Connect with us

Region

MAJKA SKRIVALA SINA U SOBI 59 GODINA! Jeziva priča iz Belog Manastira: Drago nikad nije upoznao druge ljude, a OVAKO JE ZAVRŠIO

Drago J., iako je rođen 1948, ponovo je počeo da postoji tek 2007. godine. Naime, sve do marta te godine Dragu je majka Veronika skrivala od svijeta. Zaključan u sobi, sa rešetkama na prozoru, Drago je živio više od pola vijeka. Da apsurd bude veći, kuća strave bila je tek nekoliko stotina metara udaljena od belomanastirskog Centra za socijalni rad, piše Večernji list.

Priča o Dragi, koji je život proveo u kućnom zatvoru, bez ikakvog kontakta s spoljnim svijetom, prije 16 godina je potresla Baranju i čitavu Hrvatsku.

U kući, u Ulici Vladana Desnice, u Belom Manastiru, na broju 26, “nevidljivi čovjek” proveo je 59 godina svog života.

Svi su zaboravili, ili pak nisu ni znali da Drago postoji.

S vremena na vrijeme, mještani su, noću, kada je bilo upaljeno svjetlo, u kući viđali siluetu muškarca, ali nisu znali da je riječ o sinu kojeg je majka, od ranog djetinjstva, zatvorila u kuću, pomno ga skrivajući od svijeta, piše Večernji.

Drago nikad nije upoznao druge ljude

Komšije, s kojima su novinari razgovarali te 2007, tvrdili su da Dragu nikada nisu vidjeli. Koliko ga je majka dobro skrivala govori i nevjerovatan podatak da Dragu nikada nije videla čak ni supruga njegovog brata, iako su prvih godina braka živjeli na istom kućnom broju i dijelili dvorište.

Ukratko, gotovo šest decenija, nesrećni čovjek zapravo nije postojao, jer za njega niko, osim par članova njegove porodice, nije znao. Nije se igrao s vršnjacima, nije slavio rođendane, nije išao u školu…

Drago nikada nije upoznao druge ljude, čak ni prve komšije. Nije izlazio iz kuće, uživao u toplini sunca, osjetio vjetar na licu, udisao svjež vazduh. Bio je 24 sata, 7 dana u nedjelji, zatvoren u četiri zida svoje male sobe.

Jedini prozor, na toj sobi tuge, gledao je na dvorište i bio je, poput zatvorskog, osiguran rešetkama, koje su bile postavljene na sve prozore kuće strave, izgrađene početkom prošlog vijeka.

Soba

Iz male sobe, koja je bila čitav Dragin svijet, nije se moglo direktno izaći. Put, prema izlazu u dvorište, vodio je kroz kuhinju, u kojoj je spavala njegova majka. Vrata te sobe preko dana su uvijek bila zaključana. Tek uvče bi bila privremeno otvorena.

Nije znao čemu služi kupatilo, komšije nisu znale da postoji

Majka Veronika ga je, naime, tek pod okriljem mraka, puštala u kuhinju. Slučajni prolaznici bi, u prostoriji u kojoj je gorjelo svjetlo, tada vidjeli siluetu muškarca.

Uvijek je, pričali su, sjedio tako da su mogli da mu vide samo leđa, ali ne i lice, pa je njegov identitet ostao misterija.

Čak ni mještani, koji su, krateći si put iz jedne ulice u drugu, prolazili kroz njihovo dvorište, pa ni komšije koje su ponekad svraćale, nisu Dragu nikad vidjeli.

Nakon što mu je umro otac, jedina osoba, koju je Drago vidio i čuo posljednjih 20 godina, bila je njegova majka. Dodir sa svijetom nije imao niti putem radija ili TV ekrana. Nije čak znao niti čemu služi kupatilo. Tek nakon smrti majke Veronike u februaru 2007. godine, stravična priča je izašla na vidjelo.

Bio je najstariji od trojice braće

Kako se tada saznalo, Drago je Veroniki i njenom suprugu Ivanu bio najstariji sin.

Večernji piše da se Drago, još kao veoma mali razbolio, pa su ga, kako su mještani pretpostavljali, zbog sramote, zatvorili u kuću, da ga niko više nikada ne vidi.

Kako je vrijeme prolazilo, na dječaka su svi zaboravili. Niko za njega više nije pitao, jer za majku Veroniku je, po pričanju onih koji su je poznavali, Drago bio zabranjena tema.

Postao je nevidljiv i za komšije i za sistem

Dragino ime je posljednji put u dokumentima evidentirano 1978. Tadašnja invalidska komisija u Osijeku, 7. marta zabilježila je da je, kao četverogodišnjak, liječen na Šalati. Spominje se i otpusna lista dječje klinike Rebro, iz 1963. godine, kada je nesrećnom dječaku dijagnostifikovan teži stepen mentalne retardacije.

Stručnjaci su tada naveli da ne govori, iako dobro čuje. Opisali su ga kao mirnog, plačljivog i duševno zaostalog. U dokumentu se takođe navodi da nije završio školu, da živi s majkom i da mu je potreban stalni nadzor.

Mračna tajna uglednih roditelja?

Dragina majka Veronika bila je nekad, po pričanju mještana, prava dama. Odijevala se elegantno, nosila je šešire i svilene rukavice. Bila je, u to vrijeme, jedna od rijetkih koja je mogla da se pohvali završenom gimnazijom.

Njen suprug, Ivan bio je inženjer arhitekture, a svoj radni vijek proveo je radeći kao šef katastra u Belom Manastiru.

Kako je Veronika bila Mađarica, iz njihove se kuće najčešće čuo mađarski jezik. Kasnije se ispostavilo da Drago ne razijume hrvatski, jer mu se čitav život majka i obraćala samo na mađarskom.

Živjeli nedaleko od Centra za socijalni rad

Od članova porodice Drago je imao još dvojicu braće. Stariji Pero živeo je i radio u Beogradu, a mlađi Mirko je, sa porodicom, stanovao u Ludbregu. Komšije su ispričale da su, prve godine braka, Mirko i njegova supruga živjeli u dvorištu kuće u kojoj su bili i Drago i majka, ali, ni Mirkova supruga nikada nije vidjela Dragu. Prvi ga je put ugledala kada je umrla njena svekrva Veronika.Iako sve to zvuči nevjerovatno, da je istinito, potvrdili su i u belomanastirskom Centru za socijalni rad, koji je, da apsurd bude još veći, a priča tragičnija, od Draginog “zatvora” udaljen tek nekoliko stotina metara.

Kako je Drago završio?

Tek nakon što je 2007, tada 59-godišnji Drago, ponovo rođen, ovaj nesrećni čovjek je ponovo počeo da postoji i za sistem.

Posredstvom Centra za socijalni rad, smješten je u hraniteljsku porodicu, kod Valerije Morić, u Kneževim Vinogradima.

Kod odabira hranitelja, jedan od osnovnih uslova bio je da nova porodica nesrećnog Draga zna mađarski, jedini jezik koji je ikada čuo i na kojem mu se majka obraćala. Hrvatski nije razumeo, a po riječima hraniteljke, nije mogao razumjeti ni čitave rečenice, nego samo riječi, poput dođi i sedi.

Prvih desetak dana, nakon dolaska u porodicu, Drago bi, svaki put kada bi neko ušao u njegovu sobu, navlačio pokrivač preko glave. Nije dao da se presvuče niti opere.

Srećom, situacija se s vremenom popravila. Počeo je da nosi pelene, hraniteljka je ispričala da je, ponekad, uhvati za ruku ili prisloni svoj dlan na njen obraz. Iako je mogao da se kreće, godine “zatočeništva” učinile su svoje te je nerado ustajao iz kreveta. Hraniteljka mu je obroke donosila u sobu.

“Voli da jede variva, ali najdraži su mu slatkiši. Njima se raduje poput malog djeteta, što on, na mentalnom nivou zapravo i jeste”, ispričala je tada Valerija.

Zašto je porodica bolesnog Dragu osudila na strogu kaznu kućnog zatvora, da li su ga se sramili ili su se pribojavali njegovog nepredvidivog ponašanja, tu su tajnu Dragini roditelji odnijeli sa sobom u grob.

Kurir.rs/Telegraf

Region

AMBASADOR HIL “Pitanje albanske manjine u Srbiji je ISKLJUČIVO PITANJE DRŽAVE SRBIJE”

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

“Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje”, rekao je Hil, prenio je portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da “to s briselskim dijalogom nema nikakve veze”.

Po njegovim riječima, zvanična politika SAD je da podržava briselski dijalog i postignuti sporazum, “čiji je značajan dio uspostavljenje Zajednice srpskih opština”.

“Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice”, naglasio je ambasador.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su poslije susreta s albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije dio Briselskog sporazuma, prenosi B92

Nastavi čitati

Region

MART POKAZAO ZUBE! Snijeg na Žabljaku, temperatura samo jedan stepen

Snijeg je danas padao na Žabljaku, a temperatura vazduha se spustila na jedan stepen Celzijusov, podaci su Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.
Visina snijega u 16.00 časova na Žabljaku je bila šest centimetara.

Iz Zavoda su najavili da će na sjeveru doći do naglog pada temperature i da će kiša u tom dijelu preći u susnježicu i snijeg.

Snijeg se danas zabijelio i u Hrvatskoj, na Sljemenu, Platku i u Gorskom kotaru.

Nastavi čitati

Region

Prve prijave DJEČIJEG PLAČA stare TRI GODINE!!!

Prve prijave beogradskom Centru za socijalni rad da se iz zgrade na Zvezdari gdje je pronađena djevojčica od osam godina, u kadi, stigle su prije tri godine!
Otac se postupajući po prijavi policije nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad koji su procenili da dijete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, kako se navodi, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju.

Po nalogu dežurnog tužioca ranije danas raspisana je potraga za Urošem Pašajlićem osumnjičenim da je bio nasilan prema partnerki i držao svoju ćerku (8), za koju je pregledom utvrđeno da je neuhranjena i zapuštena. Uroš Pašajlić. se sumnjiči za krivično djelo nasilje u porodici i protivpravno lišenje slobode na štetu nevjenčane supruge, kao i krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dijete, saopštilo je tužilaštvo.

U odgovoru Centra za socijalni rad u slučaju maloljetne djevojčice postupali su odeljenje Palilula, a zatim i odeljenje Zvezdara od njenog rođenja, kada je porodilište gdje je rođena alarmiralo da roditelji nisu podobni da se staraju o djetetu.

Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dijete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskih prava za oba roditelja.

Djevojčica je trenutno u bolnici, a za ocem se traga.

Nastavi čitati

Aktuleno