Connect with us

Svijet

MAĐARSKA SE SVETI ŠVEDSKOJ I FINSKOJ ZBOG LAŽNIH OPTUŽBI: “Vrijeđali ste nas, a sada tražite usluge”

Drama u NATO, Mađarska ne daje zeleno svjetlo za ulazak Švedske i Finske.

Visoki mađarski zvaničnici su u više navrata, u posljednjih nekoliko dana, prekorili Švedsku i Finsku zbog odnosa njihovih vlada prema zvaničnoj Budimpešti, navodeći da je “Mađarska posljednjih godina bila meta neistinitih i lažnih optužbi” političara iz tih zemalja. Ministar odbrane i šef kabineta mađarskog premijera, odvojeno su govorili i ovom pitanju, otkrivajući šta je zapravo glavni kamen spoticanja kada je riječ o davanju zelenog svjetla da nordijske zemlje pristupe NATO-u.

Ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnicki, koji je prisustvovao sastanku ministara odbrane članica Evropske unije u Stokholmu, imao je bilateralne razgovore sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom i finskim Anti Kajkonenom. Salaj-Bobrovnicki je naglasio da su oba sastanka bila fokusirana na ratifikaciju pristupanja tih zemalja NATO-u. On je uvjerio svoje partnere da je mađarska vlada od samog početka podržavala pristupanje njihovih zemalja, ali da je Budimpešta poslednjih godina bila meta „neistinitih i lažnih optužbi političara ovih dvaju zemalja”.

“Mađarska zaslužuje više poštovanja i zato bismo željeli da budemo u mogućnosti da se uključimo u politički dijalog kao partneri i saveznici od povjerenja, kada se proces ratifikacije završi”, rekao je on.

Istakao je da stav Mađarske prema ratu u Ukrajini ostaje nepromijenjen i da njegova vlada neće doprinijeti nastavku i eskalaciji rata, ni slanjem municije, ni oružja. Poslanička grupa vladajućeg Fidesa podijeljena je po pitanju članstva Švedske i Finske u NATO-u, priznao je lider poslaničke grupe Fidesa Mate Kočiš. Dodao je da je premijer tražio od poslaničke grupe da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali da je ta tema naišla na oprečne stavove poslanika. Političari ovih dvaju zemalja su proteklih godina, kako je rekao, “na grub, neosnovan i često vulgaran način vrijeđali Mađarsku, a sada traže uslugu”.

Da podjele o ovom pitanju postoje, potvrdio je i Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera. Iako je Viktor Orban u prošlosti više puta izražavao spremnost Mađarske da ratifikuje proširenje NATO-a novim članicama, očigledno je da nisu svi u vladajućoj stranci oduševljeni tim prijedlogom.

“Neki političari iz vladajuće stranke traže uvjeravanja od dva nova skandinavska kandidata za NATO da će politički motivisani napadi prestati kada se pridruže odbrambenom savezu. Čini se da neki vladini političari nisu voljni da ispišu blanko ček za nove kandidate, zbog činjenice da su vlade obiju zemalja posljednjih godina pokazale prilično neprijateljstvo prema Budimpešti”, kaže Guljaš. On u isto vrijeme podsjeća da je NATO odbrambeni savez, uz uvjerenje da će novim proširenjem on biti dodatno ojačan.

“Istovremeno, rizici se povećavaju, posebno kada je riječ o Finskoj. Dozvoljavajući im da se pridruže, Mađari daju garanciju da će ove države štititi mađarski vojnici, ako bude potrebno. Ukoliko im damo takvu garanciju, očekujemo odgovor na pitanje zašto su Mađarsku posljednjih godina redovno klevetali švedski i finski političari”, rekao je on. Upitan o debati u poslaničkoj grupi Fidesa o ratifikaciji finskog i švedskog članstva u NATO-u, Guljaš je dodao da je ta grupa konstatovala da je Mađarska veoma često bila kritikovana u Švedskoj i Finskoj i da su ti napadi “potpuno neosnovani, nepošteni i nepravedni”. Štaviše, nastavio je on, švedski i finski pravosudni sistemi sadrže „manje elemenata koji garantuju vladavinu prava nego mađarski”.

On je rekao da medijska politika u skandinavskim zemljama ne zadovoljava visoke standarde koji su postavljeni Mađarskoj, dodajući kako misli na nedostatak konzervativno orijentisanih medija u dvama nordijskim zemljama i na monopol ljevičarskih medijskih giganata. On je takođe primijetio da u Švedskoj i Finskoj nema one vrste kontrolno-žalbenih instanci koje decenijama postoje u mađarskom pravosudnom sistemu. “Prije svega, očekujemo da obje zemlje iskažu više poštovanja prema Mađarskoj”, poručuje ministar Gergelj Guljaš.

U kritici vlade premijera Orbana posebno je aktivna finska premijerka Sana Marin. Nakon više negativnih izjava na račun zvanične Budimpešte, ona je na “Tviteru” prošlog novembra optužila Mađarsku da pokušava da dobije zadržana sredstva EU odlaganjem ratifikacije pristupanja Finske i Švedske NATO-u. Premijer Viktor Orban je u odgovoru rekao da Mađarska nikada nije povezivala ova dva pitanja i da to neće činiti ni ubuduće.

Pitanje kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u već sedam mjeseci čeka u mađarskom parlamentu, a osim Mađarske, jedino Turska još nije odobrila ulazak dvije zemlje u zapadni vojni savez.

(MONDO/Politika)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno