Connect with us

Politika

Lukač na sudu o incidentu u NSRS: Siguran sam da današnji Stanivuković ne bi to uradio, a ne bih ni ja

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, kazao je danas u Osnovnom sudu Banjaluka, da mu je žao zbog dešavanja na kritičnoj sjednici Nardone skupštine Republike Srpske u decembru 2019. godine.

Lukač je optužen za ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu na štetu tadašnjeg poslanika Draška Stanivukovića (PDP).

Podvukao je da mu namjera nije bila da Stanivukoviću nanese povredu ili ugrozi bezbjednost, a uvjeren je da povrede koje su mu evidentirane u ljekarskom nalazu, nisu nastale od njegovog pokreta.

U optužnici se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 časa održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji poslanik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banjaluke, predsjedniku Vlade RS dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod, a da se Lukač Stanivukoviću obratio riječima:

„I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako…inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas“, što je, dodaje se u optužnici, kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život.

Dodaje se da je Lukač zatim više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

“Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: ‘Još jednom, još jednom, majmune’, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Lukač je danas u sudu istakao da je na tadašnoj sjednici NSRS bila teška tema oko NATO-a, a da je opozicija to koristila neprimjereno, dok je Stanivuković izvodio cjelodnevni performans zbog čega je više puta upozoravan.

„Događaj se desio tek uveče. Imao sam riječ i stajao na svom mjestu, a on je dobacivao da me spriječi ili isprovocira“, kazao je Lukač, te dodao kako nijedan poslanik nikada ranije nije prilazio govornici dok se neko obraća, kao što je to radio Stanivuković.

Ocijenio je da je izjava da će „završiti kao zastavice“, bila „karikiranje“ i da nije bila namjera da bilo koga ugrozi. Dodao je da je bilo neočekivano i iznenađujuće kada mu je Stanivuković prišao.

„Bacio sam papiriće da bih ga odbio, jer nisam znao kakva je njegova druga namjera. Odgurnuo sam ga vrhovima prstiju, moja ruka prelazi preko njegove kose. Nije bilo udarca ni šamara. To nije bila namjera nego da ga spriječim da mi se unosi u lice“, rekao je Lukač i od suda zatražio da se pregleda usporen snimak, tvrdeći da povrede koje su navedene u medicinskoj dokumentaciji, nisu mogle nastati od njegovog pokreta.

„Stavljam sumnju da je povreda u predjelu vrata i usne nastala od mog pokreta. Bilo šta u ljekarskom nalazu nije bilo od mog pokreta. Namjera nije bila da ugrozim bezbjednost ili nanesem povredu, nego da ga spriječim“, dodao je Lukač.

Istakao je da mu je žao što se to izdešavalo, te da se ranije izvinio u javnosti.

„Siguran sam da današnji Stanivuković ne bi uradio isto u skupštini, a ne bih ni ja“, istakao je Lukač.

Lukač se na kritičnoj sjednici NSRS u decembru 2019. godine „štitio“ od tadašnjeg poslanika Stanivukovića, kazali su u sudnici ministar finansija RS Zora Vidović i bivši ministar pravde RS Anton Kasipović koji su u kritično vrijeme sjedili u njegovoj neposrednoj blizini.

Vidović i Kasipović dali su danas iskaze kao svjedoci odbrane.

Vidović je kazala kako je Stanivuković ustajao sa svog mjesta, kretao se po plenarnoj sali ispred mjesta gdje sjede premijer i ministri, te da se odjednom stvorio ispred Lukača i „unio mu se u lice“.

„Lukač je stavio ruke ispred sebe da spriječi Stanivukovića da ne dođe do fizičkog sukoba. Sve se odigralo u minut, dva“, rekla je Vidović.

Tvrdi da nije vidjela konkretan fizički kontakt, odnosno „odgurivanje“, nego samo kako „Lukač stavlja ruke ispred sebe da bi se zaštitio od neprimjerenog ponašanja Staniuvkovića“.

Upitana da li je čula komunikaciju između njih dvojice, Vidović je rekla da se ne sjeća.

Svjedok Kasipović je ocijenio da se sporna sjednica odvijala u „teškoj atmosferi“, te posvjedočio da se Stanivuković, protivno skupštinskom poslovniku, kretao po sali, prekidao govornike i nosao zastavice sa aplikacijom NATO saveza, te između ostalog, prišao i mjestu gdje je sjedio Lukač.

„Lukač je bacio papiriće sa zabilješkama i vidio sam pokret ruke u pravcu Stanivukovićevog tijela, mislim da je bilo prema čelu. Sam kontakt ne mogu potvrditi. Mislim da je Stanivuković tada uzviknuo „udario me“, rekao je Kasipović.

Podvukao je da nije vidio udarac, nego samo „pokret ruke za odbijanje“.

On je ocijenio da je „incident“ nastao zbog dobacivanja Stanivukovića na temu NATO-a što je izazvalo rekaciju Lukača.

„Tada sam čuo njegov emotivan govor o tome gdje je i kada bio tokom rata. Govorio je o svojim godinama, ulozi, činu, da je mrtve saborce predavao njihovim porodicama….“, kazao je Kasipović.

(Mondo)

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Politika

MAZALICA: EU ima dvostruke aršine

Kancelarija EU je pod uticajem stranih ambasada, djeluje politički i neshvatljivo je da se bore protiv transparentnosti za koju se zalažu kada je riječ o zakonodavstvu u Srpskoj i BiH, izjavio je član Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica je ocijenio da Kancelarija EU ima dvostruke standarde, odnosno da za pojedine oblasti traži veću transparentnost, dok se protivi transparentnosti u radu neprofitnih organizacija koja se traži u Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Srpske.

On je dodao da se slična njihova reakcija mogla vidjeti kod izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

“U većini zemalja EU kleveta i uvreda su krivična djela sa kaznom zatvora, a blaža varijanta koja je usvojena u parlamentu Srpske sa novčanim kaznama je za njih neprihvatljiva i to govori koliko je Kancelarija EU pod uticajem stranih ambasada i djeluje politički”, rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, predstavnici EU nisu motivisani da se zakonodavstvo Srpske i BiH usklađuju sa evropskim ondje gdje postoje izvori prava, kako bi došlo do harmonizacije.

On je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske javnosti približava način rada i izvori finansiranja ovih ustanova.

“Zahvaljujući ovom zakonskom rješenju javnost bi trebalo da bude upoznata o ukupnom djelovanju neprofitnog sektora, što je u skladu sa najboljim praksama transparentnosti rada nevladinih organizacija, privrednih društava i slično, što je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU”, zaključio je Mazalica.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija “žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja”.

Nastavi čitati

Društvo

CRNADAK EVROPSKOJ UNIJI: NE POMAŽITE NAM MOLIM VAS!

Samo nam vi nemojte više pomagati.

Tim riječima je potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, prokomentarisao poruku delegacije EU u BiH vlastima Srpske da odustanu od kriminalizacije uvrede i klevete i ostalih spornih zakona i inicijativa.

Crnadak je Evropljanima odgovorio da “kritikuju vlast kojoj su priznali krađu izbora i omogućili im da i dalje budu vlast”.

– Ako stvarno hoćete da pomognete, zna se: skeniranje glasačkih listića, otisak prsta kao potvrda identifikacije birača i video nadzor biračkog mjesta.

Ako nam nećete pomoći da dobijemo poštene izbore, onda bolje ćutite – napisao je Crnadak na Fejsbuku.

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini saopštila je da osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu BiH.

Nastavi čitati

Aktuleno