Connect with us

Društvo

MAJKE U Republici Srpskoj čekaju na ZAKON

Iako su postojale najave da će zakon o majci stupiti na snagu u Srpskoj još prošle godine, on i dalje nije usvojen, a sada se postavlja pitanje da li će uopšte biti i ako hoće – kad i u kojem obliku.

Naime, po svemu sudeći, smatra se da je ovo pitanje, odnosno pitanje zaštite višečlanih porodica, a samim tim i majki, na adekvatan način uređen važećim Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, koji je na snazi od januara ove godine.

Ovako su istakli za “Nezavisne novine” iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, objasnivši da je za uvođenje zakona o majci ipak potreban određeni period.

Da je trenutno pitanje socijalne zaštite porodice adekvatno ostvareno oni potvrđuju činjenicom da je pri donošenju važećeg zakona učestvovalo više predstavnika relevantnih republičkih i drugih udruženja i institucija.

“Zajednički je stav da je zakon koji trenutno važi obezbijedio visok nivo zaštite, a za uvođenje novih prava potreban je određeni period kako bi se analizirali njegovi efekti”, kazali su oni.

Dakle, inicijativa i razgovor na temu uvođenja zakona o majci kao koraka dalje su, prema riječima nadležnog ministarstva, postojali, ali smatraju da zakon koji je trenutno na snazi pokriva ovu oblast.

“Kontinuirano održavamo sastanke s ciljem poboljšanja standarda višečlanih porodica, kao i statusa majki. Ovi sastanci će biti nastavljeni i u budućnosti”, kazali su oni.

S tim u vezi, podsjećamo da su inicijatori zakona o majci bili predstavnici Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske “4+”, ali, kako je kazao Dejan Todorović, idejni kreator zakona o majci i bivši potpredsjednik Udruženja, za “Nezavisne”, postojeći zakon iako dobar i human nije, prema njegovim riječima, pronatalitetna mjera koju su oni zagovarali.

“Zakon koji štiti višečlane porodice mora da bude pronatalitetni zakon, to mora da bude propis koji će donijeti novi život u Republiku Srpsku, a ne socijalna mjera”, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, sadašnji zakon je sjajan jer je nahranio više od 4.000 porodica, ali sada nam je potrebna pronatalitetna mjera.

“Ovaj zakon dalje treba da se nadograđuje dok ne postane socijalni i pronatalitetni zakon”, kazao je Todorović.

Kako je još istakao, zakon koji je na snazi ne stimuliše roditelje, ne podstiče ih da dalje uče i rade, a njegovo je mišljenje da se riječ “nezaposleni” treba izbaciti iz samog zakona da se ne bi dobio kontraefekat.

Dodaje da, prema njegovom sudu, ne postoji dovoljna zainteresovanost za ovu temu.

“Vidim da iz dana u dan nailazimo na probleme i jednostavno kao da nema volje, a ni želje za ovu inicijativu”, kazao je on, dodavši da po ovom pitanju neće odustati.

Zakonom o majci bilo je predloženo uvođenje materinskog dodatka, koji je prema ideji ovog zakona trebalo da bude u visini od 50 odsto prosječne plate za svako dijete i to na mjesečnom nivou. Pored ovoga, trebalo je da bude formiran fond za majku.

Pravo na materinski dodatak imala bi svaka majka po svakom djetetu u jednakom iznosu za prvo i svako naredno dijete do punoljetstva ili najkasnije do završetka osnovnih studija. A kada prestane ostvarivati pravo na materinski dodatak, svaka majka sa troje djece ostvaruje pravo na 50 odsto prosječne plate do kraja života, a svaka majka sa četvoro i više djece ostvaruje pravo na jednu prosječnu platu do kraja života, samo pod uslovom da su državljani Republike Srpske.

Glavni efekat, prema ideji ovog zakona, treba da bude osnaženje majke, odnosno osnaženje mlade žene i djevojke, te mjera podsticaja da se ostvare kao majke, a neke i da rađaju više djece.

Dalje ovo treba da rezultira sigurnijom i srećnijom porodicom, odnosno povećanjem nataliteta.

S druge strane, aktuelnim Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece je obezbijeđena novčana naknada na mjesečnom nivou od 750 KM sa doprinosima. Zakon je na snazi od prvog januara ove godine, a za njegovu realizaciju planirana su i obezbijeđena budžetska sredstva u iznosu od 70.000.000 KM za 2023. godinu.

(N. Novine)

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno