Connect with us

Uncategorized

LJUBIČASTA DJETELINA novi je interijer trend koji i mi želimo što prije nabaviti

Tražite sobnu biljku koja će dati boje vašoj zelenoj oazi? E onda ne sumnjamo da će vam se svidjeti Oxalis triangularis ili ljubičasta djetelina sa svojim zadivljujućim i privlačnim ljubičastim lišćem.

Uz odgovarajuću njegu u zatvorenom prostoru, osigurat će vam snažan rast i kolorit tokom cijele godine.

Vodič u nastavku će vam reći sve što trebate znati o njezi ljubičaste djeteline.

Kako njegovati Oxalis Triangularis?

Ljubičasta djetelina ima svoje ime triangularis zbog listova u obliku trokuta u tamno ljubičastoj boji sa svjetlijom ljubičasto-ružičastom crtom u sredini. Iako su robusno obojeni listovi najupečatljiviji dio biljka također daje male cvjetove u obliku trube u proljeće u ružičastoj ili bijeloj boji. Cvjetanje traje nekoliko sedmica, a još jedna karakteristika listova je da se otvaraju tokom dana i zatvaraju uvečer.

Ako želite da uzgajate biljku Oxalis triangularis u svom domu obavezno je postavite na svijetlo mjesto, čak i indirektno sunce joj neće smetati.

Koju god mješavinu zemlje odlučite upotrijebiti za uzgoj ljubičaste djeteline najveća stvar koju treba zapamtiti je da tlo treba pravilno drenirati i ne zadržavati previše vode. Ako nakon zalijevanja primijetite da voda ostaje na vrhu zemlje i polako se cijedi, smjesa je preteška.

Najvažnije je da posuda u kojoj se nalazi biljka uvijek ima rupu na dnu kako bi višak vode lako oticao.

Ovo je rizomatozna biljka i ona može biti osjetljiva na trulež uzrokovanu stajaćom vodom stoga nemojte pretjerivati.

Tokom ljetnih mjeseci možete pustiti da se prvi centimetar ili dva zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja. Zimi, kada sobnim biljkama nije potrebno toliko vode, pričekajte da se tlo osuši na pola, otprilike zalijevajte svake dvije do tri sedmice.

Uncategorized

Penzije u Federaciji BiH povećane za 11,1 odsto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na prvoj hitnoj sjednici nakon usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu donijela odluku o povećanju penzija u FBiH za 11,1 posto.

– Prije svega, ovom prilikom želim zahvaliti zastupnicima u Zastupničkom domu i delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta što su prepoznali važnost usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu. Time su omogućili Vladi Federacije BiH da ispuni obećanje o povećanju penzija od 1. januara za 11,1 posto – rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Dodao je da su upravo održali hitnu sjednicu Vlade Federacije, te donijeli potrebnu odluku kako bi januarske penzije, uvećane za 11,1 posto, bile isplaćene na vrijeme.

– Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim penzionerima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati – dodao je Novalić.

Klix

Nastavi čitati

Uncategorized

BRNABIĆEVA PRIMILA ŠMITA! U saopštenju iz Vlade Srbije kažu da sesastala sa “visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom”

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u BiH, kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske o značaju zajedničkih projekta u regionu za njegov napredak, kao i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza.
U saopštenju iz Vlade Srbije se navodi da se premijerka sastala sa “visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom”.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju, navela da je “Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredijeljena i otvorena za razvoj dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata, kako saradnju sa njenim centralnim, tako i sa entitetskim vlastima”.

“Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja s takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbjednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona. Prema njenim riječima, Srbija takođe pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercergovinom gradi mostove na svim poljima. Brnabić je rekla da se raduje saradnji sa novim sazivom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine”, saopšteno je.

Brnabić je rekla da je “neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje u javnosti note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini s ličnim i povjerljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti”. Zahvalila mu je na “nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumijevanju”.

Šmit je, ocijenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, istakao da je u skladu s odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o tome obavijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

“Visoki predstavnik se saglasio s premijerkom da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Nastavi čitati

Uncategorized

UKRAJINCI U IŠČEKIVANJU “Dobićemo između 120 i 140 TENKOVA”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da će Kijev dobiti od 120 do 140 tenkova od svojih saveznika, jer je Zapad obećao isporuke tenkova nakon što je Njemačka odobrila transfer tenkova Leopard 2.

“U prvom valu doprinosa Oružane snage Ukrajine će dobiti od 120 do 140 jedinica modernih tenkova zapadnih modela. To su Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. I jako puno računamo na Leklera”, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare koju je podijelilo ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Napominjući da tenkovska koalicija trenutno ima 12 članica, Kuleba je rekao da je prerano imenovati sve zemlje učesnice i njihov doprinos jer neke od njih nisu donijele formalnu odluku “prema svojim internim procedurama”.

Rekao je da Ukrajina “nastavlja raditi i na proširenju članstva u tenkovskoj koaliciji i na povećanju doprinosa već prijavljenih učesnika”.

Njemačka je prošle srijede objavila da će Kijevu isporučiti 14 tenkova Leopard 2, obučiti ukrajinske trupe za korištenje tenkova i dati licence drugim evropskim zemljama koje žele isporučivati Leoparde iz svojih zaliha, prenosi “Anadolija“.

Nastavi čitati

Aktuleno