Connect with us

Politika

Ljubiša Petrović očitom manipulacijom želi da obmane javnost

Sekretar Skupštine grada Bijeljina Dejan Blagojević izjavio je danas da gradonačelnik Ljubiša Petrović očitom manipulacijom želi da obmane javnost i ubijedi građane da skupštinskim pečatom ne upravlja njen predsjednik Aleksandar Đurđević, ocjenjujući da je u pitanju neuspjeli spin.

– Vjerovatno se Petrović unaprijed sprema da, ukoliko narod izglasa njegov opoziv, kaže da to nije volja naroda, nego da je došlo do krađe na biralištima, što je njegov ustaljeni diskurs – naveo je Blagojević u saopštenju.

On je izrazio nadu da će gradonačelnik prestati sa opstrukcijama i dozvoliti da narod slobodnom voljom odluči o postupku njegovog opoziva.

Sekretar Skupštine grada je precizirao da ovlašćenje da upravlja pečatom Skupštine njenom predsjedniku omogućuje Zakon o pečatima organa i institucija Republike Srpske (član 12 stav 3) i Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske (član 36 stav 1 tačka 1, kao i član 43 stav 1), kojim je propisano da predsjednik skupštine zastupa i predstavlja skupštinu, saziva sjednice i njima predsjedava.

Blagojević kaže da gradonačelnik pokušava da nametne pitanje čuvanja i upotrebe pečata, a da istovremeno, u prethodne dvije godine, nije donio nijedno rješenje koje se tiče upotrebe pečata za radnike Gradske uprave koji odsustvuju s posla ili se nalaze na godišnjem odmoru ili bolovanju.

– U Gradskoj upravi postoji više od 100 pečata i nije mi poznato da je doneseno bar jedno takvo rješenje. Da li to znači da je neko neovlašteno upotrebljavao pečate dok su ti radnici bili odsutni sa posla? – upitao je Blagojević.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio je 3. marta krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu protiv predsjednika Skupštine grada i sekretara Aleksandra Đurđevića i Dejana Blagojevića zbog sumnje da su “neovlašteno upotrebljavali pečate”.

SRNA

Politika

Ne osnivam stranku sa Jelenom Trivić

Igor Radojičić, bivši istaknuti član SNSD-a i nekadašnji gradonačelnik Banjaluke, opovrgnuo je pisanja medija kako zajedno s Jelenom Trivić osniva novu političku stranku Narodni front.

“Ne bavim se politikom. Povukao sam se prije tri godine. Ne znam ništa o stranci Jelene Trivić, to ćete morati da pitate nju. Javio sam se zbog toga što znam šta je vaš posao, bavio sam se novinarstvom. Ne bavim se politikom”, rekao je Radojičić za N1.

Špekulacije u vezi s osnivanjem nove stranke Jelene Trivić i njenog odlaska iz PDP-a zbog neslaganja s Draškom Stanivukovićem, traju od njenog poraza na izborima za predsjednika Republike Srpske od Milorada Dodika.

Trivić nije potvrdila niti negirala navode o novoj stranci.

Igor Radojičić je bio dugogodišnji član Dodikovog SNSD-a, ali se povukao nakon poraza u utrci za gradonačelnika Banjaluke 2020. godine, kada je pobijedio Draško Stanivuković. Ubrzo je isključen iz SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

Novoizabrane sudije Ustavnog suda Srpske položili zakletvu

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici prošle sedmice izabrala Lukića i Brkovićevu za sudije Ustavnog suda Srpske.

Novoizabrane sudije Ustavnog suda Republike Srpske Svetlana Brković i Radomir Lukić položili su danas zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici prošle sedmice izabrala Lukića i Brkovićevu za sudije Ustavnog suda Srpske.

I Vijeće naroda Republike Srpske potrdilo je Svetlanu Brković i Radomira Lukića za sudije Ustavnog suda.

U Banjaluci je u toku sjednica Narodne skupštine Srpske.

Nastavi čitati

Politika

Postoje indicije da se spremala krađa, ali SDS je agažovao 1.000 aktivista da to spriječi

Milan Mličević, v.d. predsjednika SDS rekao je da je preko hiljadu članova Srpske demokratske stranke “čuvalo izborni rezultat” tokom referenduma o povjerenju gradonačelniku u Bijeljini, bilo kao članovi biračkih odbora, bilo kao posmatrači.

Kaže da je Ljubiša Petrović ostao gradonačlenik jer je kvalitetan i nekompromitovan kandidat, koji ima ugled u narodu i da je to, uz organizaciju, bio uslov da SNSD izgubi.

“Postoje informacije da su bili spremni odštampani glasački listići i ozbiljan scenario za izbornu krađu, koji je osujećen u startu pojavom velikog broja posmatrača Srpske demokratske stranke uz panične objave bliskih SNSD-u zadnjih par dana uoči održavanja referenduma”, izjavio je Miličević juče.

“Mi upravo provođenjem unutarstranačkih izbora i jačanjem stranačke organizacije SDS od mjesnih odbora naviše, radimo na tome da u cijeloj Republici Srpskoj imamo dovoljno jaku organizaciju da spriječi izborne krađe i manipulacije. Uz sve to insistiraćemo na suštinskim i tehničkim izmjenama izbornog zakona koje će značajno smanjiti mogućnost izbornih prevara”, dodao je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuleno