Connect with us

Svijet

Mađarska vetom blokirala zajedničku izjavu EU o nalogu Haga za hapšenje Putina

Mađarska je blokirala članice EU u namjeri da objave zajedničko saopštenje o međunarodnom nalogu za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi američki portal “Blumberg”.

“Blumberg” navodi da veto Budimpešte znači da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj u svoje ime objavio saopštenje u kojem se navodi da u obzir uzeo odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Ministri pravosuđa EU objavili su sopstveno saopštenje u kojem podržavaju odluku MKS, koju Mađarska nije potpisala.

Krajem prošle sedmice, predpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, objavilo je nalog za hapšenje ruskog lidera i komesara za dječija prava ruskog predsjednika Mariju Lvovu-Belovu zbog, kako se navodi, “nezakonitog transfera stanovništva (djece) iz okupiranih dijelova Ukrajine u Rusku Federaciju”.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariha Zaharova rekla je da su nalozi za hapšenje MKS za Putina i Lvovu-Belovu pravno nevažeći jer Rusija nije dio Rimskog statuta i nema nikakve obaveze da sarađuje sa tim sudom.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je nešto ranije da Moskva namjerava da vrati ukrajinsku djecu koja su evakuisana u Rusiju zbog vojnih aktivnosti u Ukrajinu kada uslovi na terenu budu bezbjedni.

Zapad optužuje Rusiju da vrši prisilne deportacije ukrajinske djece, što Moskva negira.

SRNA

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno