Connect with us

Svijet

MAĐARSKA SE SVETI ŠVEDSKOJ I FINSKOJ ZBOG LAŽNIH OPTUŽBI: “Vrijeđali ste nas, a sada tražite usluge”

Drama u NATO, Mađarska ne daje zeleno svjetlo za ulazak Švedske i Finske.

Visoki mađarski zvaničnici su u više navrata, u posljednjih nekoliko dana, prekorili Švedsku i Finsku zbog odnosa njihovih vlada prema zvaničnoj Budimpešti, navodeći da je “Mađarska posljednjih godina bila meta neistinitih i lažnih optužbi” političara iz tih zemalja. Ministar odbrane i šef kabineta mađarskog premijera, odvojeno su govorili i ovom pitanju, otkrivajući šta je zapravo glavni kamen spoticanja kada je riječ o davanju zelenog svjetla da nordijske zemlje pristupe NATO-u.

Ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnicki, koji je prisustvovao sastanku ministara odbrane članica Evropske unije u Stokholmu, imao je bilateralne razgovore sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom i finskim Anti Kajkonenom. Salaj-Bobrovnicki je naglasio da su oba sastanka bila fokusirana na ratifikaciju pristupanja tih zemalja NATO-u. On je uvjerio svoje partnere da je mađarska vlada od samog početka podržavala pristupanje njihovih zemalja, ali da je Budimpešta poslednjih godina bila meta „neistinitih i lažnih optužbi političara ovih dvaju zemalja”.

“Mađarska zaslužuje više poštovanja i zato bismo željeli da budemo u mogućnosti da se uključimo u politički dijalog kao partneri i saveznici od povjerenja, kada se proces ratifikacije završi”, rekao je on.

Istakao je da stav Mađarske prema ratu u Ukrajini ostaje nepromijenjen i da njegova vlada neće doprinijeti nastavku i eskalaciji rata, ni slanjem municije, ni oružja. Poslanička grupa vladajućeg Fidesa podijeljena je po pitanju članstva Švedske i Finske u NATO-u, priznao je lider poslaničke grupe Fidesa Mate Kočiš. Dodao je da je premijer tražio od poslaničke grupe da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali da je ta tema naišla na oprečne stavove poslanika. Političari ovih dvaju zemalja su proteklih godina, kako je rekao, “na grub, neosnovan i često vulgaran način vrijeđali Mađarsku, a sada traže uslugu”.

Da podjele o ovom pitanju postoje, potvrdio je i Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera. Iako je Viktor Orban u prošlosti više puta izražavao spremnost Mađarske da ratifikuje proširenje NATO-a novim članicama, očigledno je da nisu svi u vladajućoj stranci oduševljeni tim prijedlogom.

“Neki političari iz vladajuće stranke traže uvjeravanja od dva nova skandinavska kandidata za NATO da će politički motivisani napadi prestati kada se pridruže odbrambenom savezu. Čini se da neki vladini političari nisu voljni da ispišu blanko ček za nove kandidate, zbog činjenice da su vlade obiju zemalja posljednjih godina pokazale prilično neprijateljstvo prema Budimpešti”, kaže Guljaš. On u isto vrijeme podsjeća da je NATO odbrambeni savez, uz uvjerenje da će novim proširenjem on biti dodatno ojačan.

“Istovremeno, rizici se povećavaju, posebno kada je riječ o Finskoj. Dozvoljavajući im da se pridruže, Mađari daju garanciju da će ove države štititi mađarski vojnici, ako bude potrebno. Ukoliko im damo takvu garanciju, očekujemo odgovor na pitanje zašto su Mađarsku posljednjih godina redovno klevetali švedski i finski političari”, rekao je on. Upitan o debati u poslaničkoj grupi Fidesa o ratifikaciji finskog i švedskog članstva u NATO-u, Guljaš je dodao da je ta grupa konstatovala da je Mađarska veoma često bila kritikovana u Švedskoj i Finskoj i da su ti napadi “potpuno neosnovani, nepošteni i nepravedni”. Štaviše, nastavio je on, švedski i finski pravosudni sistemi sadrže „manje elemenata koji garantuju vladavinu prava nego mađarski”.

On je rekao da medijska politika u skandinavskim zemljama ne zadovoljava visoke standarde koji su postavljeni Mađarskoj, dodajući kako misli na nedostatak konzervativno orijentisanih medija u dvama nordijskim zemljama i na monopol ljevičarskih medijskih giganata. On je takođe primijetio da u Švedskoj i Finskoj nema one vrste kontrolno-žalbenih instanci koje decenijama postoje u mađarskom pravosudnom sistemu. “Prije svega, očekujemo da obje zemlje iskažu više poštovanja prema Mađarskoj”, poručuje ministar Gergelj Guljaš.

U kritici vlade premijera Orbana posebno je aktivna finska premijerka Sana Marin. Nakon više negativnih izjava na račun zvanične Budimpešte, ona je na “Tviteru” prošlog novembra optužila Mađarsku da pokušava da dobije zadržana sredstva EU odlaganjem ratifikacije pristupanja Finske i Švedske NATO-u. Premijer Viktor Orban je u odgovoru rekao da Mađarska nikada nije povezivala ova dva pitanja i da to neće činiti ni ubuduće.

Pitanje kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u već sedam mjeseci čeka u mađarskom parlamentu, a osim Mađarske, jedino Turska još nije odobrila ulazak dvije zemlje u zapadni vojni savez.

(MONDO/Politika)

Svijet

MAĐARSKA NEĆE UHAPSITI PUTINA ako uđe u državu

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.
Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.

“Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsjednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj”, rekao je Guljaš.

On je dodao da mađarska vlada “nije formirala stav” povodom naloga za hapšenje Putina.

“Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru… Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje”, naveo je Guljaš.

Nastavi čitati

Svijet

OKRUŽNO TUŽILAŠTVO MENHETNA “Tramp lažno najavio svoje hapšenje”

Okružno tužilaštvo Menhetna u Njujorku saopštilo je danas da je bivši američki predsjednik Donald Tramp lažno najavio da se očekuje njegovo hapšenje i navela da republikanci u Kongresu ometaju rad kancelarije tužioca u krivičnoj istrazi protiv bivšeg predsjednika.

Kancelarija okružnog tužioca Alvina Braga napisala je u pismu trojici republikanaca u Predstavničkom domu da je njihovo pismo stiglo u kancelariju nakon što je Tramp najavio svoje hapšenje, na osnovu informacija koje su navodno procurile, i nakon što su njegovi advokati pozvali republikance da intervenišu.

Bragova kancelarija je navela da su tri kongresmena tražila informacije koje nisu javne o toku krivične istrage koja je povjerljiva na osnovu zakona države Njujork.

Riječ je o tri predstavnika iz redova republikanaca: predsjedniku odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džimu Džordanu, predsjedniku nadzornog odbora tog doma Džejmsu Komeru i predsjedniku odbora za administraciju Brajanu Stilu.

Velika porota, koju je sazvao Brag u januaru, počela je saslušanje dokaza o Trampovoj ulozi u tajnoj isplati novca porno zvijezdi Stormi Danijels nekoliko dana prije održavanja predsjedničkih izbora 2016. godine.

Danijelsova je rekla da je dobila novac u zamjenu za ćutanje o seksualnom odnosu koji je imala sa Trampom 2006. godine.

Tramp negira te tvrdnje i rekao je da je istraga protiv njega politički motivisana, prenio je Rojters.

Nastavi čitati

Svijet

POSJETA KRALJA ČARLSA POD ZNAKOM PITANJA zbog protesta u Parizu

Tenzije na ulicama Pariza zbog penzione reforme predsjednika Francuske Emanuela Makrona mogle bi da utiču na prvu državnu posjetu kralja Čarlsa Trećeg otkako je postao monarh, piše BiBiSi.

Demonstranti, uključujući i opozicione političare, optužili su Makrona da je potpuno van dodira sa životima običnih ljudi.

Francuski političar i lider ljevičarskog pokreta “Nepokorena Francuska” upozorio je danas kralja Čarlsu uoči posjete Parizu u nedjelju da “nije pravo vrijeme” za državnu posjetu.

“Gospodine kralju, slušajte, nemamo ništa protiv vas ovdje, ali vi ste kralj Engleza, to je vaša stvar, ali treba da se klonite Versaja”, rekao je on.

Poslanica Zelenih u francuskom parlamentu Sandrin Ruso izjavila je da bi poseta Treći trebalo da bude otkazana.

“Nešto se dešava u ovoj zemlji. Da li je zaista prioritet primiti Čarlsa Trećeg u Versaju? Ne”, dodala je ona, napominjući da je to “nevjerovatno poricanje demokratije”.

Ljevičar Olivije Bezanseno rekao je ranije ovog mjeseca da će kralj Čarls biti dočekan “starim dobrim generalnim štrajkom”, dok neki sindikalni lideri na jugozapadu planiraju da pokvare planove za vožnju tramvajem do centra grada.

“Potrudićemo se da nema tramvaja”, rekao je Matje Obri iz tvrdolinijaškog sindikata CGT.

Ideja trodnevne posjete kralja Čarlsa Trećeg i kraljice supruge Kamile je da se proslavi francusko-britansko prijateljstvo, a pored večere u Versaju i vožnju Jelisejskim poljima, predviđena je i posjeta Bordou.

Dauning strit je danas saopštio da zasad nema naznaka o promjeni plana i da će putovanje u Bordo posebno biti pod lupom.

Pariz je opterećen brojnim noćnim nemirima i protestima dok je 5.000 policajaca izašlo danas na ulice da se pripreme za prvi dan marševa širom grada koje je odobrila država.

Otpad je razbacan po ulicama dok je jedan broj radnika izašao na proteste nakon Makronove odluke da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju prošlog četvrtka.

Mjera je iznuđena dekretom i nije bila predmet glasanja u parlamentu.

Kako su prenijeli francuski mediji, demonstranti su jutros blokirali terminal na “Šarl de Golu” najvećem aerodromu u Francuskoj. Aerodrom će biti blokiran do sutra ujutru kada će se odlučiti da li se štrajk nastavlja.

Očekuje se da će se na današnjim protestima okupiti oko milion ljudi.

Nastavi čitati

Aktuleno