Connect with us

Politika

LAZENDIĆ TVRDI “Ljubiša Petrović blokira dva miliona namijenjena za ruralni razvoj”

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović blokira dva miliona KM za ruralni razvoj Semberije koja su uplaćena iz Kompenzacionog fonda Vlade Republike Srpske, izjavio je danas direktor gradskog Agrarnog fonda Zlatan Lazarević.
Lazarević je rekao da ova sredstva ne mogu biti operativna dok gradonačelnik ne dostavi materijale Stručnoj službi Skupštine grada Bijeljina za održavanje redovne sjednice i dok odluka o korištenju ovih sredstava ne bude usvojena.

“Pozivam ga da to učini već u ponedjeljak, jer će rupe na putevima, prerasla trava i pregorjele sijalice ulične rasvjete vrlo brzo postati gorući problem naših sela”, poručio je Lazarević.

Lazarević je rekao novinarima da je 13. februara Agrarni fond poslao zahtjev Vladi Srpske za novih dva miliona KM namijenjenih za finansiranje projekata drugog kruga ruralnog razvoja Semberije, a sredstva su uplaćena četiri dana kasnije.

“Upravni odbor Agrarnog fonda predložio je da 1,9 miliona KM bude iskorišteno za asfaltiranje makadamskih puteva, a preostalih 100.000 KM za nova sijalična mjesta, ali proces sada koči gradonačelnik koji od 1. januara nije dostavio materijale za sjednicu Skupštine grada i ne možemo da raspišemo tender i da počnemo sa radovima koji su važni za narod Semberije”, rekao je Lazarević.

On je dodao da će zahtjevi Agrarnog fonda Bijeljine prema Kompenzacionom fondu Vlade Republike Srpske biti nastavljeni i u narednom periodu.

Predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine grada Bijeljina Boban Jovičević rekao je da ova komisija treba dati mišljenje o Odluci o korištenju sredstava iz Kompenzacionog fonda, ali da je onemogućena jer sjednica Skupštine nije sazvana.

“Vlada Srpske je u prethodnih osam mjeseci dva puta doznačavala sredstva Agrarnom fondu i to je za svaku pohvalu, dok s druge strane gradonačelnik sve koči”, izjavio je Jovičević.

On je naveo da je Petrović 2021. godine umanjio sredstva za plasteničku proizvodnju, povrtlarsku proizvodnju i navodnjavanje, a da je u vrijeme ministra poljoprivrede koji je bio iz SDS-a budžet za poljoprivredu bio 25 miliona KM, a danas je 180 miliona KM.

Jovičević je ocijenio da u semberskim selima sve stoji odlukom pojedinca, iako je snažna podrška selu presudna za ostanak mladih i nova zaposlenja.

U prvom krugu ruralnog razvoja Semberije koji je sproveo Agrarni fond grada Bijeljina za pet mjeseci asfaltirano je 58 puteva u dužini od 18 kilometara i postavljeno 410 savremenih sijaličnih mjesta sa led sijalicama.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno