Connect with us

Društvo

LAŽNI STANODAVCI PELJEŠE STUDENTE Za nepostojeće stanove uzimaju i do 250 evrta avansa

Studenti ovih dana masovno traže stanove za iznajmljivanje od oktobra po Beogradu i drugim univerzitetskim gradovima, a istovremeno pojedine od njih debelo i masno varaju lažni stanodavci, koji im uzimaju avans i do 250 evra za nepostojeće stanove!

Naime, kako saznajemo, šema prevare funkcioniše tako što prevaranti uzmu slike sa sajtova hotela ili agencija, uglavnom stranih. Postave ih na oglase ili grupe na društvenim mrežama za iznajmljivanje stanova, nudeći navodno luks stan u centru grada za od 250 evra do 400 evra, što je inače veoma povoljno, ali traže i depozit unapred u visini kirije. Upozorenje na ovu prevaru objavljeno je i na Fejsbuk grupi studenata beogradskih univerziteta.

– Priča je sljedeća, javi se dečko koji navodno izdaje stan da bi ga neko čuvao i čistio. On, koji se predstavi kao vlasnik stana, u tom momentu nije u Beogradu, nego kaže da je u Njemačkoj i, da bi nekome učinio, daje tu cijenu, kao i da će se vratiti za nekoliko dana. Potom kaže nekom naivnom studentu da dobija mnogo poziva, da će odlučiti kome će dati i da mu je bitno da na godinu dana bude ugovor. Onda spomene kako neki već nude avans, ali da on još nije siguran kome će dati. Studenti koji se plaše da neće naći stan po toj povoljnoj cijeni uplate onlajn određenu sumu novca kao depozit i budu prevareni – objašnjava izvor Kurira.

On dodaje da se nakon te uplate lažnom stanodavcu gubi svaki trag, te studenti shvate da su prevareni i da su novac uplatili za nepostojeći stan.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva kaže za Kurir da nikako ne treba davati novac unapred.

– Ovde imamo nešto što nije podložno primeni Zakona o zaštiti potrošača. Radi se o klasičnoj prevari, dakle neko N.N. lice koje ima nameru da vara studente napravi taj lažni oglas, uzme depozit na prevaru i nestane, taj stan ne postoji, nemoguće ga je naći. Savet je uvek isti – da potrošač nikako, dok ne bude sto posto siguran da ima posla sa registrovanim pravnim licem, ne uplaćuje novac unapred, ili dok ne bude siguran da to što se nudi zapravo postoji – ističe Gavrilović.

On dodaje da je sličnih prevara bilo i sa kupovinom automobila, aranžmanima za ljetovanje, a sad i sa stanovima.

Dakle, nikako ne treba davati avans unapred, naročito ukoliko oglas za stan neko pronađe na Fejsbuku ili Instagramu. Ako je riječ o onima koji su pravili lažne profile i varali ljude, gotovo je nemoguće povratiti novac – zaključuje on.

S druge strane, prof. dr Goran Kunjadić, stručnjak za sajber-bezbjednost, navodi za Kurir da je ovde u pitanju krivično djelo prevare i da je moguće pronaći prevarante.

– Oštećeni bi prvo trebalo Fejsbuku da prijave određenu osobu ili stranicu, a potrebno je prijaviti i MUP, oni će sigurno pronaći krivca. Savjet je studentima da ne uplaćuju depozit naslijepo i da shvate da im niko neće izdati stan ispod cijene. Dok ne vide stan, ne treba nikome da uplaćuju novac. Ti ljudi koji varaju naivne studente treba da se pronađu i kazne, jer iza ovoga sigurno stoje profesionalni prevaranti – objašnjava Kunjadić.

On dodaje da je moguće pronaći krivca čak i kada je oglas na nekom sajtu za oglašavanje:

– Prvo je potrebno podnijeti krivičnu prijavu i u tom slučaju istražni organi mogu da ispitaju slučaj.

Društvo

Ugrožen bh. izvozni kolač vrijedan milijarde maraka

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog gasa, te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugroziće bh. izvoz prema ovom evropskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci.

O kakvom se potencijalnom udaru na našu ekonomiju radi svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 odsto kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovo što se dešava u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima spoljnotrgovinsku razmjenu. To je neminovno”, naveo je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Upitan da li prognozirana recesija u Njemačkoj može uticati na bh. izvoz ka toj zemlji, ekonomista Igor Gavran odgovara “svakako da može”.

“Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj bi neminovno vodili do manjih narudžbi njemačke privrede, a time i manjeg uvoza iz BiH”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

On pojašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebalo da budu značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije neophodno bi moglo osjetiti veliki pad tražnje.

“Također, pronalaženje alternativnih tržišta je jako teško u uslovima kada su ne samo Njemačka, već i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije”, ističe Gavran.

Da je teško u kratkom roku pronaći alternativna tržišta slaže se i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji takođe ocjenjuje da bi se trendovi u Njemačkoj mogli odraziti i na nas.

“Njemačka je nama značajan spoljnotrgovinski partner, a pitanje je da li će njihova industrija imati dovoljne količine gasa. Može doći do toga da će neke fabrike morati smanjiti proizvodnju, ili je čak obustaviti. To automatski proizvodi kod nas problem jer će naše količine, koje se plasiraju na njemačko tržište, morati biti umanjene”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Na to mi, dodaje, ne možemo da utičemo, a u ovom momentu, da bi se došlo na novo tržište, to je već dugoročan proces. Račić je dodao da Srpska najviše u Njemačku izvozi proizvode metalske industrije, za potrebe auto-industrije, ali i namještaj, parket itd.

I zaista, u branši koja se bavi preradom drveta već su zabrinuti, a dostupni podaci već pokazuju da je posla manje kada je riječ o proizvodnji namještaja.

“Mi smo prognozirali i kada je počela kriza izazvana ratom u Ukrajini da bi se to najprije moglo odraziti na krajnja potrošna dobra koja su skuplja, kao što je namještaj. Primjećujemo da se proizvodnja namještaja kreće u nešto manjem procentu nego prošle godine”, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju drugi proizvodi, kao što su podovi i stolarija, to će od dobre mjere zavisiti od stanja u građevinarstvu.

“Nama je Njemačka značajno tržište i ona može biti parametar toga šta se može dešavati u drugim zemljama. Svakako nas brinu dešavanja u Njemačkoj”, zaključio je Šinik

Nastavi čitati

Društvo

„Novi profesionalni izazov“: Radojičić ima novi posao

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, objavio je na svom Facebook nalogu da je dobio novi posao

Kako je napisao, od 1. oktobra je član Upravnog odbora grupe Planetsoft.

Radojičić je naveo da je Planetsoft privatna regionalna kompanija u oblasti IT i modernih tehnologija.

Istovremeno, studente Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je obavijestio da i dalje ostaje u nastavnom procesu.

Nastavi čitati

Društvo

Početak iduće sedmice obilježiće oblačno vrijeme sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će biti promjenljivo vrijeme sa slabom kišom i temperaturom od 16 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti oblačno uz slabu kišu ponegdje na sjeveru i istoku, a na jugu pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će se oblačnost sa slabom kišom premještati dalje ka istoku, a na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz sunčanije vrijeme.

Popodne će kiša prestati i na istoku uz postepeno razvedravanje. Biće malo hladnije, a na jugu Hercegovine sunčano i toplije.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha danas u 14.00 časova: Bjelašnica sedam, Čemerno 16, Gacko, Sokolac i Ivan-sedlo 18, Srebrenica i Sarajevo 20, Neum, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Gradačac, Tuzla i Zenica 22, Višegrad, Doboj i Mostar 23, te Banjaluka 24 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuleno