Connect with us

Svijet

LAVROV: Ako hoće razgovor, Amerikanci moraju da se vrate civilizovanim principima

SAD moraju da se vrate civilizovanim principima međunarodnih odnosa kako bi obnovile dijalog sa Rusijom, ali naznake toga se trenutno ne vide, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Što se tiče Vašeg pitanja šta treba da se desi da mi obnovimo komunikaciju sa SAD – oni moraju da promijene svoje ponašanje. Moraju se, prije svega, vratiti civilizovanim principima međunarodnih odnosa, uključujući principe postavljene Sporazumom o smanjenju nuklearnog arsenala dvije zemlje (Novi START), rekao je Lavrov za TASS.

Prema njegovim riječima, Rusija, za sada, nije vidjela bilo kakve naznake da su SAD spremne da barem razmotre potrebu da se vrate izvoru, cementiranom u međunarodnim pravnim dokumentima, prije svega u Povelji UN, koja predviđa potrebu da se poštuje suverena jednakost država.

“Njihovi postupci se direktno kose sa ovim principima. Rusiji je objavljen hibridni rat – i to sveobuhvatni. U ovoj situaciji, kada SAD sprovode takvu politiku, ne mogu da zamislim šta treba da se promijeni, osim unutar vlasti SAD i, naravno, kolektivnog Zapada, koji je potpuno potčinjen Vašingtonu”, istakao je Lavrov.

Lavrov je dodao da se Rusija nada da će jednog dana prevladati razum, odnosno logika dijaloga, a ne sukoba i ravnoteža interesa, a ne postizanje sopstvenih geopolitičkih ciljeva kroz hibridne i druge vrste ratova.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno