Connect with us

Politika

Lukač na sudu o incidentu u NSRS: Siguran sam da današnji Stanivuković ne bi to uradio, a ne bih ni ja

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, kazao je danas u Osnovnom sudu Banjaluka, da mu je žao zbog dešavanja na kritičnoj sjednici Nardone skupštine Republike Srpske u decembru 2019. godine.

Lukač je optužen za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu na štetu tadašnjeg poslanika Draška Stanivukovića (PDP).

Podvukao je da mu namjera nije bila da Stanivukoviću nanese povredu ili ugrozi bezbjednost, a uvjeren je da povrede koje su mu evidentirane u ljekarskom nalazu, nisu nastale od njegovog pokreta.

U optužnici se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 časa održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji poslanik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banjaluke, predsjedniku Vlade RS dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod, a da se Lukač Stanivukoviću obratio riječima:

„I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako…inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas“, što je, dodaje se u optužnici, kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Dodaje se da je Lukač zatim više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

“Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: ‘Još jednom, još jednom, majmune’, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Lukač je danas u sudu istakao da je na tadašnoj sjednici NSRS bila teška tema oko NATO-a, a da je opozicija to koristila neprimjereno, dok je Stanivuković izvodio cjelodnevni performans zbog čega je više puta upozoravan.

„Događaj se desio tek uveče. Imao sam riječ i stajao na svom mjestu, a on je dobacivao da me spriječi ili isprovocira“, kazao je Lukač, te dodao kako nijedan poslanik nikada ranije nije prilazio govornici dok se neko obraća, kao što je to radio Stanivuković.

Ocijenio je da je izjava da će „završiti kao zastavice“, bila „karikiranje“ i da nije bila namjera da bilo koga ugrozi. Dodao je da je bilo neočekivano i iznenađujuće kada mu je Stanivuković prišao.

„Bacio sam papiriće da bih ga odbio, jer nisam znao kakva je njegova druga namjera. Odgurnuo sam ga vrhovima prstiju, moja ruka prelazi preko njegove kose. Nije bilo udarca ni šamara. To nije bila namjera nego da ga spriječim da mi se unosi u lice“, rekao je Lukač i od suda zatražio da se pregleda usporen snimak, tvrdeći da povrede koje su navedene u medicinskoj dokumentaciji, nisu mogle nastati od njegovog pokreta.

„Stavljam sumnju da je povreda u predjelu vrata i usne nastala od mog pokreta. Bilo šta u ljekarskom nalazu nije bilo od mog pokreta. Namjera nije bila da ugrozim bezbjednost ili nanesem povredu, nego da ga spriječim“, dodao je Lukač.

Istakao je da mu je žao što se to izdešavalo, te da se ranije izvinio u javnosti.

„Siguran sam da današnji Stanivuković ne bi uradio isto u skupštini, a ne bih ni ja“, istakao je Lukač.

Lukač se na kritičnoj sjednici NSRS u decembru 2019. godine „štitio“ od tadašnjeg poslanika Stanivukovića, kazali su u sudnici ministar finansija RS Zora Vidović i bivši ministar pravde RS Anton Kasipović koji su u kritično vrijeme sjedili u njegovoj neposrednoj blizini.

Vidović i Kasipović dali su danas iskaze kao svjedoci odbrane.

Vidović je kazala kako je Stanivuković ustajao sa svog mjesta, kretao se po plenarnoj sali ispred mjesta gdje sjede premijer i ministri, te da se odjednom stvorio ispred Lukača i „unio mu se u lice“.

„Lukač je stavio ruke ispred sebe da spriječi Stanivukovića da ne dođe do fizičkog sukoba. Sve se odigralo u minut, dva“, rekla je Vidović.

Tvrdi da nije vidjela konkretan fizički kontakt, odnosno „odgurivanje“, nego samo kako „Lukač stavlja ruke ispred sebe da bi se zaštitio od neprimjerenog ponašanja Staniuvkovića“.

Upitana da li je čula komunikaciju između njih dvojice, Vidović je rekla da se ne sjeća.

Svjedok Kasipović je ocijenio da se sporna sjednica odvijala u „teškoj atmosferi“, te posvjedočio da se Stanivuković, protivno skupštinskom poslovniku, kretao po sali, prekidao govornike i nosao zastavice sa aplikacijom NATO saveza, te između ostalog, prišao i mjestu gdje je sjedio Lukač.

„Lukač je bacio papiriće sa zabilješkama i vidio sam pokret ruke u pravcu Stanivukovićevog tijela, mislim da je bilo prema čelu. Sam kontakt ne mogu potvrditi. Mislim da je Stanivuković tada uzviknuo „udario me“, rekao je Kasipović.

Podvukao je da nije vidio udarac, nego samo „pokret ruke za odbijanje“.

On je ocijenio da je „incident“ nastao zbog dobacivanja Stanivukovića na temu NATO-a što je izazvalo rekaciju Lukača.

„Tada sam čuo njegov emotivan govor o tome gdje je i kada bio tokom rata. Govorio je o svojim godinama, ulozi, činu, da je mrtve saborce predavao njihovim porodicama….“, kazao je Kasipović.

(Mondo)

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno