Connect with us

Politika

LUKAČ O “TUČI” SA STANIVUKOVIĆEM “Današnji Draško sada ne bi tako reagovao kao ni ja”

Draška Stanivukovića odgurnuo sam vrhovima prstiju po čelu i to nije bio udarac, nije ni mogao biti zbog fizičke barijere i nisam želio da ga ugrozim niti sam mu mogao nanijeti nikakve fizičke povrede.

Rekao je ovo danas u banjalučkom Osnovnom sudu Dragan Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske optužen za fizički napad na Stanivukovića, bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini RS, na jednoj od sjednica najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Lukača zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom tjelesna povreda.

Danas su kao svjedoci odbrane izjave dali optuženi Lukač, Anton Kasipović, bivši ministar pravde, kao i Zora Vidović, tadašnji i aktuelni ministar finansija RS.

Kako je rekao Lukač, kritični događaj desio tokom Devete posebne sjednice Nardone skupštine RS u decembru 2019. godine i cijeli dan je protekao sa teškom temom odnosno saradnjom sa NATO.

Prema njegovim riječima Stanivuković, se tokom cijelog dana ponašao neprimjereno, ustajao sa svog mjesta i hodao, što je suprotno poslovniku te je nosio zastavice NATO i prilazio premijeru RS Radovanu Viškoviću.

– Imao sam riječ i pričao, a Stanivuković mi je više puta dobacivao. Ne znam da li da me spriječi da pričam ili da me isprovocira – rekao je Lukač.

Kako navodi, rekao je Stanivukoviću da te zastavice ne može prihvatiti jer su mu NATO avioni svojevremeno letjeli iznad glave.

– Iskarikirano sam izjavio, bez namjere da ga ugrozim da će ukoliko ne prestane završiti kao i te plomljene zastave – rekao je Lukač.

Kako je naveo, nije očekivao da će mu Stanivuković, koji je sada aktuelni gradonačelnik Banjaluke, prići i unijeti mu se u facu te je uzeo zabilješke i bacio ih prema Stanivukoviću.

– Nisam znao šta mu je namjera. Odgurnuo sam ga vrhovima prtiju, ali to nije bio udarac. Nisam imao namjeru da ga udarim, a imao sam i fizičku barijeru. Na usporenom snimku može se vidjeti da sam ga odgurno vrhovima prstiju po čelu. Ruka mi je prešla preko njegove kose, ali nisam mu mogao nanijeti povredu za koju on tvrdi da mu je nanesena – rekao je Lukač.

Naveo da je Stanivuković to iskoristio da kaže “udario me je”, ali je kasnije sjednica nastavljen i Stanivuković nije ničim pokazivao da je povrijeđen niti je tražio ljekarsku pomoć.

– Nije mi bila namjera da mu ugrozim bezbjednost, ni da ga udarim – rekao je Lukač.

Dodao je da su nakon kritičnog događaja više puta konatktirali službeno i sretali se na događajima i istakao da “današnji Draško sada ne bi tako reagovao kao ni on”.

Izrazio je žaljenje što se nešto tako desilo u narodnoj skupštini.

Njegovom iskazu je prigovorila tužilac, jer je, kako navodi, u suprotnosti sa dokazima tužilaštva.

Kasipović je rekao da je Stanivuković u više navrata reagovao dok je Lukač govorio, prilazio ministrima ali i premijeru Viškoviću, koji je polomio zastavice. Kako je naveo Stanivuković je prišao i Lukaču dok je govorio.

– Vidio sam da je Lukač bacio zabilješke prema njemu i pokret ruke u pravcu Stanivukovićevog tijela. Moj utisak je da je reakciju izazvala komunikacija o Lukačevom učešću u ratu, godinama, ulozi, činu i žrtvama jer je pričao da su njemu i saborcima iznad glava letjeli NATO avioni – rekao je Kasipović.

Dodao je da je Lukač uzbuđeno bacio papire prema njemu dok je Stanivuković stajao ispred njega.

– Između njih je bio sto a onda se umiješala i poslanik Jelena Trivić koja je stala između njih – rekao je Kasipović dodajući da ne može potvrditi je li bilo fizičkog kontakta.

Na pitanje da li je sto bio dovoljna barijera, Kasipović je rekao da smatra da jeste.

– Nisam vidio udarac već pokret ruke. Rekao bih da je to bio pokred ruke za odbijanje – pojasnio je Kasipović.

Kako je naveo, Stanivuković je rekao da je dobio udarac ali on nije primjetio na tijelu povredu niti je pokazao da je povrijeđen.

Vidović je rekla da je sjedila pored Lukača tog dana, a da je Stanivuković došao do dijela gdje sjede ministri i unio se Lukaču u lice.

– Vidjela sam da je Lukač stavio ruke da se odbrani i spriječi dalji napad – rekla je Vidović tvrdeći da nije vidjela kontakt.

Njenom istazu je takođe prigovorila tužilac.

Nezavisne

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno