Connect with us

Društvo

Ljubinje: U Domu zdravlja radi samo jedan ljekar

Izostanak rekacije nadležnih institucija na sve brojniji odlazak ljekara u Republici Srpkoj polako dolazi na naplatu. Prve na udaru su male lokalne zajednice, a jedna od njih je Ljubinje, u kojem je građanima na usluzi u Domu zdravlja svega jedan ljekar.

Doktorica Suzana Milutinović više od mjesec dana sama radi u ljubinskom Domu zdravlja gdje prima pacijente i vrši specijalističke preglede, odlazi u kućne posjete, a pored svega toga u stalnom je dežurstvu u službi Hitne pomoći.

Praktično njeno radno vrijeme je 24 časa, a kako kaže nada se da je to samo privremeno i da će ova zdravstvena ustanova dobiti najmanje još dva ljekara kako bi opstala.

-Ovdje se radi porodična medicina, specijalističke usluge radiologije, higijensko-epidemijske službe, zatim pedijatrijske i najveći problem je ta Hitna medicinska pomoć koja mora biti dostupna građanima 24 časa. Za sada sve dobro organizujem, ali taj rad u Hitnoj pomoć je kratkotrajan. Neko riješenje bi bilo da zaposlimo jednog do dva ljekara stalnije jer taj dolazak na 15, 20 dana su isto samo privremana riješenja – rekla je  dr. Suzana Milutinović, specijalista radiolog u Domu zdravlja Ljubinje

A ono što bi bila najgora varijenta je ta da umjesto Doma zdravlja u Ljubinje bude u funkciji samo ambulanta. To bi svakako dodatno otežalo život stanovncima te lokalne zajednice, koji bi na najobičnije preglede morali putovati u 60 kilometara udaljeno Trebinje.

-Mi smo do sada imali neke zamjene u smislu 10, 15 dana ali to ne riješava problem. Problem riješava ljekar na duže staze, koji će raditi ili u porodičnoj ili Hitnoj ambalunti, Bar dva ljekara su potrebna za ovaj broj stanovnika i površinu koju mi pokrivamo – istakla je dr. Svetlana Vojičić, v. d. Direktora Doma zdravlja Ljubinje.

U opštini Ljubinje svjesni su ovog problema i činjenice da veći centri svoje zdravstvene ustanove popunjavaju kadrovima iz manjih sredina. U toj loklanoj zajednici pokušavaju učiniti sve da pronađu ljekara, ali  očekuju i  sistemsko riješenje jer to sami nisu u mogućnosti.

-Mi stalno kubirimo sa nedostatkom doktora, konkurs je tamo stalno otvoren. Mi kao loklana zajednica nudimo dobre benefite ko hoće da radi, imamo stan koji je u vlasništvu koji iznajmljujemo ljekarima koji dađu povremeno. Mi smo spremni da taj stan ukoliko da rade Ljubije da im damo stan na korištetenje, a ako odrade četiri godine da im prepišemo stan u vlaništvo doktora. Mislim da je to jedan od načina koji mi možemo uticati, ali mislim da je suština da generalno država mora se pozabavi kadrovskim riješenjima kod malih loklanih zajednica – rekao je Stevo Drapić, načelnik opštine Ljubinje.

bn

Društvo

Ugrožen bh. izvozni kolač vrijedan milijarde maraka

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog gasa, te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugroziće bh. izvoz prema ovom evropskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci.

O kakvom se potencijalnom udaru na našu ekonomiju radi svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 odsto kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovo što se dešava u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima spoljnotrgovinsku razmjenu. To je neminovno”, naveo je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Upitan da li prognozirana recesija u Njemačkoj može uticati na bh. izvoz ka toj zemlji, ekonomista Igor Gavran odgovara “svakako da može”.

“Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj bi neminovno vodili do manjih narudžbi njemačke privrede, a time i manjeg uvoza iz BiH”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

On pojašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebalo da budu značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije neophodno bi moglo osjetiti veliki pad tražnje.

“Također, pronalaženje alternativnih tržišta je jako teško u uslovima kada su ne samo Njemačka, već i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije”, ističe Gavran.

Da je teško u kratkom roku pronaći alternativna tržišta slaže se i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji takođe ocjenjuje da bi se trendovi u Njemačkoj mogli odraziti i na nas.

“Njemačka je nama značajan spoljnotrgovinski partner, a pitanje je da li će njihova industrija imati dovoljne količine gasa. Može doći do toga da će neke fabrike morati smanjiti proizvodnju, ili je čak obustaviti. To automatski proizvodi kod nas problem jer će naše količine, koje se plasiraju na njemačko tržište, morati biti umanjene”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Na to mi, dodaje, ne možemo da utičemo, a u ovom momentu, da bi se došlo na novo tržište, to je već dugoročan proces. Račić je dodao da Srpska najviše u Njemačku izvozi proizvode metalske industrije, za potrebe auto-industrije, ali i namještaj, parket itd.

I zaista, u branši koja se bavi preradom drveta već su zabrinuti, a dostupni podaci već pokazuju da je posla manje kada je riječ o proizvodnji namještaja.

“Mi smo prognozirali i kada je počela kriza izazvana ratom u Ukrajini da bi se to najprije moglo odraziti na krajnja potrošna dobra koja su skuplja, kao što je namještaj. Primjećujemo da se proizvodnja namještaja kreće u nešto manjem procentu nego prošle godine”, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju drugi proizvodi, kao što su podovi i stolarija, to će od dobre mjere zavisiti od stanja u građevinarstvu.

“Nama je Njemačka značajno tržište i ona može biti parametar toga šta se može dešavati u drugim zemljama. Svakako nas brinu dešavanja u Njemačkoj”, zaključio je Šinik

Nastavi čitati

Društvo

„Novi profesionalni izazov“: Radojičić ima novi posao

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, objavio je na svom Facebook nalogu da je dobio novi posao

Kako je napisao, od 1. oktobra je član Upravnog odbora grupe Planetsoft.

Radojičić je naveo da je Planetsoft privatna regionalna kompanija u oblasti IT i modernih tehnologija.

Istovremeno, studente Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je obavijestio da i dalje ostaje u nastavnom procesu.

Nastavi čitati

Društvo

Početak iduće sedmice obilježiće oblačno vrijeme sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će biti promjenljivo vrijeme sa slabom kišom i temperaturom od 16 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti oblačno uz slabu kišu ponegdje na sjeveru i istoku, a na jugu pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će se oblačnost sa slabom kišom premještati dalje ka istoku, a na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz sunčanije vrijeme.

Popodne će kiša prestati i na istoku uz postepeno razvedravanje. Biće malo hladnije, a na jugu Hercegovine sunčano i toplije.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha danas u 14.00 časova: Bjelašnica sedam, Čemerno 16, Gacko, Sokolac i Ivan-sedlo 18, Srebrenica i Sarajevo 20, Neum, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Gradačac, Tuzla i Zenica 22, Višegrad, Doboj i Mostar 23, te Banjaluka 24 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuleno