Connect with us

Svijet

LAVROV OTKRIO DETALJE TAJNOG RAZGOVORA Bajden od Putina tražio sastanak šefova obavještajnih službi Rusije i SAD

Visoki ruski diplomata ranije se požalio da su informacije o sastanku neplanirano dospJele u medije.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da je nedavni sastanak šefova obavJeštajnih službi iz SAD i Rusije inicirao američki predsjednik Džozef Bajden, koji je to zatražio od svog ruskog kolege Vladimira Putina.

Sergej Nariškin, šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), i direktor CIA-e Vilijam Berns sastali su se na tlu Turske sredinom novembra prošle godine. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pomenuo je taj događaj na konferenciji za novinare u srijedu, dok je razgovarao o nedostatku mirovnih pregovora o Ukrajini. SAD tek treba da daju „ozbiljan prijedlog“ o riješavanju situacije, rekao je on.

Tokom pregovora Bernsa i Nariškina „nije bilo nikakvih otkrića“ ni napredaka ka rješavanju situacije, naveo je Lavrov.
Visoki ruski diplomata ranije se požalio da su informacije o sastanku dvojice šefova obavještajnih službi dospjele u medije.

– Sami Amerikanci su nam deset puta rekli da je ovaj kanal komunikacije apsolutno povjerljiv i da ga ne treba otkrivati… kako ne bi bio ukaljan nekim propagandističkim spinovima – rekao je on novinarima prošlog mjeseca.
– Dogovorili smo se. Ali čim su sletjeli u Ankaru vijest je procurila. Ne znam odakle, da li je to bila Bijela kuća ili Stejt department – dodao je on.

Nariškin je ove nedjelje nagovestio da bi bio spreman da se ponovo sastane sa Bernsom, pod uslovom da se obe strane saglase sa takvim kontaktom.

Svijet

JAK ZEMLJOTRES U KINI! Tlo ne miruje

Zemljotres magnitude 5,5 stepeni po Rihterovoj skali dogodio se u pokrajini Ćinghaj na sjeveru Kine, saopštio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar.

Usaopštenju se navodi da je zemljotres bio na dubini od 10 kilometara, javio je Rojters.

Za sada nema izvještaja o potencijalnim žrtvama niti o materijalnoj šteti.

Nastavi čitati

Svijet

ITALIJANSKI POLITIKOLOG ” Zapad želi produženi sukob u Ukrajini”

Zapadne zemlje očigledno žele produženi sukob u Ukrajini u kojem nijedna strana neće ostvariti odlučujući uspjeh, izjavio je italijanski politikolog Roberto Rosi za španski list “Vangardija”.
Rosi vjeruje da će se sukob produžiti, da se neće završiti u 2023. godini i da će primiti oblik “pozicionog ratovanja”, koji nije mnogo drugačiji od Prvog svjetskog rata.

“Čini se da Zapad podržava scenario u kojem će rat trajati nekoliko godina bez odlučujućih rezultata, jer /ruski predsjednik Vladimir/ Putin neće stići do Kijeva niti će /ukrajinski predsjednik Vladimir/ Zelenski vratiti Krim”, ocijenio je Rosi.

Prema njegovim viđenju, čini se da se zapadne zemlje “plaše odlučujuće pobjede Kijeva”, prenio je TASS.

Rosi je skrenuo pažnju na to da je Ukrajina bila “zemlja u padu”, ali da je ojačala nakon početka sukoba.

Nastavi čitati

Svijet

Živu ženu poslali u mrtvačnicu

Živu ženu iz SAD-a poslali su u mrtvačnicu u vreći za leševe, da bi je radnici tog odjeljenja otkrili kako pokušava da “uhvati” vazduh, stoji u izvještaju.

Ustanova u SAD-u kažnjena je s 10.000 američkih dolara nakon što su zdravstveni radnici greškom proglasili ženu o kojoj su pazili, mrtvom.

Žena je, prema izvještaju Odjela za inspekcije i žalbe Ajove, otkrivena živa više od dva sata kasnije u vreći za leševe u pogrebnom preduzeću.

66-godišnja žena je 28. decembra primljena u odjel za njegu Centra za specijalnu njegu za Alchajmerovu bolest Glen Ouks u Urbandejlu “zbog senilne degeneracije mozga”, stoji u izvještaju podnesenom u srijedu, 1. februara.

Kako se stanje pacijentice pogoršavalo, član osoblja primijetio je znakove da je umrla u ranim jutarnjim satima 3. januara.

“Radnica je prijavila da su oči žene bile otvorene. Opipala je vrat na karotidnoj arteriji i poslušala prsa. Nije osjetila puls, a štićenik u to vrijeme nije disao. Osjetila je da je specijalizant preminuo i obavijestila je medicinsku sestru.”

U 6 ujutro medicinska sestra je pet minuta procjenjivala stanje žene i takođe vjerovala da je umrla. Ustanova je potom pozvala ženinu porodicu i pogrebno preduzeće”, navodi se u izvještaju inspektora.

Direktor pogrebnog preduzeća stigao je u 7.38 ujutro i stavio ženu “u platnenu vreću i zatvorio ju”, stoji u izvještaju.

Ali kad su radnici pogrebnog prduzeća otkopčali vreću s tijelom u 8.26 ujutro, otkrili su da se ženina prsa miču i da hvata vazduh, rekao je inspektor, prenosi “Stuff”.

Nastavi čitati

Aktuleno