Connect with us

Svijet

Mađarska blokirala pola milijarde vojne pomoći za Ukrajinu

Mađarska je blokirala pola milijarde eura vrijednu vojnu pomoć u sedmom takvom paketu u sklopu Evropskog mirovnog fonda, rekao je visoki diplomatski izvor iz EU za poljski “RMF FM”.

Zemlje članice EU-a će pokušati nagovoriti Budimpeštu da promijeni svoje stajalište u ponedjeljak tokom sastanka ministara spoljnih poslova. Prethodno se Mađarska samo suzdržavala pri glasanju za podršku Evropskog fonda za mir Ukrajini, ali nije to blokirala.

Međutim, u decembru je Mađarska blokirala 18 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini. EU je na kraju pronašla način da pošalje novac. Sličan rezervni plan je navodno sada na stolu.

“Maloj, proruskoj državi koja ima izuzetke od svih sankcija teško je diktirati stav cijele EU” , rekao je diplomat EU za RMF FM, misleći na Mađarsku.

Mađarska je izazvala dodani bijes u zemljama Evropske unije, jer želi ukloniti nekoliko ruskih oligarha s crne liste sankcija EU, bez ikakvog obrazloženja, navodi se u tekstu koji prenosi Klix.

“To je kao da tražite amnestiju za nekoga ko je osuđen, jer oni koji su na crnoj listi su na njoj jer za to postoje dokazi”, kaže diplomat EU.

Pomoć EU-a i njenih država članica Ukrajini od početka ruske invazije iznosi ukupno 50 milijardi evra, prema izvještaju Savjeta Evrope.

Svijet

OGLASILE SE SIRENE! Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.

Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk, javlja Srna.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA SMIRUJE JAVNOST “NATO nije u sukobu sa Rusijom”

NATO nije u ratu sa Rusijom, rekla je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandre i dodala da su isporuke oružja zemlji koja koristi pravo na samoodbranu dozvoljene Poveljom UN.
“Mi nismo u ratu sa Rusijom. NATO nije u ratu sa Rusijom. Niko od naših evropskih i američkih partnera nije u ratu sa Rusijom. Isporuke oružja zemlji koja je u samoodbrani dozvoljene su članom 51 Povelje UN i ne predstavljaju učešće u neprijateljstvima”, rekla je Ležandreova stanici RTVI.

Ona je dodala da se, bez obzira na vrstu isporučenog oružja, takve isporuke ne kvalifikuju kao učešće u neprijateljstvima.

Komentarišući prijavu Ukrajine za članstvo u NATO savezu, ona je napomenula da to pitanje “danas nije na dnevnom redu”, prenio je “Sputnjik”.

Ona je dodala da se Pariz zalaže za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom, prvenstveno između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

“Znamo veoma dobro da pozivi Makrona Putinu nisu donijeli odgovore kakve smo svi željeli, ali je važna činjenica da je ovaj kanal komunikacije otvoren i da pokušavamo da ostvarimo napredak u vezi sa nekim pitanjima koja pokreću Ukrajinci”, rekla je Ležandreova.

Moskva je u aprilu 2022. poslala notu članicama NATO saveza i osudila njihovo slanje vojne pomoći Kijevu nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

UŽAS U AUSTRALIJI! Tinejdžerku usmrtila ajkula

Šesnaestogodišnju djevojku napala je i usmrtila ajkula dok je plivala u rijeci u Zapadnoj Australiji, saopštila je danas australijska policija.

Djevojka je proglašena mrtvom nakon što je izvučena iz rijeke Svon, u predrgrađu Perta.

Vjeruje se da je tinejdžerka prethodno koristila skuter za vodu sa prijateljima.

Inspektor Pol Robinson izjavio je da je moguće da je tinejdžerka skočila u vodu da bi plivala sa delfinima koji su viđeni u blizini, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci za vodeni svijet kažu da je neobično da ajkula uđe u ovaj dio rijeke.

U Australiji se bilježi dvadesetak napada ajkula na ljude godišnje, a većina se desi u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U 2021. godini zabilježena su dva fatalna napada ajkula, a tokom 2020. sedam.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuleno