Connect with us

Svijet

Lavrov u UN: “Specijalna operacija” u Ukrajini je bila neizbježna

Reklamni prostor


Moskva neće dozvoliti Ukrajini da uspostavi platformu za stvaranje prijetnji ruskoj bezbjednosti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, obraćajući se danas na ministarskom sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

Lavrov je istakao da je odluka o sprovođenju specijalne vojne operacije bila neizbježna.

“O tome smo više puta govorili, iznijeli ogroman broj činjenica koje pokazuju kako se Ukrajina pripremala da igra anti-rusku ulogu, ulogu odskočne daske za stvaranje i sprovođenje prijetnji ruskoj bezbjednosti. Uvjeravam vas da to nećemo dozvoliti”, rekao je Lavrov.

On je dodao da posljednjih godina kijevski režim sprovodi sveobuhvatan napad na ruski jezik, nekažnjeno kršeći prava ruskog govornog stanovništva u Ukrajini.

“Usvojeni su nečuveni zakoni o jeziku, uključujući i zakon o obrazovanju iz 2017. godine, Zakon o obezbjeđivanju upotrebe ukrajinskog kao državnog službenog jezika iz 2019. godine, Zakon o potpunom opštem srednjem obrazovanju iz 2020. i Zakon o starosjedelačkim narodima Ukrajine iz 2021. Svi oni su imali za cilj da istisnu ruski jezik i da ga zapravo potpuno zabrane”, naglasio je Lavrov, prenio je TASS.

(Srna)

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno