Connect with us

Region

Mađari i Srbi moraju biti prijatelji

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, istakao je danas u Beogradu mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, nakon što je primio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, rekao da mu je velika čast što je mogao da preuzme orden.

-Rijetko se daje odlikovanje ljudima koji su još na funkciji. Ne smatram da me ordenom otpuštate, već ohrabrujete. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već za ono što ću ubuduće činiti za srpsko-mađarsko prijateljstvo – poručio je on.

Mađari, kazao je, vole da daju titule svojim rukovodiocima, a postoji titula „najveći Mađar“, koju je dobio Ištvan Sečenji.

-On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak, i napisao „Interesi Srbije i Mađarske su toliko povezani i isprepleteni i, htjeli to mi ili ne, moramo biti prijatelji. Kada sadašnja vlada, a i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, ispunjavam staro saznanje – naglasio je on.

Podvukao je da je „Mađarska zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj“.

-Istorijski nalog olakšan je time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo lično prijateljstvo negovati. Hvala ne samo na odlikovanju već i na prijateljstvu – rekao je on.

Prijateljstvo jeste okrnjeno na jednoj tački, kazao je u šali, dodajući da je to vaterpolo.

-U vateropolu može postojati samo jedan pobjednik i za pobedu moramo da se borimo u bazenu. Što se politike tiče Mađari i Srbi imaju jedan zajednički posao, a to ponekad zaboravljamo – naglasio je on.

Orban je rekao da „nas istorija podsjeća na tu zajedničku misiju, a to je odbrana južnih vrata Evrope“.

-To je misija i odgovornost dvije zemlje. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobjeda kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope – podvukao je on.

Istakao je da se migracija pojavljuje u talasima u raznim oblicima i da je zajednička odgovornost da se ona kanališe.

-Istorija geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju. Zahvalan samo što smatrate da sam dostojan da dobijem odlikovanje Srbije. Za zadatke koji nam predstoje Mađari i Srbi treba da imaju dovoljno snage – istakao je on.

Region

Uhapšena baka koja je prodavala otrovne gljive

Šabačka policija je uhapsila M.G. (72) iz mjesta Ćukovine, kod koje je na pijaci u ovom gradu sedmoro ljudi kupilo pečurke kojima se otrovalo.
Njoj je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i biće saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

Policija je oduzela i izvjesnu količinu pečuraka koje će biti vještačene.

Nastavi čitati

Region

“Proglasiti Komšića personom non grata u Hrvatskoj”

Hrvatski Most objavio je da zvanično pokreće poroceduru da lider Demokratske fornote Željko Komšić, koji je ponovo u vođstvu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bude proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

“Klub poslanika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuje Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova da Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj”, navode iz Mosta na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici. Iz Mosta ističu da su mnogi ovo najavljivali, ali da je vrijeme da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru.

Nastavi čitati

Region

Milanović ogorčen “Podržaću hrvatsku samoupravu u BiH”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručuje da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno – naveo je Milanović, a prenijela pres-služba predsjednika Hrvatske.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

Milanović smatra da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja tim problemom u BiH, a ne da “zavisi o milosti činovnika”.

O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija – ocijenio je hrvatski predsjednik.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni “prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati”, jer su tu da se “okoriste činjenicom da Hrvata ima malo”, prenose hrvatski mediji.

Željko Komšić je na jučerašnjim izborima ponovo izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to opet bošnjačkim Hrvata.

Nastavi čitati

Aktuleno