuplji 4.600 KM.

Kako su iz druge agencije za nekretnine istakli za “Nezavisne”, prosječna vrijednost stanova je oko 3.200 KM po metru kvadratnom, dok se garažno parking mjesto može kupiti i za 1.000 KM po metru kvadratnom.

Najznačajniji faktor koji diktira cijenu je upravo lokacija, tako da su na lokacijama poput naselja Ada, Novi Borik, Lazarevo cijene nešto niže, te je ovdje metar kvadratni parkinga od 1.000 do 1.500 KM.

U naselju Obilićevo za 17 metara kvadratnih garaže potrebno je izdvojiti 22.000 KM, što je 1.294 KM po metru kvadratnom. Gotovo ista vrijednost kvadratnog metra je i u Novoj varoši, gdje metar kvadratni garaže košta 1.250 KM, a situacija je slična i u Boriku, gdje iznosi oko 1.200 KM.

Banjaluka

Drinić: Riješili smo višedecenijski problem – Slavićka će dobiti vodu

Reklamni prostor


Višedecenijski problem u mjesnoj zajednici Slavićka konačno je riješen.
Projekat vrijedan 1, 7 miliona KM.
– Više od 200 domaćinstava biće priključeno na vodovodnu mrežu.
Srećni smo kad riješimo veliki problem porodicama i učinimo im život lakšim i ljepšim. Želimo da naša sela žive, da motivišemo ljude da ih ne napuštaju i planiramo još mnogo toga dobrog da uradimo, rekao je saradnik za regionalnu i privrednu saradnju u Kabinetu gradonačelnika Nebojša Drinić.
On je danas sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem razgovarao sa mještanima Slavićke.
-Uz zdravicu čestitih domaćina dobili smo i izraze zahvalnosti i pohvale za naš predan rad.Nastavljamo s uređenjem i novim
poslovima za naš grad, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

Table banjalučkih legendi na putu ka Banj brdu

Reklamni prostor


Sedam tabli sa fotografijama i biografijama sportskih legendi Banjaluke Milorada Karalića, Slađane Golić, Antona Josipovića, Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića postavljeno je pored staze koja vodi ka Banj brdu.

Ovu akciju je organizovalo udruženje “Banjalučani za svoj grad” kako je navedeno, sa namjerom da fantastični poduhvati proslavljenih sportskih asova nikada ne padnu u zaborav.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Ako bude potrebno, ustupićemo Dragičeviću lokaciju štanda PDP

Reklamni prostor


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, odgovarajući novinarima, rekao da je Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida, koliko je on upoznat, dozvoljeno postavljanje info pulta na Trgu Krajine u petak 30.septembra.

– Ukoliko Dragičeviću, odnosno grupi Pravda za Davida, ne bude odgovarala pozicija koju dobiju, ponudićemo im poziciju na kojoj se nalazi štand PDP-a koji služi u izborne svrhe. Zaista, ni to neće biti nikakav problem i time želimo da pokažemo da je trg slobodan za sve građane Srpske – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, <a href=”https://blink.ba/davor-dragicevic-umjesto-presude-ubicama-mog-sina-danas-se-sudi-meni-zbog-borbe-za-istinu/”>Dragičević je danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci rekao da, za sada, nije dobio dozvolu za postavljenje info pulta grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine</a>, ali i ako ne dobije dozvolu od Grada Banjaluka da će on postaviti pult.

Nastavi čitati

Aktuleno