Connect with us

Politika

Majkićka nezadovoljna: „Ukidanje akciza na gorivo najlošiji zakon, rad na brzinu“

Published

on

U tekstu se kaže da je (ukidanje akciza) na šest mjeseci, pa se kaže da će Savjet ministara to produžavati. Nemaju oni nadležnost po zakonu. Zamislite te provalije, pošto je pitanje kad će se formirati Parlamentarna skupština u narednom sazivu“, kazala je Majkić.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) kometarisala je kako, uprkos činjenici da je Dom danas usvojio izmjene Zakona o akcizama, potrebno je da zakon bude usvojen i u drugom krugu nakon amandmanske procedure.

Dom naroda danas je usvojio ukidanje akciza na naftne derivate, ali samo u prvom čitanju. Potrebno je da se izmjene zakona usvoje i u drugom čitanju kako bi on stupio na snagu, a u međuvremenu je moguće predložiti amandmane.

„Sjednica pretpostavljam da će biti do kraja augusta. Potrebno je Кomisija da zasjeda i da usvoji amandmane na ovaj najlošiji zakon koji je u životu došao. Кoliko je parlamentarcima stalo da prigrabe afirmaciju za sebe, govorim o populizmu, vidi se po tome kako je zakon urađen. Tamo se očekuje da Savjet ministara vrši zakonodavnu funkciju. U tekstu se kaže da je (ukidanje akciza) na šest mjeseci, pa se kaže da će Savjet ministara to produžavati. Nemaju oni nadležnost po zakonu. Zamislite te provalije, pošto je pitanje kad će se formirati Parlamentarna skupština u narednom sazivu“, kazala je Majkić.

Istakla je kako je na sjednici ukazala na to da je „stravično raditi na brzinu“, ali budući da nema vremena glasala je za, no namjerava uložiti amandmane.

„Suština je da se uvodi temporalnost tog zakona, vremenski okvir, nakon čega se vraća na stanje kako piše u zakonu, ne nestaje taj član koji je osnovna odrednica. Utvrđuje mu se rok u skladu sa tržišnim uslovima. Samo parlament može uraditi to“, objasnila je Majkić.

Istakla je problem pitanja trenutnih zaliha goriva, iako smatra da je pozitivno to što su cijene goriva već niže.

„Ocjena Doma naroda, inače Parlamenta BiH o tome kakvo je stanje u zemlji, pošto nisu postignuti ključni dogovori koji se bave budućnošću ove zemlje, šta se moglo više. Vidite totalnu polarizaciju i malo je bilo sjednica kada se postigla saglasnost na ovako velikom broju zakona i propisa“, mišljenja je Majkić.

Pita se Majkić šta to sve državu čeka i kada će biti formirana naredna vlast, te ističe da političari ne znaju šta će biti u budućnosti i „ka čemu sve ovo što se događa u BiH, vodi“.

Izvor: Vijesti Srpske

Nastavi čitati

Politika

SKANDAL Auto Palate Republike Srpske odvezlo Jerkovića na more, Begić najavio nove krivične prijave

Published

on

By

Službeni automobil Palate Republike Srpske odvezao je na Vis u Hrvatsku Josipa Jerkovića, aktuelnog potpredsjednika Republike Srpske na Vis, gdje posjeduje veliki broj nekretnina.

– Sutra ću predati krivičnu prijavu protiv kriminalca Josipa Jerikovića jer je službenim automobilom Palate Republike Srpske skoknuo malo do Vira. Dosta vas je bahata gamadi, napisao je kandidat za Predsjednika Republike Srpske Ivan Begić na društevnim mrežama.
Nastavi čitati

Politika

Borenovićev komentar zgrozio javnost

Published

on

By

”Daj se opusti malo, ljeto je… Imaš pametnijeg posla, ajde neki ručkić spremi, malo šoping, teretana, spa, plaža, kupanje, turizam, još malo taj aviončić iskoristi.”

Ovo je odgovor lidera PDP-a na tvit Gorice Dodik u kome se sam prepoznao da ga je prozvala da je vječito na kompenzacioim listama i da ne smije da izađe na crtu i direktno se kandiduje. Takav Borenovićev komentar zgrozio je  javnost.

Ipak, Borenović u njemu ne vidi ništa sporno. Iako je jasno da je uvredljiv i za sve žene i da ih Borenović postavlja na mjesto za koje on misli da im pripada. Svojim potezom Borenović je izazvao lavinu komentara, jasno, onih negativnih. Zapitali su se mnogi i kakva je to Borenovićeva podrška Jeleni Trivić, kandidatu za predsjednika Srpske, kada smatra da je za žene kuhinja i spa ,a ne konstruktivna  rasprava.

”Trebali ste da Gorici odgovorite na inteligentniji način, ovo govori o Vama, kako i gdje vidite žene. Šaljete baš krasnu poruku.”

”Ajd što je idiot već što je i šovinist, Jeca će mu poslije izbora izgleda završiti u kuhinji  PDP da kuva i pere.”

”Možete vi u raspravu sa ženom i bez šovinizma”, neki su od komentara.

Žene se i danas nažalost percipiraju kroz tradicionalne uloge i često se komentarišu na taj način, kažu iz udruženja „Udružene žene“ Banjaluka. Seksističkim i uvredljivim komentarima ženama se onemogućava da ravnopravno učestvuju u društvenom dijalogu.

”Moje uvjerenje jeste da je potreba ,u stvari iz nekog suštinskog uvjerenja, da ženi u stvari nije mjesto u političkom javnom životu, nego da joj je još uvijek mjesto u kući da se brine za djecu, da se brine za porodicu, njeguje stare, da kuha, spreia, čisti, pegla a da ona nema šta da traži na mjestima odlučivanja, u javnom političkom životu. mMislim da je to suštinski izvor ove vrste komentara”, istakla je Gorica Ivić iz Udruženja “Udružene žene” Banjaluka.

Javne ličnosti kažu iz udruženja treba da imaju veći nivo odgovornosti, naročito kada se javno obraćaju, djeluju i rade posao za koji su angažovani.

Izvor: Atv

Nastavi čitati

Politika

NEZADOVOLJNO ČLANSTVO GO SNSD BL POSLALO PISMO DODIKU: Evo ko je bio meta, EVO KOGA SU OPTUŽILI DA RADI ZA ŠAROVIĆA I TRIVIĆEVU

Published

on

By

Nezadovoljno članstvo GO SNSD Banja Luka danas je uputilo pismo predsjedniku stranke Miloradu Dodiku upozoravajući na rad odbora, ali i da brojni funkcioneri SNSD u najvećem gradu Republike Srpske otvoreno rade za Mirka Šarovića i Jelenu Trivić.

Nekada najsnažniji odbor i stub ove stranke postao je najveća opasnost za stranku i njegovi problemi su se proširili na čitavu stranku, a šta se nalazi u pismu možete pročitati na fotografijama koje je ekskluzivno dobio naš portal:

Nastavi čitati

Aktuleno